Naklada OceanMore objavila je zanimljivu i izvrsno napisanu znanstvenu knjigu

Published on 2 July 2024 at 14:02

Anatomija Boga - Francesca Stavrakopoulou

 

O autorici:

Francesca Stavrakopoulu, teologinja i profesorica biblijske povijesti na Sveučilištu Exeter, u javnosti je poznata i kao aktivna sudionica medijskih rasprava o religiji. Osim međunarodno hvaljene Anatomije Boga koja je 2022. g. nagrađena i prestižnom nagradom Hessel-Tiltmann koju engleski PEN dodjeljuje za najbolju publicističku knjigu te godine, napisala je i knjige Land of Our Fathers i King Manasseh and Child Sacrifice.

 

O knjizi:

Pred nama je teološki prikaz Boga kakav i kakva (doslovno) još nismo vidjeli, i to ne samo na ovim našim relativno konzervativnim prostorima – nego ni u svjetskim razmjerima. Britanska teologinja i bibličarka Francesca Stavrakopoulou u ovoj je iznimnoj knjizi, kroz temeljitu, duhovitu i moćnu, podatcima prebogatu raspravu sučelila judeokršćansku predodžbu o Bogu s rezultatima povijesnih, jezikoslovnih, arheoloških i antropoloških saznanja.

Rezultat je – osoba, točnije, upoznajemo jednu cjelovitu i vrlo zanimljivu osobnost: pred nama je ljudsko-božanska slika i prilika od glave do pete, od sjaja u oku do otiska nožnih prstiju, od mladog ratnika i strasnog ljubavnika do tvorca svjetova i mudrog starca, od nečujnog šapta do svih zamislivih zvukova njegove utrobe.

Dvadesetak poglavlja ovoga napetog i čitkog štiva obuhvaća raspon od tisućama godina starih bliskoistočnih kipića do učenja o Svetom Trojstvu, a osobito je vrijedno što je, uza svu analitičnu temeljitost, Anatomija Boga knjiga iznimno pristupačnog, srdačnog i empatičnog stila.

 

Iz medija:

Francesca Stavrakopoulou ovom će knjigom neke uvrijediti – ali mnoge oduševiti.” - The Economist

Podrobno i temeljito istraženo (…) dvadeset i jedno poglavlje krcato znanjem i spoznajama dok raščlanjuje anatomiju božanstva od glave do pete.” - The New York Times

Argumentacija Francesce Stavrakopoulou je intelektualno prodorna, analitički čvrsta i profinjena. Svoje argumente iznosi forenzički precizno, ali i duhovito i empatično.” - dr. sc. Katherine Southwood, St John’s College, Oxford

Citat iz knjige:

Nije ni čudo što Bog svoje šake ima po cijeloj Bibliji i svijetu koji ona prikazuje. Obično je aktivnija njegova desna šaka, prema čemu je on bog dešnjak – baš poput većine božanstava na drevnom Levantu. Ti su bogovi obično govorili istim jezikom tijela: ustoličeni u svojim hramovima, kipovi bogova pružali su prema štovateljima desnu šaku otvorenog dlana. Poza je to koju izvanredno dočarava jedan od kultnih kipova boga Ela iz Ugarita. Taj se kip sad čuva u muzeju u Damasku, a premda je visok tek nešto više od dvadeset centimetara, taj predmet šalje poruku o neizmjernom statusu i moći. Izrađen od mjedi i obložen listićima zlata, El je u sjedećem položaju, odjeven u dugačku, usku haljinu što mu uredno pada do gležnjeva.

Na glavi mu je visoka čunjasta kruna tipična za božanske kraljeve, ukrašena dvama stiliziranim rogovima, a obuven je u fine sandale. Oči su mu krupne i obrubljene, pogled je upro pred sebe, lice mu je sabrano, ali spokojno. Lijevu je šaku stisnuo, iz čega se naslućuje da je nekoć u njoj držao pribor, sad izgubljen. No desnu je šaku podigao – otvorenog dlana i skupljenih prstiju – u znak blagoslova (prikaz 16). Ta gesta dobrohotne božanske angažiranosti i društvenosti bila je zajednička božanstvima diljem jugozapadne Azije, kako u književnim tako i na ikonografskim prikazima. Gesta je to što zaziva i očekuje dodir; pri pogledu na Elov kip šaka se gotovo instinktivno diže u pristojni, zahvalni pozdrav, priljubljuje se uz staklo izložbene vitrine, poseže za dodirom srdačnog boga iz starine. (...)

 

S engleskoga prevela: Sandra Mlađenović
Broj stranica: 544
ISBN: 978-953-332-169-1
Uvez: tvrdi s ovitkom
Cijena: 45 €

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador