Recenzija knjige: Sobarica

Published on 13 April 2022 at 13:34

Autor: Nita Prose
Izdavač: Stilus knjiga d.o.o., 2022.
Prijevod: Dražen Čulić
Recenziju napisala: Tonkica Palonkica

 

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GR: https://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Kada pretpostavljate, varate sebe i druge.

Kada vam se zadnji put dogodilo da čitajući krimić zaboravite na najbitniji dio? Je li vam se uopće dogodilo da ste zaboravili da čekate razrješenje priče tako što ćete doznati tko je krivac? Meni nikad! Uvijek „ganjam“ kraj kako bih baš TO doznala. Do ovog romana...

Iskreno, završetak knjige mi je mogao biti i bez te informacije, jer sada kada sagledam, priča o dvadesetpetogodišnjoj Molly i o njezinom životu mi je bila dovoljna. Ne kažem da mi nije drago da smo doznali sve što smo morali doznati, ali Molly mi se ovdje pokazala kao najbitniji dio.

Svijet je ljepše mjesto kada ga se gleda kroz spektar boja, a ne samo crno i bijelo. U tom novom svijetu ima mjesta za različite verzije i varijacije, za nijanse sivoga.

I ne čudi, ona je glavni lik ovog krimića. Posebna je to duša koja vodi jednostavan život, društveno i socijalno drukčija, naivna, iskrena i često nesvjesna događaja oko sebe. Sobarica je u luksuznom hotelu i uživa u svom poslu. Ljubav prema čišćenju, redu i čvrstim pravilima naučila je i naslijedila od svoje bake koja ju je odgojila. Ako netko može vratiti sobu u savršeno stanje nakon bilo kakvih „situacija“ koje su se u njoj dogodile, onda je to ona.

Život joj se preokrene naopačke kad otkrije mrtvo tijelo gosta u svojem redovitom obilasku soba. Tiha, nenametljiva, nevidljiva sobarica Molly morat će se prilagoditi novonastaloj situaciji mijenjajući svoje standardne, svakodnevne, iste navike i pokušati naučiti živjeti sa svim novostima koje joj je nevjerojatna situacija donijela.

Oni koji su upoznali Eleanor Oliphant, vjerujem da će uspjeti povući sličnosti i s Molly. Ja jesam pa gledam na oba lika subjektivno te mi je drago da sam se s Molly ipak više zbližila, bez obzira na njezino hladno i distancirano ponašanje i način življenja. Uspjela mi se podvući pod kožu, postala mi je draga, ovako nesvjesna situacija oko sebe i uhvatila sam se kako „navijam“ za nju, kako joj želim da uspije prilagoditi se životu na kvalitetan način.

Svi smo mi isti, na različite načine.

Sporedni likovi su mi također bili dobri i na učinkovit su način dopunjavali glavni lik, kao i cijelu priču. Toplina koja me pratila čitajući, bez obzira što imamo mrtvo tijelo, uspjela je zamaskirati neke plošne likove, poneku naivnost, pretjerivanje i pokoju rupicu u priči. Stilski jednostavno, ali ipak britko, zanimljivo i dovoljno napeto da želiš okretati stranice i vidjeti gdje će Molly i kako na kraju završiti.

Simpatična je ovo priča, u kojoj smo upozoreni na bitnosti života, podsjećeni na važnost iskrenog prijateljstva i želje za osobnom promjenom kako bismo si olakšali život koji nam često nosi neočekivane situacije.

Nabroji svoje blagoslove... Mnogo je to bolje od brojenja ovaca.

Nije važno što misle drugi, važno je ono što ti misliš.

Ocjena: 8/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador