U izdanju Vuković&Runjić je izašao novi naslov!

Published on 19 September 2022 at 16:31

Grimizna i bijela latica - Michel Faber

 

O AUTORU:

Michel Faber autor je devet knjiga, među kojima se ističu romani Ispod kože, Vatreno evanđelje, Knjiga neobičnih novotarija te svjetski bestseler Grimizna i bijela latica. Osvojio je više nagrada za pripovijetke. Riječima Guardianova kritičara, “to je čovjek koji bi se mogao natjecati s Josephom Conradom u pisanju savršene rečenice”. Rođen u Nizozemskoj, odrastao u Australiji, Michael Faber živi u Škotskoj.

O PREVODITELJU:

Andy Jelčić je prevoditelj u trokutu hrvatski-engleski-njemački jezik, pisac, književni komentator i publicist. Preveo je brojna klasična i suvremena književna djela, prozu, poeziju i dramu (Shakespeare, Musil, Doderer, Sebald, Canetti, Perutz, Burnside, Habermas, Fitzgerald, Auerbach itd.) te održao niz radionica i predavanja širom Europe. Nastupio je na brojnim javnim tribinama i u emisijama posvećenima kulturnim temama. Prevodi za važnije muzeje i adaptira tekstove za kazališta.

Bio je potpredsjednik Europskoga vijeća društava književnih prevoditelja i član više povjerenstava. Dobitnik je hrvatske državne nagrade za književno prevođenje, austrijske državne nagrade za književno prevođenje, dvije godišnje nagrade DHKP-a, više premija za posebno uspjele prijevode s njemačkoga jezika, kao i više nagrada za kratke priče koje su mu objavljene na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku. Autor je dvaju romana i dviju zbirki pripovijedaka.

 

O ROMANU:

Grimizna i bijela latica jedinstveno je panoramsko ostvarenje suvremene proze, plod dvadeset godina rada i istraživanja koji frca od života, bogate teksture i filigranskih detalja, zapanjujuće stvarnih likova. Ovaj golemi, sočni, nezaobilazni roman oduševit će, opčiniti, izluditi i zabaviti i muško i žensko, staro i mlado.

Sjajnu priču moguće je izgraditi jedino iz sjajno postavljenih likova: takvih koje pogone nužnosti, društvene okolnosti i nagoni, a ne intelekt i moral. Svaki od tih likova postupa onako kako je to iz njegova očišta i karaktera najlogičnije i čitatelju najprihvatljivije, sa svakim od njih može se poistovjetiti, a opet ti izbori u sudaru sa svjetovima drugih likova postaju upitnima, pa i tragičnima. U cijelome romanu stalno se događa zlo, ali ni jedan lik nije zao, dapače, svi su uglavnom dobronamjerni.

U tome se sastoji Faberovo majstorstvo. Svaka Čehovljeva puška na zidu opali petsto stranica poslije, svaka rečenica vrati se negdje kao bumerang, svaka logična odluka negdje nekome presuđuje, bila ona povlačenje cijevi za isušivanje prostorije, ostavljanje trule stube godinama nepopravljenom ili uzimanje kočijaša u službu. Faber se neumorno vozi od vrha do dna: od neustrašivih opisa erotskih susreta najizravnijim rječnikom do kićenoga izražavanja plemstva, njihovih složenih jela i još složenijih odjevnih predmeta.

Od raskoši viktorijanske romančine do suvremenih rezova i fleševa, od enciklopedijskog istraživanja do zvukovne plastičnosti crtanog filma, ova knjiga ima sve, pa i napetost kriminalnog romana, iako to nije. U klasičnome krimiću zločin je anomalija u odnosu prema uređenome svijetu, a cilj je riješiti zločin i tako ga uklopiti u uređeni svijet. A u ovome romanu cijeli je svijet kriminalno neuređen i prema toj činjenici jednako su nemoćne i anglikanska i katolička crkva.

 

Faberov zavidni pripovjedni zamah obuhvaća cijelu lepezu viktorijanskog društva, skida mu rukavice i otvara pore. Ovaj je roman prava gozba za sva osjetila: jest da je zamašan, ali čita se u jednom dahu.“ - Val McDermid

Jao knjizi koja je ovako debela ako nije dobra. Ova doista jest. Uronite i uživajte!“ - Alice Sebold

Majstorski i seksi roman… luda zabava.“ - New York Times

 

Preveo s engleskoga: Andy Jelčić
ISBN: 978-953-286-268-3
Broj stranica: 832
Uvez: tvrdi
Cijena: 226 kn/30 €

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.