Online promocija knjige „Oporuka“ - Nina Wähä

Published on 21 December 2022 at 12:07

Hena Com nas poziva danas u 18 sati, na njihovu Facebook stranicu da poslušamo razgovor u kojem uz autoricu Ninu Wäha sudjeluju prevoditeljica Sandra Ljubas, književna promotorica Staša Aras i urednik Hrvoje Kovač.

„Oporuka“ je dosad najuspješniji roman švedske književnice Nine Wähä, kojim je dospjela u sam vrh liste najčitanijih švedskih autora u 2020. godini, s više od 120 000 prodanih primjeraka. Djelo joj je priskrbilo švedsku nagradu za književnost – „Swedish Radio's Literature Prize“, te nominacije za mnoge druge nagrade.

Oni koji nisu stigli u dogovoreni termin, klikom na link "Oporuka" moći će pogledati snimljen razgovor.

Više o knjizi i o autorici pročitajte u nastavku teksta.

Oporuka - Nina Wähä

 

O AUTORICI:

Nina Wähä rođena je u Stockholmu 1979. godine. Svestrana Wähä bavila se glumom, a švedskoj je javnosti poznata i kao pjevačica indie-grupe Lacrosse. Debitirala je 2007. godine hvaljenim romanom S som i syster (S for Sister). Njezin je drugi roman, Titta inte bakåt! (Don't Look Back), objavljen tri godine kasnije, odjeknuvši među publikom i kritikom, no pravi je uspjeh požela godine 2019. trećim romanom Testament, kojim je dospjela u sam vrh liste najčitanijih švedskih autora u 2020. godini, s više od 120 000 prodanih primjeraka.

Djelo joj je priskrbilo jednu od najvažnijih švedskih nagrada za književnost – „Swedish Radio's Literature Prize“ –  i našlo se u izboru za niz književnih nagrada, od kojih se ističu „August“, „Norrland Literature Prize“ i „Vi's Literature Prize“ i francuska nagrada za prijevodnu prozu „Prix Femina Étranger“. U međuvremenu joj je izašao i novi roman pod naslovom Babetta.

 

O ROMANU:

Annie Toimi, najstarija sestra u četrnaesteročlanoj obitelji, u predbožićno se vrijeme vraća u rodni kraj u dolinu rijeke Tornio, na samoj granici Švedske i Finske. Kod kuće zatječe poznatu napetost među brojnim ukućanima, ali na to je navikla – otrovan odnos brižne majke Siri i gruba oca Penttija, s tolikim potomcima, nikad i nije mogao donijeti blagostanja ni iskrenih razgovora. Ipak, nešto je drukčije. Zidovi farme, bremeniti traumama roditelja i svakog pojedinog djeteta, na rubu su pucanja, a naoko uobičajen kaos odjednom postaje uvertira u eksplozivni rasap obiteljskog sustava – koji završava ubojstvom. No u koga uperiti prstom? Tko je kriv?

Oporuka je najuspješniji roman švedske književnice Nine Wähä, u kojem se bučna žestina međuljudskih odnosa u velikoj obitelji prelijeva sa svake stranice. Ona pritom pazi da među mnogim likovima ne odaberemo miljenika, svaki od Toimija koje dubinski prikazuje izaziva podjednako empatiju i nelagodu, oduševljenje i razočaranje, i upravo je u tome raskoš ove uspješnice. Stilski svjež i inovativan, roman širom otvara vrata u mračnu i hladnu, ali i živopisnu ruralnu sredinu sa sasvim specifičnim društvenim pravilima, hijerarhijom i očekivanjima.

Roman vrvi sjetnim životnim mudrostima i turobnim uvidima. Unatoč paklenu mraku, smradu dizela, finskim svađama i teškim komunikacijskim problemima, još uvijek me izaziva da se odmah preselim u dolinu rijeke Tornio.“ -  Dagens Nyheter

Roman je prepun napetosti, kao i snažnih emocija (…) Oporuka tajanstvenim vezama između roditelja i djece dodaje i sentiment utjehe, prikazujući kaotičnu obitelj Toimi u kojoj užas i tragedija žive bok uz bok s pečenjem kruha i smijehom. Je li slika doline rijeke Tornio prava? Autorica ili dobro poznaje to okruženje ili je provela detaljno istraživanje. Ali to i nije važno. Jer ona vlada umijećem pripovijedanja, i to Oporuku čini jednostavno fantastičnim iskustvom čitanja.“ – Arbetarbladet

To što dopušta svakom članu obitelji da na tren bude glavni lik, i to tako uvjerljivo da zaboravite na ostale, zaboravite prethodne favorite i postanete privremeno opsjednuti tim jednim djetetom, u isto vrijeme kada individualna priča dodaje dubinu ostatku i obitelji kao cjelini, jednostavno je prekrasno. Nije divno zato što je tako vješto izvedeno, već zato što vas podsjeća da svatko u sebi nosi mali svemir, nešto veliko i duboko što nikada ne možete dokraja razumjeti.“ – Expressen

 

Urednik: Hrvoje Kovač
Prevela sa švedskog: Sandra Ljubas
Godina izdanja: rujan 2022.
ISBN: 978-953-259-385-3
Broj stranica: 440
Cijena: 169,00 kn

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador