Najava novog romana i promocije iz naklade OceanMore!

Published on 4 May 2024 at 17:01

Naklada OceanMore objavila je odličan roman švedske autorice Johanne Frid „Haraldova mama“ u prijevodu Željke Černok.

Johanni Frid ovim je romanom prepunom otrovnog humora i domišljatih dijaloga pošlo za rukom prodrijeti u srž jednog od najsloženijih ljudskih odnosa na kojemu su se nasukale mnoge veze i brakovi - onog svekrve i snahe.

Odmah treba najaviti i dolazak autorice na ovogodišnji Zagreb Book Festival u sklopu kojega će

13. 5. 2024. u 19 u KIC-u,

Johanna Frid predstaviti svoj drugi roman, u Švedskoj dočekan s oduševljenjem. Više o svemu čitajte u nastavku članka...

Haraldova mama - Johanna Frid

 

O AUTORICI:

Johanna Frid (Stockholm, 1988.), švedska je spisateljica mlađe generacije iza koje su tri objavljene knjige. Pjesnička zbirka Familieepos (Obiteljski ep) iz 2017., napisana u suradnji s Gordanom Spasić, našla se u užem izboru za Nagradu Catapult Saveza švedskih pisaca i za Nagradu za poeziju Švedskoga radija.

Za svoj prvi roman Nora eller Brinn Oslo brinn (Nora ili Gori, Oslo, gori) iz 2018. dobila je prestižnu Nagradu za kulturu novina Dagens Nyheter. Njezin drugi roman, Haraldova mama (2023.), također je ostvario velik uspjeh kod publike i kritike. Johanna Frid studirala je filozofiju te magistrirala kulturalne studije i komunikologiju. Živi u Kopenhagenu.

O ROMANU:

U zračnoj luci na samom sjeveru Švedske odvija se pravi generacijski rat: dvije žene čekaju Haralda, zgodnog, duhovitog i brižnog muškarca. Harald bi „da je pas bio zlatni retriver“, svaka bi ga žena voljela imati uza sebe, a sada se vraća iz klinike za odvikavanje. Koja će ga od dviju žena odvesti kući iz zračne luke? Haraldova mama ili Claudia, njegova partnerica, pomalo mrzovoljna doktorandica koju u pisanju doktorata ometaju Haraldovi sve veći problemi pa se osjeća kao u klopci.

Dok se klupko događaja razmotava i Claudia uviđa da je dominantna majka zapravo treći član njihove veze, ona će polako otpuštati sve kočnice uljudnosti u odnosu svekrve i snahe, a Haraldova mama itekako će znati začiniti ovaj sraz dviju najvažnijih žena u Haraldovu životu.

IZ MEDIJA:

Grubo, zeznuto, brutalno, crno sarkastično i smiješno. U suvremenoj švedskoj prozi to je rijedak cvijet!“ - Göteborgs-Posten

Sudar dvaju sustava mišljenja, između inkvizicije i egzistencijalne sumnje. (…) Protagonistkinja jednostavno igra teatar jezika gdje njezin istančan osjećaj za moć riječi nadilazi svaku banalnost uobičajenog razgovora.“ - Dagens Nyheter

U baru zračne luke svekrva i snaha izvode strindbergovski ples smrti. Haraldova majka odiše stoga sumpornom atmosferom, a čitatelj je prikovan za stranice dok autorica prikazuje kako se Claudijina i Haraldova veza polako raspada.“ - Aftonbladet

Johanna Frid piše oštro i s dobrom dozom crnog humora o jednom od najtežih bliskih odnosa koji postoje.“ - Vi läser

Opće gađenje nije toliko koncentrirana emocija kao ljubomora koja je glavna tema. Ovdje je riječ o ženskom potpunom razotkrivanju i krahu svake pristojnosti. Pritom je i jako, jako smiješno!“  - SR (Švedski radio)

 

Prevela sa švedskog: Željka Černok
Broj stranica: 208
ISBN 978-953-332-182-0
Uvez: meki
Cijena: 19,90 eur

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador