Ožujak u Heni

Published on 6 March 2023 at 13:08

Početkom ožujka Hena Com je objavila tri sjajna romana različitih tema, za koje vjerujuju da će biti zanimljive široj čitalačkoj publici.

Tu je novi roman Marka Gregura, „Šalaporte“, dobitnika književne nagrade Vladimir Nazor i Fric za roman Vošicki,  zatim sjajan roman „Stramer“, nagrađivanog poljskog autora Mikołaja Łozińskog, kao i novi roman „Kad se vratim“, hvaljenog talijanskog književnika Marca Balzana, čiji smo roman „Ostajem ovdje“ imali prilike čitati u njihovoj nakladi.

Stramer - Mikołaj Łoziński

 

O AUTORU:

Mikołaj Łoziński (r. 1980.) poljski je pisac i scenarist. Njegov debitantski roman Reisefieber (2006.) u Poljskoj je dobio jedno od važnijih priznanja, „Nagradu Kościelskih“, zadobio popularnost u publike, nominiran je za najvažniju poljsku književnu nagradu „Nike“ i preveden na pet jezika. Već sljedeći roman, pod naslovom Książka, osvojio je uglednu nagradu „Paszport Polityki“ (2011.).

Łoziński je glas novoga poljskog naraštaja, svestrani milenijalac-erudit: radio je kao soboslikar, prevoditelj na francusko-njemačkoj televiziji, fotograf, izlagao je u galerijama, pisao scenarije, a autor je i zbirke basna za djecu, Bajki dla Idy.  Njegov roman Stramer, objavljen 2019. godine, bio je nominiran za nagradu „Nike“  te ušao u finale Književne nagrade Srednje Europe „Angelus“.

O ROMANU:

Smješten u gradić Tarnów, roman Stramer bavi se sudbinom istoimene židovske obitelji. Nathan se iz Amerike vratio u Poljsku, svojoj velikoj ljubavi – Rywki. Početak je 20. stoljeća, njih dvoje zatječemo u tijesnu stanu sa šestero djece. Vrijeme je to u kojem vladaju siromaštvo i nezaposlenost, a obitelji je dodatni teret židovsko porijeklo na koje zajednica ne gleda blagonaklono.

No Strameri su žilav svijet. Za razliku od oca, koji uspijeva upropastiti svaki posao, djeca su inteligentna i snalažljiva. Kroz mnoge godine svatko od njih pronalazi svoje mjesto: netko u ljubavi, netko u poslu, a neki u politici. Međutim, antisemitizam je sve izraženiji, priče o nadolazećem ratu sve su glasnije, a dobri Strameri, razboritosti unatoč, ne mogu ni zamisliti što ih sve čeka.

Mikołaj Łoziński napisao je nezaboravan višegeneracijski povijesni roman kojim nam približava međuratne godine u poljskoj Galiciji, sjecištu različitih kultura, nacija i vjera. Svaki je Stramer junak ove čvrsto ulančane pripovijesti o životu na dnu društvene ljestvice, ali unatoč tomu obojenom i smijehom i tugom, ljubavima i gubicima, uspjesima i porazima. U ovom majstorski ispisanom mozaiku osobnih drama prepoznaje se iskrena posveta ljudskoj ustrajnosti i dobroti.

 

Savršeno analizirajući način na koji se u Poljskoj ponovno stvarala nacionalistička i nacistička zamka, Mikołaj Łoziński slika fascinantnu fresku koja ostavlja bez daha.“ - Ariane Singer, Le Monde

Ta bi priča o siromašnoj židovskoj obitelji koja je između dva rata živjela u Tarnówu, naizgled trebala biti osuđena na neizbježnu tugu i znani svršetak. A ipak je Mikołaju Łozińskom uspjelo izbrisati crnilo kojim su obojena naša sjećanja na ono doba. Junaci ne znaju što ih čeka, mi to i predobro znamo. Autor dopušta svojim likovima da griješe, čine nebrojene gluposti; dodjeljuje im život, katkad trivijalan, katkad iznimno smislen, katkad groteskan, veseo i tragičan.“ - Adam Zagajewski

Stramer spaja intimnost autorova osobnog glasa s epskim zamahom klasične obiteljske sage – poput Singerova romana prožeta modernim senzibilitetom i suzdržanošću. Svijest da je prošlost nedokučiva spaja se s nadom da se ona još može opisati i osjetiti, zadržati i upisati u vlastitu potragu i dvojbe autora kao potomka njegovih likova.“ - Agnieszka Holland

 

Preveo s poljskog: Emilio Nuić
Broj stranica: 328
Godina izdanja: ožujak 2023.
ISBN: 978-953-259-410-2
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom
Cijena: 21,90 €/165,01 kn

Kad se vratim - Marco Balzano

 

O AUTORU:

Marco Balzano (Milano, 1978.) suvremeni je talijanski romanopisac i pjesnik. Doktorirao je književnost radom o Giacomu Leopardiju, a debitirao je 2007. zbirkom poezije Particolari in controsenso. Tri godine poslije debija objavio je prvi roman Il figlio del figlio, za koji je dobio nagradu za najbolje debitantsko djelo „Premio Letterario Corrado Alvaro“.

2013. godine dodijeljena mu je jedna od najprestižnijih talijanskih književnih nagrada, „Premio Flaiano“ za roman Pronti a tutte le partenze, a do danas je osvojio više od deset književnih nagrada, od kojih se posebno ističu „Premio Bagutta" (2019.), „Prix Méditerranée“ (2019.) i „Campiello“ (2015.). Godine 2018. godine bio je finalist nagrade „Strega“s romanom Ostajem ovdje. Živi i radi u Milanu: profesor je književnosti, surađuje s radijem, piše za kulturnu rubriku novina Corriere della Sera i predaje u školi. Njegov najnoviji roman, Kad se vratim, izašao je u nakladi Einaudi 2021. godine i svojom temom – ženskom ekonomskom emigracijom – osvojio glasove kritike.

 

O ROMANU:

Danijela ima dvoje djece tinejdžera, nezaposlena muža i nesiguran posao. Da bi svojim voljenima osigurala egzistenciju, ona se jedne noći, poput lopova, iskrada iz kuće i odlazi u potragu za poslom. Rumunjsko selo mijenja za Milano, u kojem se zapošljava kao njegovateljica. Namjerava ostati kratko, tek da zaradi nešto novca, ali njezini su povratci sve rjeđi, a djeca su na nju sve gnjevnija. Međutim, jedan će je hitan poziv prisiliti na povratak kući i na preispitivanje vlastitih odluka…

Kad se vratim Marca Balzana potresna je priča o europskoj svakodnevici, onoj na istoku i onoj na zapadu. Senzibiliziran za važne teme naše suvremenosti, Balzano staloženim, a suosjećajnim glasom otvara i razlaže temu ženske emigracije, ekonomske nestabilnosti i nesretnih obitelji na objema stranama, među bogatima i siromašnima. „Bolest Italije“ okosnica je ove obiteljske drame iznesene iz triju perspektiva: majke, sina i kćeri. Ožiljci mnogih pogođenih njome ostali bi nevidljivi bez knjiga poput ove.

 

Marco Balzano napisao je roman o pitanjima koja se nikad ne postavljaju. O golemu testu snage majki koje na sebe preuzimaju sudbinu obitelji i, da je spase, odlaze olakšati tuđe muke u drugim obiteljima, na drugim jezicima i stoga u tišini.“ - Annalena Benini, Il Foglio

Balzano bilježi te geste i te riječi, te inverzije. Kao mali, neumoljivi arhivist našeg vremena pročešljava sadašnjost i ponovno si daje u zadatak prikupiti fragmente ljudske naravi, spasiti od zupčanika sustava osobe, odabire i sudbine.“ - Cristina Taglietti, Corriere della Sera

Pritajeno razorno. Balzanov neuljepšani pristup pojačava potresnost priče utemeljene na stvarnim događajima.“ - Publishers Weekly

Nedavna povijest i stalni osjećaj gubitka ispričani su bez ukrašavanja, iznenađujuće nenametljivim jezikom.“ - Library Journal

Marco Balzano ima dar za kreiranje ženskih likova; glasovi njegovih junakinja realistični su, a istodobno i poetični.“ - El Mundo

 

Prevela s talijanskog: Mirna Čubranić
Broj stranica: 240
Godina izdanja: ožujak 2023.
ISBN: 978-953-259-409-6
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom
Cijena: 19,90 €/149,94 kn

Šalaporte -  Marko Gregur

 

O AUTORU:

Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) objavljivao je u mnogim domaćim časopisima i novinama, kao i u časopisima u desetak stranih zemalja (SAD, Austrija, Crna Gora, Srbija, Rusija, Bugarska, Španjolska, Slovenija, Kanada…). Objavio je zbirku poezije Lirska grafomanija (Naklada Ceres, 2011.), zbirke priča Peglica u prosincu (DHK, 2012.) i Divan dan za Drinkopoly (Algoritam, 2014.) te romane Kak je zgorel presvetli Trombetassicz, Mogla bi se zvati Leda (Hena com, 2018.) i Vošicki (Hena com, 2020.), za koji je dobio nagradu “Fric” i “Nagradu Vladimir Nazor”.

Pokretač je „Alpe Jadran festivala mladih pisaca“, predsjednik organizacijskog odbora međunarodnoga festivala književnosti „Galovićeva jesen“ i jedan od pokretača te glavni urednik časopisa Artikulacije.

 

O ROMANU:

Roman Šalaporte Marka Gregura ponajprije je priča i polemika o suvremenoj umjetnosti, anarhiji ukusa i orijentira, o bitci za smisao i mjesto pod zvijezdom.

Jerko, čovjek s ambicijom da bude umjetnik, grozničavo oboružan citatima o umjetnosti i smislu – ali bez vlastite umjetnosti – vraća se zbog sprovoda na rodni otok Prvić. Stjecajem vlastitih nevolja tu se duže zadržava, a onda biva zatočen zbog pandemije korone.

Nakon zagrebačkog potresa, koji joj je devastirao donjogradski stan, pridružuje mu se glumica Vanja sa svoje dvije male kćeri, žena koja ga je sa svim njegovim knjigama nedavno izbacila iz svog stana i života. Oko njih je živopisna galerija otočana, od tranzicijskih pobjednika i gubitnika do redikula i jednog magarca. I virovi uspomena koje traže bonacu.

Postupno, uglavnom kroz muke i sukobe, emotivne amplitude i umjetničko-konceptualne pokušaje koji znaju biti i banalni i komični, Jerko nalazi svoj novi identitet na staroj podlozi otoka i otočana. Jer realistički prikazan Prvić, baš kao i utopijski Baretićev Trećić – mijenja ljude.“ Kruno Lokotar

 

Beletristika: domaća
Broj stranica: 288
Godina izdanja: ožujak 2023.
ISBN: 978-953-259-411-9
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom
Cijena: 19,90 €/149,94 kn

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.