Predstavljanje romana „Strah od barbara“ Petra Andonovskog

Published on 19 December 2023 at 13:14

Izdavačka kuća Hena com poziva nas na predstavljanje romana „Strah od barbara“ nagrađivanog makedonskog književnika Petra Andonovskog.

Događanje će se održati:

u srijedu, 20. prosinca 2023., u 19.30
u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.

 

Na predstavljanju sudjeluju:
Petar Andonovski, autor
Ivica Baković, prevoditelj s makedonskog
Jagna Pogačnik, književna kritičarka
Hrvoje Kovač, urednik

Predstavljanje knjige organizirano je u sklopu projekta „Europa iznutra i izvana 2022.–2023“. i sufinanciraju ga Europska unija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Strah od barbara - Petar Andonovski

 

O AUTORU:

Petar Andonovski jedan je od svježih glasova regionalne književnosti. Suvremeni makedonski pisac rođen je 1987. u Kumanovu, diplomirao je opću i komparativnu književnost na Filološkome fakultetu u Skoplju, a kao pisac-rezident boravio je u Austriji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Crnoj Gori. Njegovo je prvo djelo zbirka poezije Mentalen prostor, objavljena 2008. godine, no danas se uglavnom bavi prozom, koja je odlično primljena u Makedoniji.

Za svoj drugi roman, Teloto vo koe treba da se živee, uz niz sjajnih kritika, dobio je 2015. godine nacionalnu nagradu „Roman godine“. Godine 2020. dodijeljena mu je Europska nagrada za književnost za novi roman – Strah od barbara, koji je preveden i na engleski jezik. Autor trenutačno radi za makedonsku izdavačku kuću Polica i –  piše.

O ROMANU:

Poglavlja naizmjence prate ispovijedi dviju žena na izoliranu otoku Gavdosu. Pinelopi je Grkinja, lokalna supruga i majka, no svojim ulogama u maloj zajednici nije zadovoljna. Oksana je došljakinja, s dvojicom suputnika upravo pristigla iz Ukrajine nakon Černobilske katastrofe. Prisutnost troje stranaca uznemiruje otočane koji nisu skloni promjenama, i neće im se lako prilagoditi. Napetost je sve veća svakim danom što sporo odmiče, a dvije žene na suprotnim stranama osjećaju rastući animozitet, tjeskobu i strah. Odlazak s otoka uskoro postaje jedina zamisliva sudbina.

Roman nagrađivana makedonskog književnika Petra Andonovskog priča je o nadi, snovima i dubokim željama žena uronjenih u muške sukobe, a istovremeno i slika jedne izolirane zajednice. Ovjenčan Nagradom Europske unije za književnost, Strah od barbara spoj je bogate makedonske pripovjedačke tradicije i vrlo aktualne teme, a mnogim svojim slojevima pritišće bolne točke čitavih društava. Roman je objavljen u sklopu Heninog EU projekta Europa iznutra i izvana.

 

IZ MEDIJA:

Svojom sadržajnom razvedenošću i tematskim bogatstvom roman Strah od barbara predstavlja pravo osvježenje na regionalnoj književnoj sceni.“ - Mirela Gračanac, Pobunjene čitateljke

U romanu Petra Andonovskog najbolja je ta zgusnuta atmosfera netrpeljivosti, potisnutih tenzija i bezizlaznih stanja u kojoj se, kao u nekoj luđačkoj košulji normalnosti, koprcaju likovi kojima ne odgovaraju preuzete uloge i naslijeđene pozicije.“ - Saša Ćirić, Novosti

„Čudesno je kako se knjiga istovremeno čita kao alegorija iz neke daleke epohe i kao nužan, suvremeni roman koji govori o našim, nažalost, preteškim vremenima.“ - Glen James Brown, Wales Arts Review

Ispaćen i bolan u svojoj sporoj destilaciji, ovo je hvalospjev umirujućoj i hranjivoj snazi riječi, jedinom sidru za koje se čovjek može uhvatiti da se ne utopi u očajnom moru samoće. Ali je, u isto vrijeme, ovo i osuda strašne sile koju sama riječ može poprimiti kada je pogrešno shvaćena, poput one "barbari", jer oni "brbljaju" nejasne zvukove, pa ih se percipira kao opasnost.“ - Marco Ostoni, Corriere della Sera

 

Beletristika: strana
Urednik: Hrvoje Kovač
Preveo s makedonskog: Ivica Baković
ISBN: 978-953-259-405-8
Broj stranica: 120
Cijena: 17,90 € / 134,87 kn

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador