Nova Virginie Despentes i Mario Desiati u nakladi OceanMore

Published on 16 November 2023 at 10:08

Naklada OceanMore objavila je dva sjajna romana! Virginie Despentes nakon „Vernona Suboteksa“ vraća se na velika vrata romanom intrigantna naslova „Dragi seronjo“. Mario Desiati za roman „Razdomljeni“ nagrađen je prestižnom talijanskom nagradom Strega 2022. Više o oba naslova potražite u nastavku članka...

Razdomljeni - Mario Desiati

 

O AUTORU:

Mario Desiati, pisac, pjesnik, novinar i urednik, rođen je 1977. u mjestu Locorotondo, a djetinjstvo je proveo u gradu Martina Franca. Završio je studij prava te neko vrijeme radio u odvjetničkom uredu. Kao novinar i urednik surađivao je s više novina i časopisa.

Nakon uspjeha prvijenca „Neppure quando è notte“ (2003.) posvećuje se pisanju. Autor je više zapaženih romana prevedenih na brojne jezike te zbirki pjesama i antologija. Za roman „Razdomljeni“ dobio je 2022. Nagradu Strega. Živi u Rimu.

 

O KNJIZI:

Claudia i Francesco prijatelji su od djetinjstva; ona – divlja i neukrotiva, on – povučen i nesiguran. Oboje drugačiji, neprihvaćeni i neprilagođeni. U malome mjestu gdje odrastaju, svoje mladenačke dane provode u razgovorima o životu, književnosti, snovima o budućnosti, uživajući u prekrasnoj prirodi i krajolicima Apulije gdje nalaze i utočište od zamršene obiteljske drame.

Svakodnevica u ruralnoj sredini počinje gušiti Claudiju i ona odlazi u Milano pa potom u Berlin, gdje gradi uspješnu poslovnu karijeru i iskušava nove stilove života. Francesco ostaje u Martini Franci i stasa u uspješnog agenta za prodaju nekretnina u regiji koja iznenada postaje top turističkom destinacijom. Ali i Francesco je u stalnim previranjima i potrazi za vlastitim  identitetom, a  nakon sukoba s lokalnim moćnikom, napokon će se odvažiti prihvatiti Claudijin poziv i doći u Berlin, gdje će se prepustiti svojim istinskim seksualnim fantazijama i nakon dugo vremena osjetiti se živim.

Mario Desiati ispisao je suptilan i odvažan roman vlastite generacije – nestalne, izdomljene, prekarne, prve generacije europskih građana koja u Europi bez granica prekoračuje vlastite granice i okvire društvenih konvencija tražeći svoje mjesto pod sve olovnijim suncem.

 

IZ MEDIJA:

Velika slobodoumna priča o ovom iščašenom vremenu.“ - La Repubblica

Čitajući Razdomljene osjećamo se živima, a ne samo naelektriziranima: živima u svim skrivenim nijansama, dok drsko kročimo po strani Mjeseca koju ne mogu svi vidjeti.“ - tuttolibri

Ima nečeg istodobno čarobnog i izopačenog u dijelu Apulije gdje se rađaju, žive i pate Desiatijevi likovi... Oni pokazuju nemir satkan od romantičnog ushita i erotske žudnje, komplicirane ljubavi prema rodnom kraju i jednako složene želje za bijegom u negostoljubive metropole pune nasilja. Njegova je proza raskrižje namjerno suprotstavljenih registara: lirizma i zajedljivosti, sentimentalizma i okrutnosti.“ –  Iz obrazloženja za Nagradu Strega 2022. 

 

Prijevod s talijanskoga: Ana Badurina
Broj stranica: 272
ISBN: 978-953-332-172-1
Cijena: 23 EUR

Dragi seronjo - Virginie Despentes

 

O AUTORICI:

Virginie Despentes (1969.) nagrađivana je spisateljica i redateljica, utjecajna francuska feministkinja i kritičarka kulture. Surežirala je filmske adaptacije svojih romana, kontroverznog „Baise-Moi“ te „Bye Bye Blondie“, a napisala je i scenarij za filmsku adaptaciju vlastita višestruko nagrađenog romana „Les Jolies Choses. Godine 2006. objavila je knjigu eseja „King Kong Théorie“ koja je i danas nezaobilazan feministički manifest.

U nizu dodijeljenih književnih nagrada ističu se prestižna Nagrada Renaudot 2010. za roman „Apocalypse bébé“, kao i četiri nagrade koje je 2015. osvojio prvi dio romaneskne trilogije „Vernon Suboteks“: Nagrada Anaïs-Nin, Nagrada Landerneau, Nagrada Roman-News i Nagrada La Coupole. Od 2016. do 2020. godine bila je članica je Akademije Goncourt.

 

O KNJIZI:

Rebecca Latté slavna je glumica koja je prešla pedesetu, toksikomanka bez dlake na jeziku; Oscar Jayack, četrdeset i tri godine, poznati je pisac koji se muči sa svojim novim romanom, toksikoman i posrnuli otac tinejdžerice; Zoé Katana, tridesetogodišnjakinja, beskompromisna feministkinja i aktivistkinja na društvenim mrežama koja Oscara prokazuje zbog seksualnog uznemiravanja.

Kada Oscar na svom Instagramu objavi post o Rebecci, ona mu odmah žestoko odgovara i time pokreće prepisku koja će im promijeniti živote. U jeku pandemije COVID-a i lockdowna, kada su se pariške ulice ispraznile a život preselio u virtualnu sferu, Rebecca i Oscar izmjenjuju mejlove i sve više jedno drugome otvaraju svoju intimu. U pismima raspravljaju o nasilju, bijesu, ovisnosti, femicidu, starenju, filmu, književnosti, o pokretu #MeToo, moći i politici te o nadilaženju sebe, prijateljstvu i otvaranju prema drugom i drugačijem.

Od prve do zadnje rečenice, u furioznom ritmu izmjenjuju se ispovijedi osoba iz kojih eksplozivnim jezikom progovaraju sve boljke, sukobi i kontroverze suvremenosti.

Nakon trijumfa trilogije Vernon Suboteks, Virginie Despentes vraća se na velika vrata romanom za 21. stoljeće i ponovno dokazuje da je u samom vrhu francuske i svjetske književnosti.

 

IZ KNJIGE:

Dragi seronjo, pročitala sam što si objavio na Instaču. Dođeš mi kao golub koji mi se usput posrao na rame. Nešto prljavo i vrlo neugodno. Nja, nja, nja, ja sam šmokljan koji nikoga ne zanima i kmečim kao čivava jer sam gladan pažnje. Blažene društvene mreže: dobio si svojih petnaest minuta slave. Vidiš i po tome što ti se ja javljam. Sigurna sam da imaš djecu. Tipovi kao ti uredno se razmnožavaju, daj zamisli što bi bilo da ti loza presahne. Inače primjećujem, što si veći kreten i mizernije nesposoban, imaš veću potrebu osigurati potomstvo...

 

IZ MEDIJA:

Apsolutno briljantan i duboko plemenit epistolarni roman koji uspostavlja dijalog i prijateljstvo u svijetu sukoba i napetosti.“ - Les Inrocks

#OvoSeNePropušta - Radio SRF 2 Kultur

Virginie Despentes opet je zasjala u punom sjaju, s mnogo suptilnih nijansi i neočekivanih raspleta... Genijalno.“ - ARD

Despentes je istovremeno na svim frontama – u romanu koji ponekad graniči s esejem i koji se raspliće jedinstvenim i sočnim jezikom, izravnim stilom, britkim humorom...“ - L'Express

 

Prijevod s francuskoga: Vlatka Valentić
Broj stranica: 208
ISBN: 978-953-332-170-7
Cijena: 22 EUR

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.