Vrhunski noir prožet daškom podzemlja Meksika 1970-ih

Published on 14 September 2022 at 13:34

Silvia Moreno-Garcia: Baršunasta bijaše noć

Od autorice uspješnice „Meksič­ki roman strave“ stigao je vrhunski noir prožet daškom podzemlja Meksika 1970-ih. „Baršunasta bijaše noć“ u prijevodu Marina Popovića, oduševila je kritiku i publiku s obje strane Atlantika što potvrđuju brojne nagrade i nominacije za najbolju knjigu u kategoriji kriminalističkih romana (Los Angeles Times i Canada Reads).

Moreno-Garcia je odmah po objavljivanju ovog romana završila na vrhovima lista najprodavanijih naslova, a na svoje veoma popularne popise uvrstili su je slavni i utjecajni New York Times i Indie.

Silvia Moreno-Garcia osvojila je svijet nakon što je 2020. godine objavila roman „Meksički roman strave“. Ova očaravajuća feministička verzija romana strave prodala se u više od pola milijuna primjeraka, a New Yorker, NPR, Washington Post, Book Page, Book Riot, AudioFile, Library Journal, Electric Lit, Vanity Fair i Marie Claire proglasili su ovu horor poslasticu najboljom knjigom godine.

Atmosferi i stilu pisanja nije odoljela ni sedma sila. Zahvaljujući streaming usluzi Hulu na malim ekranima publika će uživati u limitiranoj seriji koja se snima prema romanu „Meksič­ki roman strave“.  

Osim romana, Moreno-Garcia poznata je i po kratkim pričama kojih je u petnaest godina dugoj spisateljskoj karijeri objavila preko 50. U bogatoj karijeri objavila je osam romana koji su se prodali u milijunskim nakladama. Časopis Time uvrstio je „Gods of Jade and Shadow“ među 100 najvažnijih fantasy naslova svih vremena.

RADNJA:

Meksiko 1970-ih. Opasnost vreba sa svih strana. Čak ni Maite, naizgled sasvim obična i usamljena tajnica koja život trati u potrazi za fiktivnom romansom u jeftinim ljubavnim stripovima, i koja se nimalo ne osvrće na sve veći broj aktivističkih protesta koji haraju gradom, nije pošteđena. Kada njezina susjeda Leonora, prekrasna studentica umjetnosti, netragom nestane pod sumnjivim okolnostima, Maite se iznenada nađe uronjena u svijet studentskih radikala i disidenata.

Tlo je Meksika prožeto političkim prevratima. Elvis, pripadnik tajne postrojbe čija je misija ugušiti ljevičarske prosvjede, naizgled je siledžija s obilatim znanjem o tome kako efektivno premlatiti čovjeka koji ustvari gaji puno dublju želju proširiti svoje znanje i svoje slobodno vrijeme provodi opijen zvukovima rock ‘n’ rolla. Kada Elvisu bude naređeno da krene u potragu za Leonorom, on ujedno započinje i krvlju umrljanu potragu za samim sobom.

Dok se njihove priče isprepliću, Maite i Elvis pokušavaju saznati što se zbilo s Leonorom. Na tom se putu sudaraju s tajnim ubojicama, vladinim agentima i ruskim špijunima. Meksiko 1970-ih noir je okruženje unutar kojeg je život malovrijedan, a cijena istine velika.

 

„Meksički roman strave izokrenuo je tradicionalni gotički roman, a ovdje autorica vrsno izvrće klasičan i hladan noir naglavačke.“ – Oprah Daily

Bogati roman iznimno intrigantne radnje, prepun zapanjujućih likova i sa zavodljivom dozom romanse. Čitatelji ga neće moći ispustiti iz ruku.“ – Publishers Weekly

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador