Promocija knjige „Čudesa“ španjolske književnice Elene Medel

Published on 3 May 2023 at 13:29

Idući tjedan nam stiže Elena Medel, španjolska pjesnikinja, prozaistica, esejistica i urednica predstaviti roman „Čudesa“. Debitantski roman španjolske književnice politički je i poetički nabijeno štivo o ženama španjolske radničke klase.

Prema izboru magazina Publishers Weekly jedna je od dvanaest najvažnijih španjolskih spisateljica i prva je žena kojoj je dodijeljeno priznanje „Francisco Umbral“ za književnost, a roman Čudesa dosad je preveden na desetak svjetskih jezika.

Promocija romana održat će se u Botaničaru (Trg Marka Marulića 6, Zagreb),
u srijedu, 10. svibnja u 19 sati.

Na promociji sudjeluju:

Elena Medel, autorica
Ela Varošanec Krsnik, prevoditeljica
Hrvoje Kovač, urednik
Predstavljanje će sa španjolskog konsekutivno prevoditi Matija Janeš.

Predstavljanje knjige je organizirano u sklopu projekta „Europa iznutra i izvana 2022.–2023“. i sufinanciraju ga Europska unija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, kao i sam roman „Čudesa“.

 

Čudesa - Elena Medel

 

O AUTORICI:

Elena Medel (Cordoba, 1985.)  suvremena je španjolska autorica. Do svoga debitantskog romana Čudesa (2020.) priznanje publike i kritike već je stekla trima lirskim i dvjema esejističkim zbirkama. Za pjesništvo je ovjenčana nagradom „Loewe“ za mlade pjesnike te nagradom Zaklade „Princesa de Girona“. Utemeljiteljica je i direktorica izdavačke kuće La Bella Varsovia te voditeljica projekta Cien de Cien, u čijem su fokusu suvremene španjolske pjesnikinje i njihova vidljivost na književnoj sceni. 

Prema izboru magazina Publishers Weekly jedna je od dvanaest najvažnijih španjolskih spisateljica i prva je žena kojoj je dodijeljeno priznanje „Francisco Umbral“ za književnost, a roman Čudesa dosad je preveden na desetak svjetskih jezika.

 

O ROMANU:

María i Alicia žene su iz dvaju perioda suvremene madridske povijesti. Maríjin život određen je političkim kretanjima sedamdesetih godina; Francova diktatura upravo je završila, u tijeku su previranja, a María, tada čistačica, osniva žensku udrugu. Alicijin život niz je nesretnih slučajeva i loših odabira na pragu novog tisućljeća; prodaje čokoladice na kolodvoru kraj zahoda i svakoga se jutra budi iz iste noćne more. Iako desetljećima udaljene, žene su povezane svakodnevnom borbom za život dostojan čovjeka, s vječnim dvojbama: što da su rođene u drugo vrijeme, u drugoj obitelji, s drugim šansama.

Debitantski roman španjolske književnice Elene Medel politički je i poetički nabijeno štivo o ženama španjolske radničke klase. Ovo je također roman o novcu, o nedostatku novca, o tome koliko novac oblikuje odluke, društvo i mentalna stanja. Napisana bogatim jezikom afirmirane pjesnikinje, „Čudesa“ donose užitak čitanja i pritom postavljaju prava pitanja.

 

Čudesa su jasna u onome što nam govore: novac je najveći pripovjedač svijeta, i ono što trebamo razriješiti.” - Nadal Suau, El cultural

Vrlo se rijetko poklope prirodan talent, jezična disciplina i emocionalna sirovost. To je slučaj Elene Medel, jedne od velikih mladih pjesnikinja našeg jezika, čiji prvi roman razotkriva povijest hladnih intimnosti, suptilne grubosti i sjajne tuge, i koji djeluje iz klasne svijesti s moralnom snagom, stilskom preciznošću i pripovjedačkom iskrenošću.“ - Andrés Neuman

Da smo akademici, rekli bismo da naracija i stil idu ruku pod ruku u književnom čudu koje je posve osobno, ali vas podsjeća na odvažnost Virginije Woolf, atmosferu Carmen Laforet i oštrinu Rafaela Chirbesa. Da smo novinari, rekli bismo da je jedna od najboljih španjolskih pjesnikinja postala jednom od najvažnijih prozaistica.“ - Javier Rodríguez Marcos, El País

Dobro napisano djelo koje se bavi neviđeno aktualnim pitanjima. Elena Medel ima nov i osebujan glas kao spisateljica, a u ovoj prozi nalazimo mnoge njezine vještine koje se očituju i u njezinoj poeziji. Još će se neko vrijeme govoriti o ovome romanu. I to iz pravih razloga.“ - Publishers Weekly

 

Urednik: Hrvoje Kovač
Prevela sa španjolskog: Ela Varošanec Krsnik
Godina izdanja: studeni 2022.
ISBN:  978-953-259-404-1
Broj stranica: 200
Cijena: 139,00 kn

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador