Kultni Heartstopper napokon i u Hrvatskoj!

Published on 8 August 2023 at 14:48

Alice Oseman: Heartstopper

Alice Oseman promijenila je književni i televizijski svijet nakon što je napisala i ilustrirala grafički roman „Heartstopper“. U njemu spretno proučava teme identiteta, seksualnosti, prijateljstva, nasilja, prihvaćanja i mentalnog zdravlja.

Serijal grafičkih romana „Heartstopper“ po kojem je nastala i popularna serija njezino je najpoznatije djelo, a počeli su kao web stripovi na nekoć popularnom Tumblru i Tapasu. U njih se zaljubio enorman broj ljudi i u toj su formi pregledani više od 52 milijuna puta. U tiskanom izdanju izašli su 2019. godine i prodani u više od milijun primjeraka diljem svijeta.

Do sada su objavljena još tri nastavka popularnog grafičkog romana, a peti dio očekuje se u studenom 2023. godine. Osim „Heartstoppera“ u prijevodu Vedrana Bratušeka, Alice je napisala četiri romana za mlade: „Solitaire“, „Radio Silence“, „I Was Born for This“ i „Loveless“, za koji je nagrađena nagradom YA Book Prize.

Svoj književni rad Oseman je okrunila zavidnim nagradama i priznanjima. Za serijal „Heartstopper“ osvojila je nagradu British Book za najbolji grafički roman godine, Waterstones za najbolju knjigu godine, nagradu Inky i dva puta su čitatelji Goodreadasa njezine romane proglasili najboljima u svojoj kategoriji.

Ništa manji uspjeh nije polučila ni njezina televizijska inačica. Nitko nije slutio da će u rekordnom vremenu postati jedna od najbolje ocijenjenih serija na Netflixu u 2022. godini. Serija koju je The Guardian prozvao trenutno „najšarmantnijom serijom“ u ponudi, stigla je na Netflix bez pretjerane promocije, a već u prvih nekoliko dana prikazivanja dobila je poprilične pohvale. Children's and Family Emmy, TV Choice, GLAAD Media i Queerty samo je dio nagrada koje je serija osvojila i tako pomela konkurenciju. Druga sezona objavljena je u kolovozu 2023. godine.

 

RADNJA:

Charlie i Nick idu u istu školu, ali se ne poznaju dok ih jednoga dana ne smjeste u istu klupu. Brzo se sprijatelje, a Charlie se još brže zaljubi u Nicka, iako misli da nema šanse. Ali ljubav je puna iznenađenja, a Nicka Charlie zanima više nego što je očekivao…

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador