Egmont nam donosi dvije nove knjige

Published on 6 February 2023 at 13:52

Roman inspiriran istinitom pričom o zaboravljenim ženama koje su radile na sastavljanju Oksfordskog rječnika i knjiga koja će nam otkriti zašto je u redu da se ponekad osjećamo loše, ali i kako osnažiti svoje mentalno zdravlje. O svakoj više pročitajte u članku.

U potrazi za srećom - Anders Hansen

 

Depresivni smo i tjeskobni? S nama je sve u redu, tvrdi znanost. U Egmont biblioteku ovaj mjesec stigla je knjiga švedskog psihijatra dr. Andresa Hansena koja nam daje potpuno novu perspektivu na osjećaj tjeskobe i depresije.

Sve ste pokušali, ali i dalje se osjećate loše? Možda problem nije u vama. Švedski psihijatar dr. Anders Hansen tvrdi da razlog zbog kojeg se osjećate loše leži u samoj biologiji vašeg mozga te da tjeskobna i depresivna stanja u koja ponekad zapadnete imaju važnu evolucijsku funkciju.

U knjižare je upravo stigla njegova nova knjiga „U potrazi za srećom“ koja nam daje važnu lekciju o tome da možda sreću tražimo na pogrešnim mjestima. U knjizi autor donosi praktične savjete i rezultate znanstvenih istraživanja koji će vam pomoći da osnažite mentalno zdravlje i osjećate se bolje.

Dr. Hansen u knjizi daje dobro poznate savjete o zdravoj prehrani, važnosti tjelovježbe, mnoge druge kojih ste već svjesni kojih ste već svjesni, no ako ste se ikada pitali zašto ih ne uspijevate slijediti, evo odgovora iz knjige: „Po prirodi smo lijeni. Naši bi preci pomislili da nam nisu sve na broju kad bi otkrili da se znojimo samo da bismo dotrčali na mjesto s kojeg smo krenuli.

No, naši preci živjeli su drugačijim životom nego mi danas. Današnje društvo dovelo je udobnost do maksimuma, živimo dulje i zdravije no ikad prije, a cjelokupno znanje i beskrajni izvori zabave uvijek su od nas udaljeni tek nekoliko klikova mišem. S druge strane, premalo spavamo, živimo pod stresom, usamljeni smo i uspoređujemo se s drugima na društvenim mrežama. Imperativ sreće posvuda se naglašava, a rijetko tko je uistinu uspijeva dohvatiti.

U svojoj revolucionarnoj knjizi Dr. Hansen iznosi nekoliko fascinantnih teza – od kojih je najzanimljivija da, suprotno našim uvjerenjima kako nešto s njim nije u redu, napadaj panike znači da naš mozak funkcionira baš kako treba. Pokazuje nam i da nismo stvoreni kako bismo cijelo vrijeme bili sretni – da je tako, naši preci jednostavno ne bi uspjeli preživjeti. Praktičnim smjernicama i zanimljivim primjerima, autor objašnjava kako naš um funkcionira i budi nadu da se uistinu možemo bolje osjećati u današnjem stresnom, digitalno povezanom svijetu.

Međunarodni bestseler „U potrazi za srećom“ preveden je na čak 34 jezika i prodan u više od milijun primjeraka. Spajajući neuroznanstvena istraživanja i empirijska otkrića sa svakodnevnim iskustvima pojedinaca, dr. Hansen pokazat će vam novo tumačenje osjećaja ispunjenosti. Iako se po naslovu knjige da zaključiti da će vam ova knjiga pomoći u potrazi za srećom, ona nudi nešto sasvim suprotno – alate koji će vam pomoći da pronađete smisao u svakodnevici u kojoj se čini da je sreća uvijek nadohvat ruke, ali i kako da upravo u toj spoznaji pronađete mir i trajno zadovoljstvo.

 

Vrsta izdanja: publicistika
ISBN: 9789531325189
Broj stranica: 192
Uvez: meki
Cijena: 16.99 €/128.01 HRK

Rječnik izgubljenih riječi - Pip William

 

Ovog mjeseca u knjižare je stigao prekrasan roman i bestseler New York Timesa „Rječnik izgubljenih riječi” koji slavi riječi, priče, žene i književnost. Idealno štivo za ovu tmurnu veljaču i svakog ljubitelja knjiga. Prepoznala je to i poznata glumica i strastvena čitateljica Reese Witherspoon te ga je preporučila u svom književnom klubu, a potvrđeno je i snimanje televizijske serije.

Roman je inspiriran stvarnim događajima, a radnja je smještena na početak 20. stoljeća kad je otkriveno kako u „Oksfordskom rječniku engleskog jezika“ nedostaje riječ „ropkinja“. Ovo je priča o djevojčici koja ju je ukrala.

Esme je rođena u svijetu riječi. Bez majke i nepopravljivo znatiželjna, djetinjstvo provodi u Skriptoriju, vrtnoj kućici u Oxfordu u kojoj njezin otac zajedno s timom predanih leksikografa vrijedno sakuplja riječi za prvo izdanje „Oksfordskog rječnika engleskog jezika“. Malena Esme cijele dane provodi potajno sakupljajući kartice s riječima koje su leksikografi, redom muškarci, odlučili odbaciti. Njezina zbirka odbačenih kartica s vremenom će se pretvoriti u „Rječnik izgubljenih riječi“. Dok se rađa pokret za prava glasa žena, a Veliki se rat nadvija nad svijetom, Esme će se uputiti na margine društva u potrazi za riječima obespravljenih.

Prekrasna priča o jednom povijesnom razdoblju i o snazi jezika, priča koja sjedinjuje ljubav, gubitak I književnost na savršeno liričan način.“ – Reese Witherspoon

 

Vrsta izdanja: beletristika
ISBN: 9789531324878
Broj stranica: 444
Uvez: meki
Cijena: 19.90 €/149.94 HRK

 

Knjige „Rječnik izgubljenih riječi“ i „U potrazi za srećom“ u izdanju Egmontove biblioteke PULS pronađite u svim knjižarama i shop.egmont.hr .

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador