Promocija romana “Otac“ Glorije Lujanović

Published on 18 May 2023 at 13:43

Naklada OceanMore i Zagreb Book Festival pozivaju nas na predstavljanje knjige “Otac“ Glorije Lujanović.

U srijedu, 24.5. u 17 sati, u KIC-u, Preradovićeva 5, Zagreb.

Na promociji sudjeluju:
Autorica Gloria Lujanović, Ivica Đikić, Monika Herceg i kao moderator Sanja Baković.

Otac – poema - Gloria Lujanović

 

O AUTORICI:

Gloria Lujanović, rođena 1993. godine u Novom Travniku (BiH). Studirala na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Radi kao novinarka za nekoliko bh. medija. Živi u Zagrebu od 2019. godine.

O KNJIZI:

U podnaslovu ove knjige bi, možda, trebalo stajati Srednjobosanska poema, ili, još preciznije, Završno pjevanje Srednjobosanske poeme.

Prije mnogo godina u Zagrebu je, uz poneki podsmijeh, objavljen roman jednoga važnog i dobrog pjesnika naše generacije. Podsmijeh se tad ticao upravo podnaslova: Manjinski roman. Gloria je, ne htijući, napisala nastavak, koji govori o prelasku jednoga drugog naroda u manjinu, i u ništa.

Otac je tu glavni, a po mnogo čemu i jedini lik. Posljednji preostali iz svijeta koji se seli u sjećanja i progovara iz prošlosti, bogate i veoma naseljene likovima. Otac poučava, savjetuje i zanovijeta. Pomiren da ga se ne sluša. Njegova pomirenost je dvostruka: s kćeri koja je spašena, jer je izmještena iz njegove izgubljene Bosne; s vlastitim životom u kojem se pretvorio u tuđina i gosta, premda nikamo nije odlazio. Ovo je knjiga o ratu i onome što je nastalo poslije rata.

Ovo je knjiga o konstitutivnom narodu i jednoj njegovoj obitelji. Ljubavna knjiga između oca, domovine i tuđine. Knjiga o tome kako u čovjekovom životu najprisutnijim biva ono što je upravo iščezlo. Knjiga o poraženim očevima koji bi još nešto da kažu kćerima spašenim u tuđini.“ - Miljenko Jergović

 

Broj stranica: 132
ISBN: 978-953-332-160-8
Uvez: meki
Urednica: Gordana Farkaš-Sfeci
Dizajn knjige: Lana Cavar i Narcisa Vukojević
Cijena: 11 eur / 82,88 kn

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.