Promocija romana „Agni“

Published on 2 February 2024 at 01:01

U Zagrebu će idući tjedan boraviti slovenski pisac Borut Kraševec.

Promovirat će svoj roman prvijenac - Agni, a pomocija će se održati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, u srijedu, 7. veljače u 19 i 30.

 

Na promociji sudjeluju:
Borut Kraševec, autor
Jagna Pogačnik, prevoditeljica
Petra Miočić Mandić, književna kritičarka
Hrvoje Kovač, urednik

Agni - Borut Kraševec

 

O AUTORU:

Borut Kraševec suvremeni je slovenski pisac i prevoditelj. Rođen je u Ljubljani 1973. godine, studirao je komparativnu književnost i ruski jezik, no posve se, prekinuvši studij, posvetio prevođenju s ruskoga jezika. Objavio je više od 45 prijevoda s ruskog: s područja filozofije, teorije književnosti, vjerske misli i lijepe književnosti. Godine 2004. dobio je nagradu za najboljeg mladog prevoditelja (prijevod romana Čapaev i praznina Viktora Pelevina), a 2014. godine dodijeljena mu je „Sovretova nagrada“ za prijevod djela istoga autora, Sveta knjiga vukodlaka.

Umijeće pisanja dokazao je i svojom prozom, koju je objavljivao u časopisu Literatura i na web-portalu Vrabec anarhist. Prvijenac Agni, objavljen u Sloveniji 2020. godine, na Slovenskom knjiškom sajmu 2020. godine proglašen je najboljim debitantskim djelom godine, a godinu kasnije ovjenčan je i uglednom Kresnikovom nagradom.

 

O KNJIZI:

Ivan i Katja bračni su par koji s dvjema kćerima, Mašom i Klarom, živi na slovenskom selu. Dinamika njihova ustaljena života mijenja se kada se na kat obiteljske kuće useli zanosna Brina, Katjina sestra blizanka, koja traži predah od glumačke karijere u kazalištu. Brinin dolazak polako unosi nered u živote likova – Ivan je nervozan, Katja sve nemirnija, a Maša, tinejdžerka, intenzivno istražuje svoju seksualnost. Napetost je s vremenom sve veća, a u nizu bizarnih obrata uskoro postaje jasno da svaki život uz lice nosi i naličje – koje nije za svačije oči.

Agni Boruta Kraševca prvijenac je koji dinamično, duhovito i pametno ponire u naizgled mirnu svakodnevicu suvremene slovenske obitelji, ovjenčan uglednom Kresnikovom nagradom za književnost. Gotovo začudno, jer zbivanja prikazuje i iz perspektive životinje, Kraševec pred čitatelja podastire ono karnalno i neukrotivo u međuljudskim odnosima, zorno prikazujući da se od prirode ne može pobjeći.

 

IZ MEDIJA:

Izuzetno napeto i zanimljivo štivo… Posebnost Agni je, osim u Kraševčevu stilu i montaži prizora, u tome što uspijeva čak i krajnju banalnost prosječne obitelji prikazati kao kroz leću termografske kamere koja opaža samo divlje gorenje strasti. Kroz klišejske dramice jedne skoro pa obične obitelji, kao temelj svega razotkriva se nesnosno bujanje života, karneval karnalnosti i beskonačni krug prokreacije, smrti i rađanja.“ - Mirt Bezlaj, Delo

Elastičnošću jezika na pravim mjestima uvjerljivo oslikava opscenosti i pristojnost profanog života te ih uzdiže na razinu romaneskne građe koja se neosporno obraća današnjem društvu.“ - Marko Stanojević, Radio Študent

Da se i u svome autorskom prvijencu Agni uputio tragovima ‘teškaša’, svjedoči dinamičan sadržajni naboj, kao i tehnička zaokruženost njegova kompleksnog romana.“ - Maja Šučur, Dnevnik

 

Urednik: Hrvoje Kovač
Prevela sa slovenskog: Jagna Pogačnik
ISBN:  978-953-259-444-7
Broj stranica: 192
Cijena: 18,90 eura / 142,40 kn

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador