Ivan Marečić: „Želim da se djeca odmaknu od ekrana i razvijaju maštu i kreativnost“

Published on 14 April 2024 at 13:34

Roman Ivana Marečića „Tajna jezera Tele“ vratio je brojnu publiku na početak 20. stoljeća u vrijeme kada se u Zagrebu odvija prava drama, a svi okupljeni na promociji u zagrebačkoj Kavani Lav postali su članovi ekipe koja se upustila na nezaboravno putovanje.

Autor romana za djecu kaže da je priča nastala zahvaljujući pričama za laku noć koje je pričao svojoj djeci, ali je ponekad mijenjao određene dijelove. Zbog toga je odlučio stvoriti vlastiti svijet i likove koje je prenio na papir kao svojevrsnu ostavštinu. „U svojim pričama uvijek sam veliki naglasak stavljao na zajedništvo, prijateljstvo i odanost, a to su vrijednosti koje uvijek trebamo zastupati i usaditi našoj djeci“, rekao je Marečić.

Želim da se djeca odmaknu od ekrana i razvijaju maštu i kreativnost kako bi i sami bili kreativni. Bez obzira na to što radili u životu, kreativnost je nešto što nas čini posebnima. Ona je dio svakoga od nas, a na nama je da ju probudimo i podijelimo sa cijelim svijetom“, rekao je Marečić.

Teže je pisati za mlade nego za odrasle jer su djeca zahtjevniji čitatelji, rekao je urednik izdanja Andrija Škare i dodao kako nam je autor servirao pravu i punokrvnu avanturu koja osim književne kvalitete ima elemente zabave, akcije, duhovitosti i nenametljivo je poučna.

Book blogerica Irina Vujnović rekla je da voli kombinaciju stvarnog i izmišljenog koji se nalazi u knjizi, te da drži pažnju cijelo vrijeme jer jednostavno morate znati što se događa na idućoj stranici. „Roman je satkan od puno pojmova i događaja koji će potaknuti djecu na razmišljanje i igru. Likovi su posebni i lijepo je pratiti kako se razvijaju kroz priču. Marečić nenametljivo piše o refleksiji za ljepšim i boljim svijetom i međuljudskim odnosima. To je prvenstveno priča između oca i sina, i zato je jako posebna te romanu daje posebnu toplinu“, rekla je Vujnović.

Govoreći o ilustracijama svi su se složili da savršeno nadopunjuju priču, a ono što ovaj roman čini posebnim je činjenica da je Ivan Marečić autor i teksta i ilustracija. „Jasno je da Marečić nije samo pisac nego da zna postaviti kadar, prenijeti ekspresiju lica i ispričati priču slikom. Prednost kada je autor teksta i ilustrator krije se u tome što autor točno zna koju scenu želi ilustrirati“ rekao je urednik Škare.

Ilustracija se dotaknula i Irina Vujnović. „Ilustracije su idealno pratile i obogatile priču, te dale poseban dojam cijeloj knjizi jer vidimo iz prve ruke kako je autor zamislio likove i mjesta o kojima piše“, rekla je Vujnović.

Definitivno je riječ o avanturističkom romanu u stilu Julesa Vernea. Rekao bih da je to uvod u steampunk, fascinantan žanr koji spaja magiju prošlih vremena s futurističkim tehnološkim idejama, a u mojoj knjizi to je svijet drugačijih stvarnosti“, zaključio je Marečić.

Na kraju je posebnu čar promociji dala profesorica hrvatskog jezika i book blogeica Danijela Miklec koja je brojnu publiku razveselila veselim i zaigranim igrokazom u kojem je oživjela dio avanture iz knjige „Tajna jezera Tele“.

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.