Naklada OceanMore za kraj godine objavila još jednu knjišku poslasticu!

Published on 12 December 2022 at 19:04

1000 godina radosti i tuge - Ai Weiwei

Memoarska je ovo proza zasigurno jednog od najistaknutijih suvremenih kineskih umjetnika. Ai Weiwei u svojoj knjizi sjećanja naslovljenoj „1000 godina radosti i tuge“ pripovijeda o svome ocu, slavnom pjesniku Ai Quingu te o vlastitome umjetničkom i disidentskom putu. 

Iznimno zanimljivo i živo napisana, ova se autobiografija čita i kao povijest Kine ispisana kroz vizuru dvojice umjetnika, a autor je za ovu priliku ustupio i fotografije iz svog privatnog arhiva. Knjigu je s engleskog izvornika prevela Katarina Penđer, koja potpisuje i prijevode s kineskoga stihova Ai Quinga uvrštenih u knjigu.

O AUTORU:

Ai Weiwei  (Peking, 1957.) jedan je od najznačajnijih suvremenih kineskih umjetnika. Kao aktivist za ljudska prava i žestoki kritičar režima, 2011. uhićen je u Pekingu i držan u zatočeništvu osamdeset i jedan dan. Nakon što mu je ukinuta zabrana napuštanja Kine, 2015. seli se u Berlin, gdje više godina predaje na Umjetničkoj akademiji. Neko je vrijeme s obitelji živio u Cambridgeu, a 2021. nastanio se u Portugalu.

S projektom Bajka sudjelovao je na izložbi Documenta 12 u Kasselu 2007., u galeriji Tate Modern u Londonu 2010. izložene su njegove Suncokretove sjemenke, u Martin Gropius Bau u Berlinu 2014. izlagao je Dokaz, u Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Londonu 2015. postavljen je projekt Ai Weiwei, u Izraelskom muzeju u Jeruzalemu 2017. Možda, a možda i ne, u muzeju Sakıpa Sabancıja u Istanbulu 2017.

Ai Weiwei na porculanu, u New Yorku (2017. – 2018.) Dobre ograde čine dobre susjede, u muzeju OCA u São Paulu 2018. Raiz, a u Londonu 2020. projekt Circa 20:20. Snimio je više dugometražnih filmova, među kojima Ljudsku rijeku (2017.) i Koronaciju (2020.). Dobitnik je brojnih nagrada, između ostaloga Nagrade Václav Havel za kreativni neposluh koju dodjeljuje Human Rights Foundation (2012.) i nagrade Ambasador savjesti Amnesty Internationala (2015.).

 

O AUTOBIOGRAFIJI:

1000 godina radosti i tuge memoarska je proza najslavnijeg kineskog umjetnika i disidenta Ai Weiweija. U prvome dijelu knjige Ai Weiwei donosi nevjerojatno tragičnu životnu i umjetničku priču svoga oca, slavnog pjesnika Ai Qinga kojega je Mao Zedong u jeku Kulturne revolucije označio kao „desničarskog intelektualca“ zbog njegovog kritičkog pogleda na vladu.

Od sjećanja na svoje djetinjstvo i godine kada je s ocem živio u logorima za „preodgoj kroz rad“ zbog očeve nepodobnosti, Ai Weiwei u svojim memoarima otvoreno govori o vlastitome putu, o svom životu i radu – od ranih studentskih dana preko velikih svjetskih izložbi pa do redovnog nadzora kineskih vlasti, što je kulminiralo njegovim višemjesečnim pritvorom 2011. – kao i o svojoj kontinuiranoj borbi za ljudska prava i za slobodu izražavanja na globalnoj razini.

Autobiografija Ai Weiweija duboka je, na trenutke vrlo potresna i sjajno napisana knjiga o dvojici umjetnika kroz čije se živote prelama gotovo cijelo stoljeće kineske povijesti, a koja nam pruža izvanredne uvide za razumijevanje današnje Kine.

 

Iz medija:

Očaravajuće... Zahvaljujući Ai Weiweijevoj nepokolebljivoj posvećenosti slobodi izražavanja i otporu nemilosrdnim pritiscima Komunističke partije Kine, ova knjiga blista kao da je obasjana pravičnošću.“ - The New York Review of Books

Ovi su memoari uvid u propitivanje umjetnosti i slobode istodobno na intimnom i na širem planu... Donose zadivljujući društvenopolitički povijesni pregled i omogućuju nam da zavirimo iza kulisa i doznamo kako je jedan od najznačajnijih živućih umjetnika postao ono što jest.“ - Time

Poučna knjiga... svjedočanstvo o uvjerenjima i aktivizmu... pronicljivo napisana priča o dvojici umjetnika koji izlaze iz okvira i postaju žrtve hirova apsurdnog političkog sistema.“ - San Francisco Chronicle

Suspregnuta daha pratimo nerijetko mučne događaje. I detaljnije no ikad saznajemo što je to formiralo umjetnika Ai Weiweija i učinilo ga onim što on danas jest.” - Der Tagesspiegel

Veličanstvena knjiga, koja je ujedno i povijest Kine u 20. stoljeću, zapravo povijest svijeta.“ - Frankfurter Rundschau

Autobiografija Ai Weiweija silno je uzbudljivo štivo, iz kojega ćemo između ostalog saznati odakle dolazi njegov aktivizam i otpor te što ga kao umjetnika pokreće.“ – ARTE

 

Prijevod s engleskoga: Katarina Penđer
Broj stranica: 368 s fotografijama
Uvez: tvrdi s ovitkom
ISBN: 978-953-332-151-6   
Cijena: 269 kn /35.70 EUR

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador