Promocija knjige „Srce zemlje“ Glorije Lujanović

Published on 13 March 2024 at 13:25

Naklada OceanMore poziva nas na promociju knjige „Srce zemlje“ Glorije Lujanović.

Promocija će se održati u utorak, 19.3.2024. u 19:30 sati u KIC-u, Preradovićeva 5, Zagreb.

Na promociji će, uz autoricu, sudjelovati pisac Miljenko Jergović te književna kritičarka, teatrologinja i spisateljica Nataša Govedić. Razgovor moderira Sanja Baković.

Srce zemlje - Gloria Lujanović

 

O AUTORICI:

Gloria Lujanović rođena je 1993. godine u Novom Travniku (BiH). Studirala je na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Radi kao novinarka za nekoliko medija. Živi u Zagrebu od 2019. godine. U Nakladi OceanMore 2023. godine objavljena je njezina poema Otac.

O stradanjima Hrvata u Srednjoj Bosni u ratovima devedesetih, Gloria Lujanović pisala je još kao mlada novinarka. U knjizi Srce zemlje autorica iz sasvim osobne perspektive progovara o događajima koji su obilježili i živote generacije koja se u ratu tek rodila. Ovom intimnom esejističko-poetskom posvetom žrtvama i preživjelima, Gloria Lujanović dala je glas onima koji su zaboravljeni i prešućeni od svih. 

 

O KNJIZI:

Rečenica kojom Glorija Lujanović započinje svoju potresnu knjigu Srce zemlje („U mojoj se obitelji vrijeme dijelilo na prije i poslije rata“), ponajbolji je opis jednog mentaliteta karakterističnog za Bosnu i Hercegovinu u cjelini, što autorica naglašava već u sljedećoj rečenici. Tom rečenicom, koja je istovremeno i duboka i površna, Glorija Lujanović daje širu sliku jedne epohe pomoću koje je djelomično moguće detektirati i uzroke današnjeg, gotovo predapokaliptičnog stanja u svijetu. (...) Knjigu možemo promatrati i kao osobni, intimni proces Glorije Lujanović, kao neku vrstu beskompromisnog i samonametnutog iskupljenja prema onima koji su propatili (i još uvijek pate) više od same autorice i njezine obitelji. A za to morate biti beskrajno empatični i sposobni se uživjeti u patnje drugih, što je danas iznimno rijetka pojava.“ iz predgovora Josipa Mlakića

Tekst Srce zemlje individualno je putovanje, koliko i kolektivno. Nije riječ samo o zemlji, nego o svakom tijelu koje je drhtalo od nezaliječene traume. Autorica je terapeutskim, nježnim, prijateljskim i suptilnim rečenicama pokazala što je svjedočanstvo – briga za ono bitno, za ono što nas se svih tiče, u isto vrijeme ne namećući nikakav sud i zaključak, nikakvu službenu verziju istine – naprosto je pustila sve one zaboravljene glasove da kroz nju i s njom govore. (...) Tekst i poezija Glorije Lujanović manifestacija su brige za ono bitno, za ono što je se kao ljudskoga bića tiče, što bi se trebalo ticati svakog čovjeka. Simboličan je i naslov Srce zemlje jer može značiti brigu za srce zemlje, brigu koju je kao ljudsko biće pustila u svijet.“ - iz pogovora Anite Milićević

 

Urednice: Gordana Farkaš Sfeci i Anita Milićević
Dizajn knjige: Lana Cavar i Narcisa Vukojević
Izdavač: Naklada OceanMore i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru
Broj stranica: 164
Uvez: tvrdi (platno)
ISBN: 978–953–332–175–2
Cijena: 25 Eura

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.