Magična oda samopouzdanim i tiho prkosnim ženama

Published on 18 September 2023 at 13:15

Kiran Millwood Hargrave: Milosti

Kiran Millwood Hargrave napisala je magičnu odu samopouzdanim i tiho prkosnim ženama.

Predivno napisan, poetičan i potresan, roman „Milosti britanske autorice Kiran Millwood Hargrave priča je temeljena na istinitim događajima na malom otoku na sjeveru Norveške gdje je u sedamnaestom stoljeću devedeset i jedna osoba spaljena na lomači. Prilika je to u kojoj su muškarci organizirali lov na žene čiji je najveći i najčešće jedini grijeh bio to što su drugačije i snažne i nisu se dale podčiniti.

Nakon što je oluja ubila sve muškarce na otoku, žene na zabačenom norveškom otoku preživljavaju boreći se protiv prirodnih sila i protiv muškaraca koji su poslani da oslobode zajednicu navodnog vještičarenja.

Kiran Millwood Hargrave (1990.) nagrađivana je britanska pjesnikinja, dramatičarka i romanospisateljica. Diplomirala je na Cambridgeu (2011.) i Oxfordu (2014.), a prvim objavljenim romanom za djecu, „The Girl Of Ink and Stars“, priskrbila si je Waterstone Children's Book Prize te British Book Awards Children's Book of the Year. Prvi roman za mlade koji je napisala, „The Deathless Girls“, našao se u užem izboru za Bookera, a s prvim romanom za odrasle, „Milosti“ (nagrada Betty Trask) popela se na vrh ljestvice najprodavanijih naslova Sunday Timesa i New York Timesa gdje ga je kritičarka i spisateljica Emily Barton proglasila jednim od najboljih romana koji je godinama pročitala.

S engleskoga prevela Sanja Ščibajlo.

RADNJA:

Badnjak 1617., sjever Norveške

Svih četrdeset ribara iz Vardøa, sela na zabačenom arktičkom otoku, poginulo je u divljem bijesu mora i, dok na obalu izvlači njihova smrskana tijela, Maren Bergensdatter zna da žene od sada mogu računati samo na sebe.

Ako žele opstati morat će raspetljavati ribarske mreže svoje braće i na more izlaziti u čamcima svojih očeva, bez pomoći muževa štaviti tešku kožu sobova i boriti se s nemilosrdnom prirodom.

Ali postoje sile nemilosrdnije čak i od prirode. Povjerenik Absalom Cornet, Škot koji na otok dolazi po nalogu norveških vlasti, na glasu je kao neumoljiv tragač za zlom i bezbožnošću, lovac kojemu nije pobjegla nijedna vještica. I dok Absalom u Vardøu vidi mjesto napušteno od Boga, otok kojim vladaju sile koje ne razumije, Ursa, njegova mlada supruga, na dalekom će sjeveru zateći nešto što nikad prije nije vidjela: neovisne žene.

 

Autorica je stvorila svijet koji je iznimno dubok i uvjerljiv“ ‒ The Telegraph

Apsolutno zapanjujuće. Milosti su vrlo posebna knjiga.“ ‒ Louise O'Neill (Asking For It)

„Milosti su pripovijedanje u punom sjaju. Ovo je izvrsna priča o sestrinstvu, ljubavi, hrabrosti i onome što se događa kada se zajednice okrenu jedna protiv druge. To je sve što sam mogla poželjeti u knjizi: zavodljiv zaplet, zadivljujuća proza i duboko razumijevanje ljudske prirode.“ ‒ Elizabeth Macneal (Tvornica lutaka)

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.