Recenzija knjige: Nijema djevojka (Rizzoli & Isles #9)

Published on 5 May 2020 at 17:10

Autor: Lucinda Berry
Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2014.
Prijevod: Igor Rendić
Recenziju napisala: Sandra
   

IG: https://www.instagram.com/sandyy_bee/
GR: https://www.goodreads.com/user/show/32538982-sandra-nedopri-ljivica

 

Nadahnuće za ovaj roman autorica je pronašla u čudesnom svijetu kineskih bajki, koje joj je majka pričala, za vrijeme svog odrastanja u Kini, duhovima, učiteljima borilačkih vještina i “junačkom Kralju majmuna” (o kojem će čitatelji nešto više saznati unutar korica). U uobičajenim Zahvalama, na kraju knjige, Tess Gerritsen će reći “kako nijedan roman koji je dosad napisala nije tako osoban kao ovaj”.

Ovoga puta ćemo Jane Rizzoli, istražiteljicu Odjela za umorstva, zateći u bostonskom Chinatownu. Na poprištu zločina bit će pronađena odsječena šaka, a na krovu obližnje zgrade i leš kojem ta ruka pripada. Jedini tragovi su dvije srebrne dlake, koje ne pripadaju ljudskoj vrsti.

Devetnaest godina ranije, na istom mjestu se dogodilo ubojstvo i samoubojstvo – rezultat je petero mrtvih ljudi. Žena povezana s tim događajima još uvijek je živa i drži školu borilačkih vještina te jedina može otkriti tajnu iz prošlosti. Dvojac Rizzoli-Isles morat će se upoznati sa drevnom kineskom legendom, kako bi riješio još jedan zločin u nizu.

Nikad ne krijem zadovoljstvo dok govorim o ovoj autorici pa ni ovoga puta neće biti drugačije. Uvijek kad joj se ponovo vratim, dolazim do iste spoznaje – ovo je zeznuti žanr i ne zna svatko napisati triler. Kao dugogodišnji čitatelj krimića i trilera (moram li naglasiti da to najviše volim čitati, zar se ne vidi!?) mislim da imam pravo reći kako danas mnogi autori misle da je to vrlo jednostavan posao. Izabereš temu prema kojoj će netko nekoga koknuti i par policajaca koji će ići u lov na zločeste barbe i tete. E, nije to baš tako. Tess Gerritsen bi ih uvijek opovrgnula. Dakle, ili znaš ili ne znaš.

Primijetili ste da roman nisam ocijenila najvišom ocjenom, iz jednostavnog razloga što nisam doživjela euforiju  autoričinim koketiranjem s nadnaravnim, ako to takvim uopće možemo nazvati. Oko borilačkih vještina, posebice vezano uz nindže, uvijek su se povlačile sjenke i brzina njihova pojavljivanja i nestajanja, poput duhova. Inače, što se ostalog tiče, sve je odrađeno po pravilima, školski.

Zanimljiva priča, malo sporiji tijek događaja s određenim ponavljanjima, koji ipak vuče na čitanje. Neke stvari su mrvu predvidive, ali nikako ne umanjuju doživljaj prilikom čitanja. U svakom slučaju, autorica nam nudi nešto drugačije, manje standardno i pomalo bajkovito. Požurite s čitanjem jer nakon ove slijedi nova avantura.

„Bez veza s precima, samo smo samotne mrvice prašine koje lepršaju nošene vjetrom, pričvršćene ni uz koga i ni uz što.

Nijema djevojka deveti je u nizu romana iz serijala Rizzoli & Isles, a ranije su objavljeni redom:

  1. Kirurg
  2. Šegrt
  3. Grijesi
  4. Dvojnica
  5. Samo prividna smrt
  6. Klub Mefisto
  7. Harem mrtvih duša
  8. Mjesto za ubijanje

Ove godine štovatelji lika i djela Tess Gerritsen došli su na svoje, s obzirom na to da je izdavač Mozaik knjiga, u međuvremenu, izdao deseti po redu roman pod nazivom „Posljednji preživjeli“. Autorica je 2014. odnosno 2017. godine objavila jedanaesti i dvanaesti roman iz serijala, „Die Again“ i „I Know a Secret“, prijevod kojih vjerujem da nećemo dugo čekati. Osim navedenih, Tess je objavila i dvije kratke novele iz istog serijala, „Freaks“ i „John Doe“.

Ove novele na poznatoj svjetskoj platformi Goodreads jedine imaju zbirnu ocjenu manju od četvorke, dok su ostali romani puno bolje prihvaćeni, što Tess itekako opravdano svrstava u kategoriju kraljice trilera odnosno kako bi to rekao izdavač Weekly "medical suspense queen".

No, Tess nije pisala samo o Jane i Mauri. Njen prvi roman „Call After Midnight“ objavljen je još 1987., a nakon njega uslijedili su medicinski trileri, od kojih je Mozaik knjiga preveo jedan – Vrt kostiju. Njeni su romani prevedeni na 40 jezika i prodani u više od 25 milijuna primjeraka, diljem svijeta, sudeći prema Wikipediji, kao izvoru.

Inače, autorica je umirovljena liječnica, s diplomom medicinskog fakulteta u području antropologije, jer ju je uvijek zanimao opseg ljudskog ponašanja.

Tessini romani (prije svega „Kirurg“) poslužili su kao predložak za seriju Rizzoli & Isles, u Hrvatskoj prevedenoj kao „Djevojke na zadatku“. Angie Harmon kao detektivka Jane Rizzoli i Sasha Alexander, u ulozi patologinje dr. Maure Isles, osvojile su srca gledatelja kroz sedam sezona i ukupno 105 epizoda (od srpnja 2010. do rujna 2016. godine).

Ocjena: 9/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador