Naklada OceanMore nam donosi novi krimić Ede Popovića i poeziju Nikole Strašeka

Published on 15 April 2024 at 13:02

Naklada OceanMore objavila je dvije nove knjige domaćih autora!

Novi roman Ede Popovića „Hrvatski pasijans“ i pjesničku zbirku Nikole Strašeka „Leptirići u trbuhu, glave na kolcima“ koju objavljuje kao dobitnik Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2023. Više o svakom novitetu čitajte u nastavku članka...

Hrvatski pasijans – Edo Popović

 

O AUTORU:

Edo Popović (1957.) studirao je komparativnu književnost, hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je romane: Kako sam brojio ružičaste robote (2021.); Poglavnikov pudl (2016.); Mjesečev meridijan (2015.); Lomljenje vjetra (2011.); Oči (2007.); Igrači (2006.); Izlaz Zagreb jug (2003.); eseje: Zapisi iz Stranice Gornje (2019., s Ljiljanom Đorđević), Čovjek i planina – kratki uvod u sjeverni Velebit (2018., u suradnji s Antom Vukušićem); U Velebitu (2013.); Priručnik za hodače (2009.); dnevnik: Kameni pas (2001.) te zbirke priča: Ponoćni boogie i druge priče (1987.); Tetovirane priče (2006., u suradnji s Igorom Hofbauerom); San žutih zmija (2000.). Knjige su mu prevedene na nekoliko jezika.

O KNJIZI:

U jednom novozagrebačkom naselju ubijen je umirovljeni svećenik. Slučaj preuzimaju inspektori Branko Rakitić i Marko Ančić, u policiji poznati po osebujnom načinu rješavanja slučajeva. Dok istražuju motive zločina i potencijalne počinitelje, inspektori ulaze u tamne zakutke društva i pojedinaca, sudaraju se s alternativnim činjenicama, medijskim manipulacijama i korupcijom u vlastitim redovima, a kada se nađu pred zidom, pojavljuje se neobičan dvojac koji će naglavce izokrenuti sve njihove teorije te ih navesti na pravi trag.

 

Broj stranica: 120
Uvez: meki uvez s klapnama
ISBN: 978-953-332-180-6
Cijena: 15,00 €

Leptirići u trbuhu, glave na kolcima - Nikola Strašek

 

O AUTORU:

Nikola Strašek (Zagreb,1978.) završio je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, studirao komparativnu književnost i latinski na Filozofskom fakultetu te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Autor je nekoliko dokumentarnih filmova i jednog kratkometražnog igranog filma. Trenutačno piše filmske kritike i radi u skladištu voća i povrća koje zove rudnik.

Dobitnik je nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama za godinu 2023., na temelju koje objavljuje ovu zbirku poezije.

 

O KNJIZI:

„Prva zbirka poezije Nikole Strašeka Leptirići u trbuhu, glave na kolcima donosi ekspresivne, ponekad i ekspresionističke pjesme, od kojih je dobar dio napisan na mah, udarom zbilje, pa uglavnom objavljivan na njegovu Facebooku.

Sve Strašekove pjesme mogu se podijeliti u nekoliko tematskih grozdova: ljubavni, rebelijansko-proleterski, pjesme o kćeri i pjesme o ljudskoj vrsti. Ova poezija nameće se ritmom i gomilanjem bez interpunkcija. Autor bira kraći stih, rafalni, to su stihovi koji se čitaju u dahu, a nastojanja koja iz tih stihova izviru idu u dva smjera: ljubavne pjesme teže nepromjenjivosti, trajnoj idili zaljubljenih – izoliranih od vanjskog svijeta no taj je vanjski svijet proždirući i valja ga revolucionarno promijeniti.“ - Kruno Lokotar

 

Broj stranica: 94
ISBN: 978-953-332-181-3
Urednik: Kruno Lokotar
Dizajn knjige: Dejan Dragosavac Ruta
Cijena: 12,00

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.