Urnebesan, dirljiv, neponovljiv dobitnik nagrade Pulitzer

Published on 19 June 2024 at 13:02

Andrew Sean Greer: Less

 

Zbog humorističnog romana „Less“, koji je 2018. osvojio Pulitzerovu nagradu, propustit ćete tramvajske stanice, umirati od smijeha i iskusiti sve čitateljske užitke. Između korica ove knjige kriju se rečenice koje zavode, metafore koje sjaje poput krijesnica, a radnju i likove pamtit ćete cijeloga života.

Andrew Sean Greer američki je romanopisac i pisac kratkih priča. U mladosti je radio kao vozač, kazališni tehničar, statist i neuspješni pisac. Sve se to promijenilo nakon što je diplomirao, preselio u Seattle pa u San Francisco, gdje je počeo objavljivati kratke priče.

Autor je bestselera „The Story of a Marriage“ i „The Confessions of Max Tivoli“, a najveću je slavu diljem svijeta doživio tek nakon objavljivanja romana „Less“ kojim je pomeo konkurenciju, osvojio sve prestižne nagrade i držao broj jedan na svim popisima najprodavanijih knjiga.

Upustite se na grozničav put oko svijeta koji će nahraniti dušu, jer svi smo mi Arthur Less… nažalost.

Prvi Greerov roman objavljen u Hrvatskoj, dobitnika Pulitzerove nagrade, prevela je Ira Martinović.

 

RADNJA:

ZADATAK:

Vi ste osrednji pisac na pragu pedesetog rođendana. Poštom vam stigne pozivnica za vjenčanje: vaš se bivši partner, s kojim ste bili devet godina, zaručio. Ovaj poziv ne možete prihvatiti (bilo bi to suviše neugodno) ni odbiti (ne možete priznati poraz). Vaš je radni stol zasut nizom neprivlačnih pozivnica na književna događanja diljem svijeta.

PITANJE: Kako zbrisati iz grada?

ODGOVOR: Pristanite na sve!

Tako počinje grozničava pustolovina koja će Arthura Lessa odvesti u Meksiko, Italiju, Njemačku, Maroko, Indiju i Japan i izbaviti ga od svih nedaća s kojima se ne želi suočiti. Što bi moglo poći po zlu?

Pa, Arthur će se gotovo zaljubiti u Parizu, zamalo poginuti u Berlinu, jedva izbjeći saharsku oluju, slučajno postati jedini pisac u kršćanskoj koloniji u Južnoj Indiji i uraniti na cvjetanje japanskih trešanja. Sukobit će se s obožavateljima znanstvene fantastike, zaluđenim akademicima, ordinacijama hitne pomoći, starletama, liječnicima, bivšim ljubavima…

A usto će i navršiti pedeset godina. Njegova će druga životna faza ostati iza njega. Morat će napustiti svoju prvu ljubav i pripremiti se za zadnju.

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador