Tribina o trangeneracijskoj traumi

Published on 16 January 2024 at 13:57

Razgovor o prijenosu traume - započinje novi ciklus tribina Književnost čita znanost, znanost čita književnost!

Godna započinje s jednom od najbitnijih i danas najzanimljivijih tema, transgeneracijskim prijenosom traume. U ponedjeljak 22. siječnja, u opuštenoj atmosferi galerije i caffe bara Botaničar, u 19 sati započinje novi ciklus tribina Književnost čita znanost, znanost čita književnost u organizaciji Hrvatskog PEN centra.

U fokusu je knjiga Marka Wolynna, „Nije započelo s vama“ - Kako nas naslijeđena obiteljska trauma oblikuje i kako okončati taj ciklus. Danas znamo puno toga o tome kako se trauma prenosi kroz generacije, svjesni smo da to nije samo mit te da se radi o znanstvenim činjenicama: traume su upisane u naš genom. Upisali su ih naši roditelji, djedovi i bake, pradjedovi i prabake. Strah koji nosimo, sram, ili nemogućnost da se pokrenemo nekad nije do nas – upisano je u nas i iako toga nerijetko nismo ni svjesni, često upravlja našim životima.

Ako je tako, kako se možemo nositi s tim? Kako se možemo osloboditi? Ima li psihologija kao i psihoterapeutski rad neka rješenja, kako se nositi s tim traumama i možemo li zaista prekinuti lanac? Je li i pisanje način na koji se možemo baviti tom temom? Koliko se često knjige bave upravo tim procesima, naslijeđenim traumama i pokušajem bijega iz njih, svjesno i nesvjesno?

O svim ti temama  s dvije sjajne gošće, psihoterapeutkinjom Anom Perović te spisateljicom i aktivistkinjom Luizom Bouharaouom razgovara spisateljica i urednica, Monika Herceg.

Već u veljači, na samo Valentinovo, očekuje nas razgovor o još jednoj gorućoj temi: nasilju nad ženama te knjizi Mihaele Gašpar, „Premještanje snova“.

U ožujku je u fokusu majčinstvo te kompleksne emocije tog iskustva i knjiga „Bijes“ Monice Isakstuen, a u travnju pisanje o klasnoj nejednakosti, a knjiga koju čitamo je „Jezerska voda nikad nije slatka“ Giulie Caminito

Tribine su zamišljene kao razgovor o bitnim i gorućim temama kojima se bave pojedine knjige, ali kroz različite vizure, one spisateljske, kao i  znanstvene, uz  razgovor s publikom.

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador