Naklada OceanMore objavila je novi naslov!

Published on 24 July 2023 at 15:30

Kristian Novak otisnuo se u uredničke vode i uredio knjigu „Nula previše” Ivana Pranjića, svojega gimnazijskog profesora.

 

Nula previše - Ivan Pranjić

 

O AUTORU:

Ivan Pranjić (1955., Omanjska, BiH) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju i južnoslavenske jezike i književnosti. U vrijeme studija glumi u Studentskom eksperimentalnom teatru te Komornom teatru iz Križevaca, pjeva u rock grupi Anarhokor. Predavao je hrvatski jezik i književnost u Gimnaziji Josipa Slavenskog te na čakovečkom odsjeku Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Uredio je brojna nagrađivana izdanja Matice hrvatske te pokrenuo biblioteku Insula, u kojoj je dosad objavljeno pedesetak knjiga suvremenih međimurskih autora. Njegova je ideja i Bibliotheca Murodravana, posvećena međimurskoj kulturnoj povijesti. 2006. godine objavljena mu je zbirka pjesama Rukopis tišine, a 2009. zbirka eseja Iskrenost daruje pismenost. Dobitnik je Nagrade Zrinski te Godišnje nagrade Grada Čakovca za svoje djelovanje u kulturi i obrazovanju.

 

O KNJIZI:

Ovih 45 proznih minijatura, prožetih nježnošću, nasiljem i utjehom vodi nas od bosonogih dana u nekoj zauvijek zaboravljenoj, harmoničnoj Bosni sredine prošlog stoljeća, preko studentskih dana u Zagrebu, do zrele sadašnjosti u Međimurju.

Čitatelja između redaka čeka čitav jedan život, povijest čovjeka koji se pita može li ikada prekinuti začaran krug nasilja i nježnosti, koji pokušava sebi i svijetu objasniti kako su ga odredile te rijeke, te inicijacije, koja su ga vezivna tkiva čuvala od svijeta punog ljudske podmuklosti i kako, ako je bijeg iz začarana kruga nemoguć, da u nasljeđe ostavi samo najbolje od sebe.

U knjizi se, kao svojevrsni bonus, krije i zanimljiv razgovor nekad učenika i učitelja, danas dvojice sjajnih pisaca, iz kojega izdvajamo jednu učiteljevu misao:

Ako navedeš čovjeka da se izrazi iskreno, dao si mu najbrži put do pismenosti. U iskrenom iskazu nema laži, nema prijetvornosti i samim time nema problema s jezikom. Riječi se same otimaju i slažu. Mama ti je podarila instrument, sve znanje da ga sviraš imaš. Besplatno si to dobio. Kad progovoriš iskreno, sviraš ko vrag. Pa daj sviraj! I oni shvate, oslobode se.

Ne pišu laži, nego progovaraju o svojim iskustvima. Ponekad je strašno progovarati o sebi, ali to može biti i toliko ljekovito. I još jedna stvar. Protagora je jednome ocu vratio sina uz ove riječi: „Ja ovoga dječaka ničemu ne mogu naučiti jer me ne cijeni“. Učenik mora vjerovati učitelju da ga može dovesti do obećanog cilja. Mora mu vjerovati da će njegov tekst čuvati kao ispovjednu tajnu. Samo u toj slobodi obraćanja nekome, u povjerenju, mladi pisac može biti iskren i pokrenuti stvari koje je tek mutno nazirao.“ - Ivan Pranjić

 

Broj stranica: 104
ISBN: 978-953-332-166-0
Urednik: Kristian Novak
Autor grafika: Slobodan Benković Boč
Cijena: 15 € / 113,02 kn

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.