Recenzija knjige: Posljednji preživjeli (Rizzoli & Isles #10)

Published on 14 May 2020 at 17:10

Autor: Tess Gerritsen
Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2020.
Prijevod: Dado Čakalo
Recenziju napisala: Sandra
   

IG: https://www.instagram.com/sandyy_bee/
GR: https://www.goodreads.com/user/show/32538982-sandra-nedopri-ljivica

 

Nema dugo da sam lamentirala na način: “Zašto Mozaik nije nastavio s prevođenjem serijala Rizzoli/Isles, kad su tu još tri romana koje je autorica napisala!?” A hvala na pitanju, prethodnu devetu izdali su još 2014. godine. I onda, bum! Ne znam imam li ja sposobnost predviđanja ili su me jednostavno čuli… nebitno. Zato osvrt i započinjem ovako: Hvala, Mozaik knjiga!

Ovo je jedan od onih romana u kojem je zločin uperen protiv djece pa ih, samim tim, nije lako čitati, bez obzira na to radi li se o fikciji ili o istinitoj priči. A ova priča započinje ubojstvima u kojima sudjeluju dva dječaka i jedna djevojčica, koji se naizgled ne poznaju niti imaju išta zajedničko, osim jednog – roditelji su im nastradali u nesretnim okolnostima, a u drugoj fazi to se dogodi i njihovim udomiteljskim obiteljima. Njih troje će preživjeti iz nekog razloga i završiti u posebnoj školi, osnovanoj upravo za takvu djecu. Kada se u krugu škole dogodi novo ubojstvo, stvari će početi sjedati na svoje mjesto. Barem za Jane i Mauru.  

Već i ptice na grani znaju koliko volim čitati ovu autoricu i kako stalno hvalim njene knjige. Zna ona napraviti i pokoji kiks, ali ja to više pripisujem čitateljskom ukusu ili eventualno blagom zasićenju prilikom pisanja serijala. Sjećam se da sam jednoj od ovih knjiga dala neku mršavu trojku, da bi me njen sljedeći roman odmah izuo iz cipela. A ostalo mogu samo, kao papiga, ponoviti: jednostavan stil pisanja, koji apsolutno ima glavu i rep, dovoljno obrata da ne ispustite knjigu iz ruke (pogotovo za one čitatelje koje na ovom polju više nema što iznenaditi pa je kod njih malo teže zalediti krv u žilama) i na kraju vam je ubojica serviran na pladnju. Ponekad pogodite tko je, ponekad ne, ali ovo je zanemarivo. Poslužit će vam samo za vježbu vaših malih sivih stanica.

Znate i sami da u krimićima/trilerima baš nema nekih citata za pamćenje, ali pronašla sam dva koji će vam, čim ih pročitate, prizvati u sjećanje naše „djevojke na zadatku“.

„To ti je prokletstvo roditeljstva: svako mrtvo dijete ima lice tvojega.“

„Tako to zapravo i jest kad se zaljubiš – mozak ti je na drogama. Na adrenalinu i dopaminu, oksitocinu i serotoninu. Kemijsko ludilo opjevano u poeziji.“

Posljednji preživjeli deseti je u nizu romana iz serijala Rizzoli & Isles, a ranije su objavljeni redom:

  1. Kirurg
  2. Šegrt
  3. Grijesi
  4. Dvojnica
  5. Samo prividna smrt
  6. Klub Mefisto
  7. Harem mrtvih duša
  8. Mjesto za ubijanje
  9. Nijema djevojka

Autorica je 2014. odnosno 2017. godine objavila jedanaesti i dvanaesti roman iz serijala, „Die Again“ i „I Know a Secret“, prijevod kojih vjerujem da nećemo dugo čekati. Stoga, molba izdavaču (kleknem, ako treba) da nastavi s objavljivanjem, kako ovog serijala tako i ostalih Tessinih romana. Osim navedenih, Tess je objavila i dvije kratke novele „Freaks“ i „John Doe“, o ovom simpatičnom istražiteljskom dvojcu.

Inače, autorica je umirovljena liječnica, s diplomom medicinskog fakulteta u području antropologije, jer ju je uvijek zanimao opseg ljudskog ponašanja. Njeni su romani prevedeni na 40 jezika i prodani u više od 25 milijuna primjeraka, diljem svijeta, sudeći prema Wikipediji, kao izvoru.

Tessini romani (prije svega „Kirurg“) poslužili su kao predložak za seriju Rizzoli & Isles, u Hrvatskoj prevedenoj kao „Djevojke na zadatku“. Angie Harmon kao detektivka Jane Rizzoli i Sasha Alexander, u ulozi patologinje dr. Maure Isles, osvojile su srca gledatelja kroz sedam sezona i ukupno 105 epizoda (od srpnja 2010. do rujna 2016. godine).

Ocjena: 10/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador