Predstavljena knjiga „Maša i mobitel“ omiljene autorice za djecu Sanje Pilić

Published on 12 October 2023 at 13:43

Tko je prava Sanja Pilić? Za što služi mobitel i koja je njegova svrha? U koji razred ide omiljena Maša? Samo su neka od pitanja koja su zanimala brojne mališane na promociji knjige „Maša i mobitel“ jedne od najčitanijih autorica u Hrvatskoj, Sanje Pilić.  

Iako su mali zaljubljenici u priče o radoznaloj Maši očekivali susret sa Sanjom Pilić, pred njih je stala lažna Sanja Pilić! No koliko god se trudili maskirati se u njihovu najdražu spisateljicu, odmah su otkrili da se ispod loše perike skriva voditelj odnosa s javnošću u Mozaiku knjiga Marko Hadjur.

Čim je lažna Sanja prepustila glavnu riječ onoj pravoj, krenula je prava avantura! Male čitače zanimalo je o čemu je Sanja pisala u dvadesetprvom nastavku…

„U središtu priče je Maša, radoznala, vesela i zaigrana djevojčica. Ovoga puta Maša nas odvodi na putovanje u Split. No kako je nedavno dobila mobitel, Maša sada može još i više istraživati te fotografijama zabilježiti sve one posebne trenutke“, rekla je Pilić.

Nakon upuštanja u nove avanture i otkrivanja što ih sve čeka unutar šarenih korica, Pilić je glavnu riječ prepustila Danijeli Miklec koja je za ovu prigodu pripremila veseli i zaigrani igrokaz u kojem je oživjela njihovu junakinju.

I ova priča o malenoj i znatiželjnoj Maši pogodna je za učenje i vježbanje čitanja. Velika i lako čitljiva slova prilagođena su početnicima u čitanju, a priču prate i atraktivne ilustracije u boji poznatog ilustratora Nike Baruna.

Sanji Pilić posebno zadovoljstvo donosi pisanje o djeci i za djecu, a to dokazuje serijal priča o Maši koji svake godine marljivo piše. Maša je razlog zašto djeca čitaju i razlog zašto zavole čitanje, a priče o Maši pisane su za sve početnike u čitanju. Ove iznimno zanimljive kratke priče idealne su za klince koji uče čitati i djecu u nižim razredima osnovne škole.

Pisane su većim slovima i upotpunjene lijepim, životnim i velikim ilustracijama Nike Baruna. Djeca će se u Mašinim zgodama zasigurno prepoznati i uživat će u njezinim neobičnim zgodama koje su zapravo priče iz njihove vlastite svakodnevice.

Sanja Pilić u svojim se pričama uvijek trudi otvoriti temu koja je djeci zanimljiva i pristupačna, shvaćajući važnost čitanja. A prednosti redovitog čitanja otvaraju im put za budućnost. Djeca počinju čitati sa razumijevanjem, što im olakšava daljnje školovanje, a knjige s police sa zanimanjem uzimaju u ruke. Ona čitaju zato što to vole, žele i znaju te postaju sigurniji u sebe.

U svojoj dugogodišnjoj i bogatoj karijeri Sanja Pilić objavila je preko 35 knjiga za djecu i odrasle i više od 30 slikovnica. Djela su ove autorice kritičari okrunili brojnim nagradama, a publika joj ostaje vjerna već desetljećima. Već je nekoliko godina ujedno i najposuđivanija domaća autorica.

Osim novog nastavka priče o Maši, Pilić je ove godine za svoj rad dobila novo veliko priznanje. Književnica Sanja Pilić nominirana je za prestižnu nagradu Hans Christian Andersen koja se dodjeljuje u Danskoj svake dvije godine, a koju često nazivaju i „malom Nobelovom nagradom“.

Među istaknutim dobitnicima nagrade nalaze se Astrid Lindgren, Erich Kästner, Gianni Rodari, Ana Maria Machado i drugi. Odluka o tome kome otići nagrada bit će donesena 2024. godine.

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.