Književni događaj sezone!

Published on 14 October 2022 at 12:24

László Krasznahorkai: Povratak baruna Wenckheima

Naklada OceanMore objavila je novi roman velikog mađarskog pisca Lászla Krasznahorkaija: „Povratak baruna Wenckheima“, u prijevodu Viktorije Šantić.

Veliko im je zadovoljstvo najaviti da će Lászlo Krasznahorkai  25.11. otvoriti ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Puli gdje će i promovirati roman. Više informacija o romanu i autoru pročitajte u tekstu.

O AUTORU:

László Krasznahorkai (1954.) danas je najslavniji, ali i najvažniji suvremeni mađarski autor, dobitnik brojnih priznanja i nagrada: od Nagrade József Attila (1987.), Nagrade Sándor Márai (1998.) do najvišega mađarskoga državnog priznanja za književnoumjetničko stvaralaštvo – Nagrade Kossuth 2004. godine. Proteklih nekoliko godina cjelokupna svjetska književna javnost prepoznala je ovoga iznimnog autora, djela su mu prevedena na mnoge jezike, kritika ga neumorno hvali, godine 2014. dobitnik je Nagrade Vilenica i Nagrade America za književnost, a 2015. Međunarodne nagrade Man Booker za cjelokupan književni opus.

Na hrvatskome jeziku dosad su objavljeni romani Rat i rat (2014.), Melankolija otpora (2014.) i Sotonski tango (2016.),  maestralne zbirke međusobno povezanih priča – Seiobo je bila tamo dolje (2016.) i Svijet ide dalje (2017.) te kratke proze Posljednji vuk (2012.), UnutraJeŽivotinja (2014.) i Uvijek za Homerom (2019.). Roman Povratak baruna Wenckheima 2019. dobiva američku nagradu National Book Award za prijevodnu književnost, a 2021. Krasznahorkaiju je dodijeljena Austrijska državna nagrada za europsku književnost.

O ROMANU:

Ostarjeli i osiromašeni barun Wenckheim, bježeći od kockarskih dugova, iz Buenos Airesa vraća se preko Beča i Budimpešte u svoj rodni gradić u kojem je proveo lijepo djetinjstvo i mladost. Svjestan približavanja samom kraju života jedina mu je motivacija mladenačka ljubav – Marika – kojoj želi reći da ju je volio cijeloga života.

Ali i taj provincijski grad punopravan je protagonist romana, s mnoštvom neobičnih, ali i tipičnih karaktera, bitangama svih vrsta, Profesorom koji je doktorirao na svojstvima mahovine, Gradonačelnikom, upraviteljem policije i knjižnice, Vođom i strojovođom, djelatnicom u Turističkom uredu u gradu u kojem nema turista itd., a sve u mahnitom, fantastičnom brojglovskom ozračju gdje mediokritetstvo doslovno zasljepljuje.

Ovakav maestralni, virtuozan, sveobuhvatni presjek današnjeg svijeta, u kojem su dotaknuta sva najvažnija pitanja mislećeg čovjeka, sve gluposti, apsurdi, strahovi, zla, nevjerice s kojima se suočavamo svakodnevno, mogao je napisati samo László Krasznahorkai, taj mađarski mag pisane riječi.

 

Iz medija:

Beskrajna  dometa i ogromne erudicije, ovaj je roman vrhunac karijere mađarskog majstora.“ - New Yorker

Ovaj vrtlog od romana usporediv je s Dostojevskim i prikazuje Krasznahorkaija u trenutku potpunog vrhunca njegova višedesetljetnog projekta. Apokaliptičan, vizionarski, i lud, ovaj roman  ostavlja nepovratan trag…“ - Publishers weekly

Kanon o katastrofi. [...] Velik i veličanstven roman, istodobno zanimljiv i potresan, uzvišen i ironičan, beskrajno paradoksalnog završetka.“ - Élet és irodalom (Život i književnost)

Opus magnum. Kolosalan roman. Od prve stranice čitatelj je usisan u vrtoglavi kovitlac koji ne popušta stisak do zadnjeg retka.“ - Neue Zürcher Zeitung

László Krasznahorkai u novome romanu još jednom na iznimno zabavan način pokazuje što je to svjetska književnost.“ - Frankfurter Rundschau

Nesmiljeni vrtlog ove proze uvlači čitatelja u najluđu priču koju je ikad pročitao.“ - Die Zeit

Očaravajuće čudesno… ovaj crni apsurdni mračni satirični opis mađarske provincije izluđujući je, neodoljiv… i vrlo smiješan… uzbuđujuće izvan okvira većine suvremene književnosti.“ – Guardian

 

Prevela sa mađarskoga: Viktorija Šantić
ISBN: 978-953-332-149-3
Broj stranica: 512
Cijena: 190 kn/25,21 eur

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador