Naklada Poetika nas poziva na promociju knjige „Naslijeđena sudbina“

Published on 20 March 2024 at 11:27

Promocija će se održati u utorak, 26. ožujka 2024. godine u 18, u Institutu Liszt,
Mađarski kulturni centar, Ul. Augusta Cesarca 10, Zagreb.

 

Na promociji sudjeluju:

Noémi Orvos-Tóth, autorica
Ana Sekso Milković, prevoditeljica
dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić
Karmela Devčić, moderator

O AUTORICI:

Noémi Orvos-Tóth rođena je 1971. godine u Karcagu, u Mađarskoj. Diplomirala je psihologiju na Sveučilištu ELTE u Budimpešti. Klinička je psihologinja i profesorica psihologije. Glavna su područja njezina interesa transgeneracijski prijenosi, utjecaji rane privrženosti na partnerske odnose odraslih i cjeloživotni utjecaj traume. Uz privatnu praksu, predavanjima, knjigama i člancima promiče psihološke spoznaje.

Putem svojih studija, znanstvenih istraživanja i razgovora s klijentima došla je do spoznaje da svoje rane nesvjesno prenosimo na buduće naraštaje. Svojom najvažnijom zadaćom smatra pomoć u stvaranju društva svjesnog trauma u kojem svaka osoba može očuvati svoj integritet i razvijati svoj potencijal.

Do sada je objavila knjige: Naslijeđena sudbina (Örökölt sors, 2018.), U narcisovoj mreži (Egy nárcisztikus hálójában, 2018.) i Slobodna volja (Szabad akarat, 2021.).

Prema znanstvenim istraživanjima“, piše autorica, „duboki šokovi, nedostatak ljubavi i prekidi odnosa prenose se iz generacije u generaciju. Sve dok odgađamo suočavanje sa svojim obiteljskim naslijeđem, nesvjesno prenosimo na svoju djecu negativne obrasce boli i nepovjerenja.“ A to shvatiti cilj je knjige Naslijeđena sudbina.

Svojim objašnjenjima o posljedicama transgeneracijskih trauma, knjiga Naslijeđena sudbina Noémi Orvos-Tóth, postala je nezaobilazna za čitatelje koje zanima tema samosvijesti. Njezina najveća vrijednost leži u tome što se ponuđena psihološka objašnjenja mogu doista primijeniti u svakodnevnom životu, a uz to su izložena na pitak, svima razumljiv način i ilustrirana primjerima iz života.

 

Naslijeđena sudbina - Kako se izliječiti od obiteljskih rana - Noémi Orvos-Tóth

 

Na svakom putovanju samootkrivanja dođe onaj trenutak kada shvatimo da korijeni naših poteškoća, tjeskoba, negativnih obrazaca i neuspjelih odnosa leže u dalekoj prošlosti. Traume, nerazjašnjeni gubici ili ograničavajuća uvjerenja odjekuju u našem svakodnevnom životu i nevidljivo oblikuju našu sudbinu“, piše u svojoj knjizi Naslijeđena sudbina mađarska psihologinja Noémi Orvos-Tóth.

Svi smo mi potomci traumatiziranih predaka.“ Ali, kako nepoznata trauma bake koja je preživjela holokaust dovodi unuku do anoreksije? I kako to da sin koji je rano ostao bez majke u životu nema uspjeha u ljubavnom životu? Naslijeđena sudbina bavi se prvenstveno obiteljskom dinamikom i stoga joj je obitelj u središtu.

Budući da je pristup temi ponajprije psihoanalitički, knjiga je usredotočena na otkrivanje prošlih trauma. Autorica, međutim, raspravlja o brojnim metodama i područjima istraživanja, od psihodrame i umjetničke terapije do imaginativne terapije. Tako ponešto doznajemo i o povijesti i razvoju psihologije. Srodna istraživačka područja dojmljivo su raznolika: ona najvažnija uključuju studije transgeneracijske traume, evolucijsku psihologiju i epigenetska istraživanja – kako okolišni čimbenici utječu na gene koje smo naslijedili?

Ova se knjiga bavi toliko važnim temama kao što su drama neželjena djeteta, očekivanja obitelji u pogledu spola budućeg djeteta, zamjensko dijete koje bi trebalo popuniti prazninu nakon smrti brata ili sestre, važnost redoslijeda rođenja djece u obitelji, patchwork-obitelji, jedinci, blizanci itd. Istodobno, ona obrađuje goruće teme kao što su transgeneracijsko nasljeđivanje psihološke traume i problemi osobnog vezivanja i privrženosti.

Od svojega prvog izdanja 2018. godine knjiga Naslijeđena sudbina je prodana u više od 200.000 primjeraka. Prava na prijevod prodana su u 11 zemalja. Njezina druga knjiga, Slobodna volja, objavljena je 2021. godine i do sada je prodana u više od 100.000 primjeraka.

 

Prijevod: Ana Sekso Milković
Žanr: Publicistika / Popularna psihologija
Broj stranica: 274
Uvez: meki
ISBN: 978-953-8481-09-3
Cijena: 18,90  EUR

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.