NOVO u OceanMoru: Annie Ernaux i Gloria Lujanović

Published on 18 April 2023 at 13:24

Naklada OceanMore objavila je novu knjigu Nobelovke Annie Ernaux: „Nisam izašla iz svoje noći“ (prev. Vlatka Valentić) u kojoj se autorica suočava s majčinom Alzheimerovom bolešću, dok se Gloria Lujanović pak, u svom snažnom prvijencu „Otac – poema“, hvata u ukoštac s ocem.

Divna je vijest i ta da će se promocija knjige „Otac“ održati krajem svibnja u sklopu Zagreb Book Festivala.

O svakoj knjizi više pročitajte u nastavku...

 

Otac – poema - Gloria Lujanović

 

O AUTORICI:

Gloria Lujanović, rođena 1993. godine u Novom Travniku (BiH). Studirala na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Radi kao novinarka za nekoliko bh. medija. Živi u Zagrebu od 2019. godine.

 

O KNJIZI:

U podnaslovu ove knjige bi, možda, trebalo stajati Srednjobosanska poema, ili, još preciznije, Završno pjevanje Srednjobosanske poeme.

Prije mnogo godina u Zagrebu je, uz poneki podsmijeh, objavljen roman jednoga važnog i dobrog pjesnika naše generacije. Podsmijeh se tad ticao upravo podnaslova: Manjinski roman. Gloria je, ne htijući, napisala nastavak, koji govori o prelasku jednoga drugog naroda u manjinu, i u ništa.

Otac je tu glavni, a po mnogo čemu i jedini lik. Posljednji preostali iz svijeta koji se seli u sjećanja i progovara iz prošlosti, bogate i veoma naseljene likovima. Otac poučava, savjetuje i zanovijeta. Pomiren da ga se ne sluša. Njegova pomirenost je dvostruka: s kćeri koja je spašena, jer je izmještena iz njegove izgubljene Bosne; s vlastitim životom u kojem se pretvorio u tuđina i gosta, premda nikamo nije odlazio. Ovo je knjiga o ratu i onome što je nastalo poslije rata.

Ovo je knjiga o konstitutivnom narodu i jednoj njegovoj obitelji. Ljubavna knjiga između oca, domovine i tuđine. Knjiga o tome kako u čovjekovom životu najprisutnijim biva ono što je upravo iščezlo. Knjiga o poraženim očevima koji bi još nešto da kažu kćerima spašenim u tuđini.“ - Miljenko Jergović

 

Broj stranica: 132
ISBN: 978-953-332-160-8
Uvez: meki
Urednica: Gordana Farkaš-Sfeci
Dizajn knjige: Lana Cavar i Narcisa Vukojević
Cijena: 11 eur / 82,88 kn

Nisam izašla iz svoje noći - Annie Ernaux

 

O AUTORICI:

Annie Ernaux rođena je 1940. u francuskoj pokrajini Normandiji gdje je u rodnome Lillebonneu i potom u Yvetotu provela djetinjstvo. Studirala je na Sveučilištu u Rouenu te mnogo godina radila kao profesorica književnosti u srednjoj školi i u Nacionalnom centru za obrazovanje na daljinu. Uz učiteljski posao pisala je i sedamdesetih počela objavljivati svoje prve knjige koje su vrlo brzo stekle poklonike.

Danas se smatra suvremenim klasikom i jednim od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene, a njezino se djelo proučava na katedrama za književnost diljem svijeta. Za svoj opus, koji čini preko dvadeset naslova, objavljivanih na brojnim svjetskim jezicima, primila je niz istaknutih nagrada. Izdavačka kuća Gallimard većinu njezinih knjiga sabrala je u kolekciji Quarto čime je Ernaux postala prva žena koja je za života ušla u tu prestižnu biblioteku.

Godine 2022. godine Annie Ernaux dobila je Nobelovu nagradu za književnost, „za hrabrost i kiruršku preciznost kojima na vidjelo iznosi ishodišta osobnog sjećanja, ono što ga otuđuje i što ga u kolektivnome sputava“. U Nakladi OceanMore dosad su obavljene knjige „Godine“ i „Djevojačke uspomene“.

 

O KNJIZI:

Annie Ernaux njegovala je majku oboljelu od Alzheimerove bolesti. Kada je majka smještena u dom, ondje je redovno posjećuje. Svaki posjet otvara novu bol, i svakim se posjetom majka sve više udaljava od svijeta i od nje. Annie Ernaux u dnevniku tih posjeta ispisuje posljednje mjesece i dane majčina života, odajući počast osobi s kojom je gradila odnos pun ljubavi i gorčine, nerazumijevanja i dubokog prepoznavanja.

„Nisam izašla iz svoje noći“ posljednja je rečenica koju je moja majka napisala. Često mi dođe u san, onakva kakva je bila prije bolesti. Živa je, no bila je pokojna. Kad se probudim, načas budem sigurna da doista živi u tome dvostrukom obliku, ujedno i mrtva i živa, poput onih likova iz grčke mitologije koji su dvaput prešli preko rijeke mrtvih.“ -  Annie Ernaux

 

Iz medija:

Jedan od najznačajnijih opusa suvremene francuske književnosti.“ - Le Point

Upravo ta beskompromisna iskrenost, ta spremnost na suočavanje s krivnjom, knjigama Annie Ernaux podaruju neobičnu snagu.“ - The New York Times

Annie Ernaux preskočila je sve granice književnog teksta, revolucionirala autobiografiju i donijela sasvim nov način pisanja.“ - Süddeutsche Zeitung

 

Prevela s francuskoga: Vlatka Valentić
Broj stranica: 96
ISBN: 978-953-332-159-2
Uvez: meki
Cijena: 13,00 EUR / 97,95 kn

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador