Je li nastupilo zlatno doba gluposti?

Published on 18 November 2023 at 10:52

Psihologija gluposti: Pogled kroz prizmu sjajnih mislioca –
Jean-François Marmion

 

O AUTORU:

Jean-François Marmion francuski je psiholog i zamjenik glavnog urednika vodećeg francuskog akademskog časopisa Sciences Humaines (Društvene znanosti). Prije toga dugo je bio glavni urednik francuskog časopisa Le Cercle Psy (Psihološki krug). Živi u Francuskoj, gdje je njegova knjiga „Psihologija gluposti“ (Psychologie de la connerie, 2018.) bila veliki bestseler. Knjiga je dosad prevedena na više od 30 svjetskih jezika.

O KNJIZI:

Je li nastupilo zlatno doba gluposti, pita se ugledni francuski psiholog Jean-François Marmion koji je u svojoj knjizi okupio neke od najbriljantnijih umova i mislioca današnjice – poznate svjetske psihologe, sociologe, filozofe, bihevioralne ekonomiste i pisce – kako bi nam dali odgovor na to i mnoga druga pitanja:

 

- zašto vrlo inteligentni ljudi katkad vjeruju u potpune besmislice

- kako nas intelektualna lijenost navodi na potpuno krive odluke

- zašto je raspravljanje s glupanima i budalama besmisleno, pa čak i štetno

- kako nas internet i ovisnost o društvenim mrežama čine još glupljima

- zašto najveći glupani među nama nikad i ne pomisle za sebe da su možda glupi.

 

Glupost je posvuda oko nas – i nikad nije bila toliko vidljiva, neobuzdana, raširena i nepokolebljiva kao danas. Uz to, ona se širi poput virusa. A tome su u novije doba dodatno pridonijeli internet i sve veća popularnost društvenih mreža: od lažnih vijesti, „alternativnih činjenica“ do bizarnih teorija zavjera i ostalih suvremenih manifestacija gluposti koje su tijekom pandemije koronavirusa doživjele svojevrsnu renesansu.

Autor ističe kako smo svi mi, ponekad, uhvaćeni u mrežu gluposti, te da je ključno priznati i suočiti se s tim. Stavljajući svjetlo na ovu suvremenu pošast, knjiga ne samo da će vas potaknuti na razmišljanje, već će vas i osvijestiti o vlastitim postupcima.

Ovaj bestseler, preveden na više od 30 jezika, nije samo teorijska rasprava – ona je praktični vodič za prepoznavanje, razumijevanje i suočavanje s ljudskom glupošću.

ULOMAK IZ KNJIGE:

Svi smo svjedoci gluposti: svatko ih vidi, čuje, čita o njima, i to svaki dan, bez iznimke. Istodobno, svatko od nas ih čini, razmišlja o njima, propituje ih i izgovara. Svi mi katkad ispadnemo glupani i lupetamo gluposti bez prevelikih posljedica. Trebamo samo biti svjesni te činjenice i pokajati se, jer ljudski je griješiti, a tko prizna, pola mu se prašta. Uvijek smo glupani nekom drugom, ali rijetko samima sebi…

 

IZ MEDIJA:

Potrebne su nam knjige poput ove!“ - Steven Pinker, profesor psihologije na Sveučilištu Harvard

Pronicljivo, duhovito i opsežno istraživanje ljudske gluposti u svim njezinim svakodnevnim oblicima… s obiljem korisnih uvida i konkretnih primjera… Nužno i preobražavajuće štivo koje će čitatelje jednako zabaviti, zaprepastiti i prosvijetliti.“ - Publishers Weekly

 

Suradnici na knjizi Psihologija gluposti:

Dan Ariely, Brigitte Axelrad, Laurent Bègue, Claudie Bert, Stacey Callahan, Jean-Claude Carrière, Serge Ciccotti, Jean Cottraux, Boris Cyrulnik, Antonio Damasio, Sebastian Dieguez, Jean-François Dortier, Pascal Engel, Howard Gardner, Nicolas Gauvrit, Alison Gopnik, Ryan Holiday, Aaron James, François Jost, Daniel Kahneman, Pierre Lemarquis, Patrick Moreau, Tobie Nathan, Delphine Oudiette, Emmanuelle Piquet, Pierre de Senarclens i Yves-Alexandre Thalmann.

 

Prijevod s francuskog: Monika Anđal
Broj stranica: 358
Uvez: meki
ISBN: 978-953-372-144-6
Cijena: 18,90€ (142,40 kn)

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador