Recenzija knjige: Buđenje svijesti

Published on 9 February 2022 at 15:07

Autor: Anthony de Mello
Izdavač: Stilus knjiga d.o.o., 2021.
Prijevod: Jerko Ban
Recenziju napisala: Tonkica Palonkica

 

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GR: https://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Dio buđenja sastoji se u tome da svoj život živite onako kako vam odgovara. I shvatite: to nije sebično. Sebično je ako zahtijevate od drugih da žive onako kako to vi želite.

Definitivno mi je potrebno buđenje (pomoć, promjena, usmjeravanje, olakšavanje) pa sam uhvatila ovu knjižicu u kojoj sam se nadala nešto pronaći i pomoći si. Uzevši u obzir koliko sam si citata/misli/ideja označila u knjizi koja ne sadrži niti 200 stranica, rekla bih da u njoj ima puno toga značajnoga i vrijednog za obratiti pažnju. Kada u knjizi od 777 stranica, kao što je [psi], pronađem dvadesetak citata, to mi je nekako razumljivo. No ova mala knjižica je stvarno po tom pitanju posebna.

Anthony de Mello bio je isusovački svećenik rođen u Bombayu u Indiji 1931. i nadaleko je poznat po svom revolucionarnom radu. Miješajući kršćansku duhovnost, budističke parabole, hinduističke vježbe disanja i psihološke uvide, Anthony de Mello ujedno je jedan od najvećih duhovnih učitelja našega vremena. Poziva nas da se oslobodimo svijeta iluzija, da postanemo svjesni i počnemo živjeti. Iako je umro 1987. godine, njegove knjige i poruke i dalje se rado čitaju diljem svijeta.

To je, dame i gospodo, vjera! Otvorenost za istinu, bez obzira na posljedice, bez obzira na to kamo će vas to dovesti, čak i kada ne znate kamo bi vas to moglo odvesti. To je vjera. Ne uvjerenje, nego vjera.

Za „Buđenje svijesti“ kažu da je biser duhovne literature, klasik koji nas potiče da se probudimo u svim područjima svoga života. Potiče nas da pobuđujemo osjećaje prema potrebama i potencijalima drugih, od članova naših obitelji do ljudi s kojima se svakodnevno susrećemo. Nismo „Pale sam na svijetu“, i ne, nismo „otok“ i jednostavnije ćemo prolaziti kroz dane, mjesece i godine usklađujući se s osobama koje nas okružuju. Ja sam uvijek za olakšati si svaku minutu u danu i rado ću ponovno iščitavati ove stranice.

Patnja se javlja kada ste u sukobu sa stvarnošću – kada se vaše hinjenje sukobljava s istinom.

Iskreno sam protiv patnje, protiv pretjeranog razmišljanja što nas iz dana u dan umara i uništava skoro da toga nismo ni svjesni, i sigurna sam da nisam jedina. Poslušan sam učenik kada me se usmjeri i rado ću primijeniti tuđe znanje i izbjeći „otkrivanje tople vode“ na svoju ruku. Dokazala sam si da je taj put puno duži i puno puno teži. Rado ću slušati o vjeri, sreći, dobročinstvu i istini od nekoga tko je to živio.

Lijepo mi je bilo čitati i o ljubavi. Mogu reći da živim sretnu i ispunjenu romantičnu ljubav i prepoznala sam značenje onoga što je o njoj govorio. Prepoznala sam istinu ljubavi koju vidim onako kako ju vidi i on. Sretna sam, zahvalna svaki dan što sam ispunjena toplinom i podrškom, iskrenošću i razumijevanjem od strane svog partnera i od srca svima želim da imaju istinsku ljubav.

Kažu da je ljubav slijepa. Vjerujte mi, ništa nema tako jasan pogled kao istinska ljubav, ništa. To je stvar s najjasnijim vidom na svijetu. Ovisnost je slijepa, navezanosti su slijepe. Prilijepljenost, žudnja i želje su slijepe, ali ne istinska ljubav.

Rado ću preporučiti „Buđenje svijesti“ nekome tko je na tom putu, nekome koga bih prepoznala kao sličnog sebi. Preporučila bih ove mudrosti i skepticima, jer ovdje je sve na vrlo jednostavan i lako shvatljiv način pisano kako bi se moglo zastati, zapitati se i onda razumjeti te s novom jasnoćom nastaviti dalje kako kroz knjigu, tako u novi dan. Pozitivna je knjiga, ali imajte na umu da nema ustupaka i milosti, tapšanja po ramenu u cilju „sve će biti u redu“. Nema lako, ima samo uhvati se u koštac, čitaj, istražuj, pomogni si i napreduj.

Novi prijevod nam dolazi od Stilus naklade – „Poziv na ljubav“. Posljednje su to meditacije Anthonyja de Mella koje će sigurno jako dobro doći nakon što se uhvatimo u koštac s promjenama, s buđenjem.

 

Kada krenemo u život, stvarnost gledamo s čuđenjem, ali to nije inteligentno čuđenje mistika, nego neuobličeno čuđenje djeteta. Kada razvijemo jezik i riječi, čuđenje umire i nadomješta se dosadom. Onda ćemo se, ako imamo sreće, ponovno vratiti čuđenju.

Sreća je naše prirodno stanje. Sreća je prirodno stanje djece kojima Kraljevstvo pripada dok nisu zagađena i zatrovana glupošću našega društva.

Ocjena: 7/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador