Nova sezona svestranog ženskog projekta „Čitanje nje“

Published on 13 October 2022 at 13:32

Najavljuje se osmo "Čitanje NJE" u sklopu projekta 6 glumica traži autora, udruge K-zona

koje će biti izvedeno 15.10.2022. u 20h na sceni Kazališta Virovitica.

Osmo “Čitanje NJE” predstavit će izvedbeni tekst “Terapija” glumice Mire Perić, prvakinje drame HNK u Osijeku i redovne profesorice na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Čitanje će izvesti glumica Petra Kurtela, Ana-Marija Bokor Vrdoljak, glumica zagrebačkog kazališta “Žar ptica” i glumica Marijana Prokl, Virovitičanka, koja je nedavno diplomirala na ADU u Zagrebu.

Režiju “Čitanja NJE” ovoga puta preuzela je Dora Golub, mlada, uspješna kazališna autorica, također Virovitičanka.

U “Terapiji (drami s osmijehom)” Mira Perić donosi intimne priče devet žena, po svemu različitih, koje u monološkoj formi progovaraju o svojim sudbinama, strahovima, pitanjima i problemima s kojima se svaka od nas može poistovjetiti, ili s kojima može suosjećati.

Isto tako, nakon “Čitanja”, moći ćete poslušati izlaganje “Šutnja nije zlato”, Dese Kolesarić, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije koje će se temeljiti na dugogodišnjem aktivističkom djelovanju u području ženskih pitanja, kao na iskustvu rada u udruzi S.O.S. Virovitica.

"Čitanje NJE” su javna scenska čitanja suvremenih hrvatskih drama s jakim i glavnim ženskim licima.

“Čitanje NJE” glavni je projekt inicijative "6 glumica traži autora" koju su 2020., s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima, pokrenule i 'na pozornice postavile glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički, Marija Kolb i suradnice. Inicijativa okuplja javna, gradska i nezavisna kazališta, umjetničke organizacije, udruge i samostalne umjetnike te brojne partnere i suradnike poput Drame.hr, Urania, Vox Feminae, Kino klub Zagreb itd., dok je glavni nositelj udruga K-Zona. Do sada je uspješno realizirano sedam “Čitanja NJE" u Zagrebu (3), Rijeci, Karlovcu, Varaždinu i Bjelovaru.

Ulaz na program '2u1', čitanja i predavanja, je slobodan. Čitavo događanje moći će se pratiti i putem streaminga na stranici Urania.hr i na FB 6GTA, a snimka izvedbe biti će naknadno dostupna i na službenoj stranici projekta www.6glumicatraziautora.com.

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.