Noviteti iz Naklade OceanMore i najava predstavljanja „Gracije od čempresa“

Published on 7 November 2022 at 13:36

Naklada OceanMore objavila je dva nova naslova: zbirku priča „Gracija od čempresa“  našeg nagrađivanog autora Želimira Periša i roman irske spisateljice Lucy Caldwell „Onih dana“, u prijevodu Lore Tomaš.

Roman „Onih dana“ bezvremena je i dirljiva priča o ljubavi, hrabrosti, obitelji i o tome kako ostati vjeran sebi, iz pera jedne od najzanimljivijih autorica suvremene irske književnosti. O oba noviteta više pročitajte u nastavku teksta.

Gracija od čempresa - Želimir Periš

 

O zbirci:

Zbirka Gracija od čempresa Želimira Periša sastoji se od šest priča koje se protežu od srednjeg vijeka do postapokaliptičnog futura, preskačući sadašnjost. Različiti pripovjedači(ce), koji se uglavnom ne libe komentarima pokazati svoju prisutnost u tekstu, progovorit će o svijetu u kojem korumpirani i kvarni svjetovni i duhovni vođe manipuliraju i eksploatiraju druge, slabije, sve s agendom deus vult, posebice žene. Utoliko će u galeriji likova, raznih grofova, knezova, opata, ali i seljaka i siromaha, iskočiti portreti u krupnom planu nekoliko buntovnica, revolucionarki, čak utopistica. 

Ove su priče neodoljiva i duhovita žanrovska mutacija bajke, na kojoj groteska tako lijepo raste, i satire koja im daje težinu, vezu sa suvremenošću, kritičnost, čak angažiranost. Maštovitost i ležernost kojom su predočeni stvoreni svjetovi dotiču se i stripovskih opusa Hermannova Jeremiaha i Jodorowskog.  Kada se zbirka proguta, rodit će optimizam, jer će ostati nejasno kako do doba Velikog sranja već nije došlo i pružiti nadu da još nije kasno.“ - Kruno Lokotar, urednik knjige

ISBN 978-953-332-152-3
Broj stranica: 192
Cijena: 100 kn/13.27 eur

 

Predstavljanje autora:

Zovem se Želimir i pisac sam. U paleti identiteta kojima sam se mogao predstaviti naposlijetku je prevladao onaj od kojeg sam u životu najmanje očekivao – pisac. Pisati sam počeo u studentsko doba kad sam zapisao i jednu od priča iz ove zbirke koja je 2000. godine dobila nagradu SFera za najbolju SF&F priču. Za ovu knjigu sam je ipak preuredio, da ne gnjavim čitatelje tadašnjim ukočenim stilom.

Dvije druge priče nastale su prije desetak godina, kad sam ih slao na natječaj Lapis Histriae gdje sam 2011. pobijedio a 2012. ostao pobijeđen. Njih nije trebalo prepisivati, one su i danas vjerojatno najbolje što sam ikad napisao. Ostale priče utipkao sam jučer. Sve zajedno čine moju osmu knjigu. Prethodnih sedam zovu se: Mučenice, Mima i kvadratura duga, Mima i vaše kćeri, x, Straška postavlja teška pitanja, Straška izvrće neistine i Mladenka kostonoga. Hvala svima koji su ih sa mnom čitali i pisali.

 

Želimir Periš će biti gost nakladnika na Interliberu, u subotu 12.11. i to: od 12.30-14.00 na Oceanmore štandu (paviljon 5, štand 12b), gdje će prodavati svoje dvije knjige – „Mladenku kostonogu“ i „Graciju od čempresa“.

Isti dan će u 18.00 na glavnoj pozornici Paviljona 6, autor Želimir Periš zajedno s urednikom knjige Krunom Lokotarom i glavnom urednicom Gordanom Farkaš-Sfeci predstaviti „Graciju od čempresa“.

Onih dana - Lucy Caldwell

 

O autorici:

Lucy Caldwell rođena je u Belfastu 1981. Objavila je četiri romana, više dramskih tekstova i radiodrama te dvije zbirke kratkih priča. Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima se ističu Nacionalna nagrada BBC-a za kratku priču, Nagrada Rooney za irsku književnost i Nagrada Dylan Thomas.

 

O romanu:

Belfast 1941. Zrakoplovi njemačkoga ratnog zrakoplovstva paraju nebo i u samo nekoliko trenutaka cijeli su dijelovi grada sravnjeni sa zemljom. Prvi od četiriju zračnih napada, koji će ući u povijest pod nazivom „Belfast Blitz“, promijenit će zauvijek i živote sestara Emme i Audrey.

Prateći posve različite životne i ljubavne priče dviju djevojaka – jedne zaručene, druge u tajnoj vezi sa ženom – roman Onih dana uronit će nas u samo srce jednoga grada, u njegove ulice i trgove, u patnje i nade njegovih stanovnika koji nastoje preživjeti sve strahote ratnih razaranja.

Bezvremena i dirljiva priča o ljubavi, hrabrosti, obitelji i o tome kako ostati vjeran sebi, iz pera jedne od najzanimljivijih autorica suvremene irske književnosti.

 

Iz medija:

Raskošna proza, sugestivnost opisa i potpuno zaokruženi likovi – sve to čini ovaj roman majstorskim postignućem.” - Spectator

Priča od koje zastaje dah. Roman velika srca, prepun briljantnih proznih pasaža.“ - Observer

Roman Onih dana predivan je hommage gradu, njegovoj patnji i ljudima. Ujedno i sjajno napisana meditacija o prolaznosti ljubavi i ljepote, činjenici da su trenutci u vremenu sve što imamo, dok se iznenada ne prekinu.” - Times Literary Supplement

Snažan i autentičan roman. Teško je vjerovati da Lucy Caldwell nije proživjela blitz u Belfastu, koliko ga je vjerno prikazala.“ - Tracy Chevalier

 

Prevela s engleskoga: Lora Tomaš
ISBN: 978-953-332-144-8
Broj stranica: 224
Cijena: 149 kn/19.78 eur

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador