Uskoro stižu noviteti iz naklade Hena Com

Published on 1 May 2024 at 22:31

Idući tjedan dolaze noviteti naklade Hena Com.

U jednom je riječ o originalnu, uzbudljivu putovanju kroz 2500 godina filozofije, koje istražuje ključna životna pitanja kroz prizmu misli najvećih umova.

Imamo i nadaleko poznato djelo slavnog američkog pisca, biografa i povjesničara, kao i povijesti triler koji nam donosi nezaboravni detektiv Hugo Fisher. Četvrti roman nam vraća nadu da se neke neželjene pojave u društvu mogu preobratiti na humor, da sretni krajevi postoje i izvan fikcije. Više o svakome pročitajte u nastavku teksta.

Minifilozofija - Jonny Thomson

 

O AUTORU:

Jonny Thomson predavao je filozofiju na Oxfordu više od desetljeća prije nego što se potpuno posvetio pisanju. On je stalni suradnik Big Thinka, gdje piše o filozofiji, teologiji, psihologiji i povremeno o drugim temama – kad se usudi izaći iz svoje zone udobnosti. Njegova prva knjiga, Minifilozofija, nagrađena je te je postala međunarodni bestseler. Prevedena je na dvadeset jezika.

Thomson također vodi Instagram i Facebook profile Minifilozofije (@philosophyminis). Njegova druga knjiga, Mini Big Ideas (2023.), napisana je jednako lakim, pristupačnim stilom, a bavi se poviješću ljudske misli. Jonny Thomson živi u Oxfordshireu.

 

O ROMANU:

Minifilozofija autora Jonnyja Thomsona zaista je mala knjiga prepuna velikih ideja. Riječ je o originalnu, uzbudljivu putovanju kroz 2500 godina filozofije, koje istražuje ključna životna pitanja kroz prizmu misli najvećih umova. Ono što je u filozofiji u pravilu odbojno i nepristupačno, Thomson je učinio praktičnim, razumljivim i – zabavnim. Jednako nam tako ukazuje kako su i koliko drevni filozofski koncepti relevantni i u današnjem svijetu.

Knjiga obuhvaća širok spektar tema, od Sun Tzuove strategije do Freudovih analiza, istražujući misli filozofa poput Sokrata, Platona, Aristotela, ali i suvremenih mislilaca kao što su Chomsky, Arendt, Harari i mnogi drugi. Filozofija više neće biti bauk! Dapače, ova zbirka minimeditacija ne samo da proširuje razumijevanje čitatelja, već ih i potiče na duboko promišljanje prirode života i ljudskog postojanja.

 

IZ MEDIJA:

Ova šarmantna, pametna i mudra knjiga služi kao degustacijski meni ideja o životu, umu i svijetu.“ - David Mitchell, autor Atlasa oblaka

 

Filozofija – popularna djela
Preveo s engleskog Matija Pospiš
ISBN:  978-953-259-471-3
Uvez: meki
Broj stranica: 312
Cijena: 20,90 eura

Priče iz Alhambre - Washington Irving

 

O AUTORU:

Washington Irving (1783. – 1859.) američki je pisac, esejist, biograf, povjesničar i diplomat u ranom razdoblju 19. stoljeća. Rođen je i odrastao u New Yorku. Pisanjem se počeo baviti u mladosti, a potpisivao se različitim pseudonimima. Najznačajnija djela kojima je stekao popularnost su A History of New-York from the Beginning of the World to the End of the Dutch Dynasty (1809.) i The Sketch Book of Geoffrey Crayon (1819.–20.) U dva je navrata boravio u Španjolskoj kao diplomat: 1826. – 1832. i 1842. – 1846.

Tada su, potpisana pravim imenom, nastala njegova povijesna djela o Španjolskoj iz 15. stoljeća, u kojima se bavio Kolumbom, Alhambrom te odnosom Španjolaca i Maura. Nakon povratka u Ameriku pisao je putopise, djela o povijesti SAD-a te biografije povijesnih ličnosti: Olivera Goldsmitha, Muhameda i Georgea Washingtona.

Na njegov su stil utjecali engleski esejisti 18. st., a sam je, kao vrstan pripovjedač, utro put američkomu romantizmu polovicom 19. st. Cijenjen u Americi i Velikoj Britaniji, zalagao se za pisanje kao samostalno i legitimno zanimanje te jačanje zakona o zaštiti autorskih prava.

 

O ROMANU:

Niska priča i crtica o Maurima i Španjolcima.

Nadaleko poznato djelo slavna američkog pisca, biografa i povjesničara Washingtona Irvinga, Priče iz Alhambre, proslavile su ne samo istoimenu, drevnu palaču nego i cijelu veličanstvenu Andaluziju. Nadahnute su Irvingovim diplomatskim boravkom u Španjolskoj u prvoj polovici 19. st., kada mu se otvorila mogućnost putovanja pitoresknim, mitskim andaluzijskim prostorom, u kojem je na svakom kamenu vidljiv sraz španjolskih i maurskih utjecaja.

Tijekom proljeća i ljeta 1829. on dobiva dozvolu boravka u maurskoj citadeli Alhambri, čije se crvene zidine uzdižu ponad znamenite Granade, a koju je autor s pravom prozvao „jednim od najčudesnijih, najromantičnijih i najljupkijih mjesta na kugli zemaljskoj“. Ova bogata zbirka, u kojoj se vješto isprepliću povijesni događaji i slikoviti zapisi, oslanja se na španjolski i maurski folklor, povijest, vodiče i anegdote koje je nadahnuti Irving skupio družeći se s tamošnjim pukom. Riječ je o iznimno šarmantnu i zavodljivu štivu koje će svakog putnika namjernika nagnati da krene autorovim stopama.

 

IZ MEDIJA:

Ova je knjiga imala ključnu ulogu u vraćanju Alhambre zapadnim čitateljima.“  - David Wales

 

Beletristika: strana
Preveo s engleskog Dado Čakalo
ISBN:  978-953-259-474-4
Uvez: meki
Broj stranica: 352
Cijena: 19,90 eura

Dječak koji je crtao sjene - Oriana Ramunno

 

O AUTORICI:

Oriana Ramunno (Melfi, 1980.) talijanska je spisateljica. Nakon niza nagrađenih kriminalističkih novela i kratkih priča objavljenih u raznim časopisima, posvetila se pisanju svog prvog trilera „Dječak koji je crtao sjene“, nadahnuta pričom njezina ujaka, bivšeg zatočenika koncentracijskog logora Flossenbürg. Knjigu je posvetila njemu, opisavši je kao „posljednji čin ljubavi na dugu putovanju“. Živi u Berlinu sa suprugom i troje djece.

 

O ROMANU:

Snježni je Božić 1943. U Auschwitzu, u Bloku 10, koji izgleda mračnije nego ikad, židovski dječak Gioele pronalazi tijelo nacističkog liječnika Sigismunda Brauna, bliskog Mengeleova suradnika. Kriminalna policija iz Berlina šalje najboljeg istražitelja, Huga Fishera, da riješi ovu neobjašnjivu smrt.

No Hugo ima i vlastitu tajnu – boluje od degenerativne bolesti i ovisan je o morfiju. Jedini način da uspije u karijeri i preživi jest da pruži podršku Reichu i sakrije svoje stanje. U zloglasnu se logoru Hugo suočava ne samo s kompleksnim ubojstvom i mnoštvom intriga, već i s istinom o Konačnom rješenju. Na tom mjestu smrti i užasa on će u ključnom trenutku biti pred izazovom – čiji život spasiti…

Oriana Ramunno inspiraciju za Dječaka koji je crtao sjene pronašla je u prošlosti vlastite obitelji. Riječ je o uzbudljivoj priči s mračnim zapletima i živopisnim likovima, smještenima u koncentracijski logor tijekom božićnog tjedna 1943. Priču nosi nezaboravni detektiv Hugo Fisher, koji je istodobno fizički nesavršen i potpuno fascinantan, stoga ne čudi što se uspjeh ovog povijesnog trilera prelio i preko granica Italije.

 

IZ MEDIJA:

Roman koji nadilazi kriminalistički žanr …“ - London Times

 

Beletristika: strana
Prevela s talijanskog Hana Klak Ustolin
ISBN:  978-953-259-473-7
Uvez: meki
Broj stranica: 304
Cijena: 20,90 eura

Nada - Ante Tomić

 

O AUTORU:

Ante Tomić je rođen 1970. u Splitu. Studij filozofije i sociologije završio je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Radi kao profesionalni novinar u Jutarnjem listu.

Objavljeni naslovi: Zaboravio sam gdje sam parkirao, priče, Književni krug, Split 1997; Hena com 2001. 2. prošireno izdanje.; Što je muškarac bez brkova, roman, Hena com 2000. (adaptirano za kazalište; snimljen film 2005., redatelj Hrvoje Hribar); Smotra folklora, feljtoni, Hena com 2001.

Ništa nas ne smije iznenaditi, roman, Fraktura 2003. (adaptirano za kazalište; snimljen film "Karaula", režiser Rajko Grlić); Veliki šoping, priče, 2004.; Klasa optimist, kolumne, Hena com 2004. Ljubav, struja, voda, telefon, roman, Jutarnji list 2005.; Krovna udruga i druge drama (Anđeli pakla), drame; s Ivicom Ivaniševićem, Fraktura 2005.; Građanin pokorni, roman, VBZ 2006.; Dečko koji obećava, kolumne; Europapress holding 2009.; Čudo u Poskokovoj Dragi, roman, Naklada Ljevak 2009.; Nisam pametan, kolumne, Naklada Ljevak 2010.; Punoglavci, roman, Naklada Ljevak 2011.; Veličanstveni Poskokovi, roman, Hena com 2015. Pogledaj što je mačka donijela, zbirka priča Hena com 2017.

Nagrade:
Za novinarski rad nagrada Hrvatskog novinarskog društva "Marija Jurić Zagorka" za najbolju reportažu. "Kiklop" 2006., zbirka priča Građanin pokorni 2006.

 

O ROMANU:

Na početku bijaše brodolom iz kojeg je jedan mladić jedva izvukao živu glavu nasukavši se na obali otočnog mjestašca poznatog po zaštitnici svetoj Margareti, zaduženoj za čudotvorno povećanje nataliteta. Ali ovdje su se onda i druga čuda dogodila, što u romanima Ante Tomića nije prvi put. Neki su se parovi čudom mirili, drugi čudom razdvajali, treći neočekivano smuvali, četvrti demantirali sve što smo o njima mislili. No ni to nije sve.

Ćevapi su od nejestivih postajali sveti gral roštilja, zatvorske ćelije apartmani bez zvjezdica, magarci su oglašavali seksualne aktivnosti, Srbi i Hrvati dijelili postelju, Aco Stanković pojavio se na smokvi umjesto na televiziji, a jedno je ubojstvo stornirano nakon što je žrtva pronađena još zaljubljenija.

Samo Ante Tomić može izmisliti ovako urnebesan svijet a da u njega povjerujemo kao da je prepisan iz stvarnosti. Zato je Nada roman koji nam vraća nadu da se neke neželjene pojave u društvu mogu preobratiti na humor, da sretni krajevi postoje i izvan fikcije, i da nas književnost još uvijek može, ako je ovako dobro napisana, uvjeriti da će sve biti baš kako treba i kako smo priželjkivali.“ - Marina Vujčić

 

Beletristika: domaća
Biblioteka: Verbarij
Urednica: Marina Vujčić
ISBN: 978-953-259-472-0
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom
Broj stranica: 184
Cijena: 19,90 eura

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.