Promocija knjige 'Acqua alta' Aleksandre Orlić

Published on 1 December 2023 at 22:51

Venecija u srcu Zagreba

 

Poetičan roman 'Acqua alta' s noir fotografijama spisateljice, fotografkinje, urednice i novinarke Aleksandre Orlić - koji progovara o važnim pitanjima identiteta i maskama koje nosimo - predstavljen je u srijedu, 29. studenoga, u zagrebačkom baru Botaničar, a promocija je okupila brojne kolege iz svijeta kulture i medija.

Ako postoji grad za koji možemo reći da ima pravu grupu obožavatelja koji hodočaste u njega nekoliko puta godišnje, to je onda Venecija, grad na vodi koji neprestano lavira između slika i osjećaja poigravajući se višestrukim identitetima. Stoga ne čudi što je predstavljanje knjige s fotografijama 'Acqua alta' Aleksandre Orlić, inspirirana putovanjem u Veneciju, okupilo tako velik broj uzvanika u zagrebačkom baru Botaničar.

Promociju su posjetili Ivana Petković Čevra, Kristina Krepela, Lana Pavić, Danijel Pek, Judita Franković Brdar, Milana Vuković Runjić, Maro Pitarević, Martina Sokač Saraga, Maja Šoljan, Tonkica Rudan, Igor Rudan, Jana Škrgulja, Ivan Salečić, Hrvoje Prćić, Vito Padovan, Darija Alujević, Lidija Menges, Vanja Ljubić Prpić, Mladen Šarić, Erna Žganjar, Ana Petričić Gojanović, Mate Rončević, Josip Joško Tešija, Nives Čavić...

No što je to u Veneciji što je čini tako neodoljivom da je već stoljećima inspiracijama umjetnicima, u kakvoj su vezi mračna strana Venecije i tajanstveni junaci Aleksandrine knjige, zašto grad na vodi pojačava naše podsvjesne želje te što nas jedan suvremen i proziran most u Veneciji može naučiti o životnim promjenama, riziku i nemogućim ljubavima, bila su samo neka od pitanja na koje su pokušali dati odgovore Milana Vuković Runjić, spisateljica i nakladnica izdavačke kuće Vuković & Runjić, Maro Pitarević, pjesnik i kreativni direktor Real grupe, autorica knjige Aleksandra Orlić te glumica Judita Franković Brdar koja je čitala ulomke iz knjige.

Već godinama sanjam o tome da spojim svoje dvije ljubavi – onu prema pisanju i fotografiranju, a Venecija se nametnula sama od sebe kao prvi izbor. No jedna od prvih prepreka na koje možete naići pišući o Veneciji jest ta da biste vrlo lako mogli napisati previše zašećeren tekst koji će čitatelje uljuljkati u ugodno stanje nalik vožnji gondolom na laganim valovima. Upravo zbog toga pomislila sam da možda ne bi bilo loše primijeniti Hitchcockovu metodu koja kaže da je stvaranje napetosti ponekad važnije od same kulminacije. A zanimalo me i što bi se dogodilo kada bih spojila grad koji neprestano mijenja svoja lica s labilnim junacima“, izjavila je autorica.

Rezultat je roman 'Acqua alta' koji vješto balansira između putopisa i psihološkog romana, a noir fotografije snimljene u Veneciji samo pojačavaju emocije ostavljajući čitateljima dovoljno prostora za maštanje“, zaključila je Milana Vuković Runjić. Roman 'Acqua alta' možete nabaviti putem web shopa ili u knjižari Vuković & Runjić. A ovdje možete pogledati kako je bilo na promociji u Botaničaru...

O AUTORICI:

Aleksandra Orlić, spisateljica, fotografkinja, urednica i novinarka, rođena je 1974. U Rijeci. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirala je povijest umjetnosti i njemački jezik i književnost, gdje je diplomirala s temom ‘Videoinstalacije u Hrvatskoj od 1974. do 1998. godine’. Tijekom dvadesetogodišnje karijere u kulturi i medijima radila je kao glavna urednica magazina Cosmopolitan, koordinatorica uredništva Adria Medije Zagreb, urednica kulture magazina Gala Style, pokrenula je i vodila web stranice časopisa Sensa, Klik i Cosmopolitan te surađivala s TV kućama.

Prvu poeziju i kratke priče objavljuje početkom dvijetisućitih u časopisima za književnost Quorum i Tema te zborniku Ekran priče. Autorica je jedne zbirke poezije – U mjerilu 1:100.000 – te tri romana – Bio jednom kraj, Ako ikad i Dvije noći u Barceloni. Dosad je imala šest samostalnih izložbi, no Acqua alta je njezina prva knjiga koja spaja riječ i fotografju.

Fotografije: Mirko Janković

O KNJIZI:

Kada se Aurora nađe sama u Veneciji, shvativši da se njeno poslovno putovanje neće tako lako pretvoriti u romantičan vikend za dvoje, fantazija o romantičnom gradu na svijetu naglo se mijenja, a La Serenissima pokazuje svoje drugo lice.

Ovaj roman sazdan od slika koje neprestano laviraju sadrži i fotografje koje je autorica snimila u Veneciji 2019., a ujedno je posveta svim putnicima, neobičnim likovima i sanjarima koji, baš poput glavne junakinje, plutaju negdje između stvarnosti i mašte, prošlosti i budućnosti, prepuštajući se kao Venecija povišenim emocijama i sjećanjima koji naviru u valovima. Aleksandra Orlić napisala je knjigu za sve sanjare koji uživaju u plimi emocija.

 

ISBN: 978-953-286-338-3
Broj stranica: 192
Uvez: meki s klapnama
23 crnobijele fotografje
Cijena: 18,00 € | 135,62 kn

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.