Poziv na promociju knjige „Samo da sve dobro prođe“

Published on 19 March 2024 at 09:15

Mozaik knjiga nas poziva na promociju zbirka priča „Samo da sve dobro prođe“ autorice Aleksandre Filipović.

 

U petak, 22. 3. u 18, u Gradskoj knjižnici Rijeka (Viktora Cara Emina 1).

 

Na promociji sudjeluju:
Aleksandra Filipović, autorica
Tamara Štiglić Vodopić, book blogerica
Andrija Škare, urednik
Marko Hadjur, moderator

Aleksandra Filipović: Samo da sve dobro prođe

 

O autorici:

Aleksandra Filipović rođena je 1977. u Rijeci, gdje je završila studij anglistike i kroatistike. Nastavnica je, prevoditeljica i instruktorica joge. Autorica je romana „Rizik od proljetnog mraza“ (2020.) Pjesme su joj objavljivane na portalima za književnost i kulturu Strane i Astronaut.ba, art blogu Čovjek-časopis, u časopisima Kvaka i Libartes.

Godine 2022. bila je finalistica za nagradu Post scriptum za književnost na društvenim mrežama. Godine 2023. ušla je u finale natječaja za najbolju gorku priču „Marija Jurić Zagorka“ Narodne knjižnice Vrbovec. Večernji list objavio joj je (2022. i 2023.) dvije kratke priče.

 

O knjizi:

Zbirka priča „Samo da sve dobro prođe“ predstavlja Aleksandru Filipović kao novi, važan ženski glas u hrvatskoj književnosti! Ovo je druga knjiga u Mozaikovoj biblioteci „Bura“ gdje se okupljaju već etablirani i svima poznati hrvatski pisci, ali i novi autori domaće književnosti.

Čak i kada piše o posve uobičajenim, svakodnevnim situacijama, njezina je perspektiva originalna, a njezin autorski glas odlikuje sjajan smisao za detalje, za uočavanje neobičnog u običnome te kirurški precizni uvidi u kompleksnu ljudsku psihologiju.

Dječak koji muči mačke, žena o čijem ljubavnom životu susjedstvo sve zna, mlada liječnica kojoj stanodavac bez najave ulazi u stan, pijanac koji zaspi za volanom i tako gotovo ubije svoju suprugu i sina… to su likovi i situacije s kojima ćete se susresti u ovoj dojmljivoj zbirci priča.

Taj pripovjedni svijet djeluje obično i svakodnevno, ali Aleksandra Filipović uspijeva svakodnevicu pretvoriti u čaroliju književnosti, čitatelja natjerati da vidi nešto sasvim novo u onome što misli je da već tisuću puta vidio.

Iako tematiziraju toksični svijet oko nas, loše i nezdrave odnose, manje i više suptilne oblike zlostavljanja te sveprisutnu mizoginiju, priče iz ove zbirke nisu uvijek mračne – u većini njih kroz mrak se probija trak svjetlosti, trunčica optimizma koja jezičac vage drži točno na sredini između gorkog i slatkog.

Svaku od priča u ovoj sjajnoj zbirci moguće je pročitati za svega nekoliko minuta, ali svaku od njih pamtit ćete čitav život!

Naslovnicu i ilustracije u knjizi izradila je Klasja Habjan.

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador