Recenzija knjige: Skandar i krađa jednoroga (Skandar #1)

Published on 5 July 2022 at 18:41

Autor: A.F. Steadman
Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2022.
Prijevod: Petra Mrduljaš
Recenziju napisala: Tonkica Palonkica

 

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GR: https://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Ja voooolim jednoroge. One fluffy, raznobojne, pozitivne, lijepe i nježne. Njihova ideja, mit i vjerovanje oko njihove čarobnosti (npr. prah napravljen od njegova roga smatra se čudotvornim lijekom za sve bolesti) su mi totalna pozitiva. A i moj logo dovoljno govori koliko su mi dragi.  

U ovoj priči, jednorozi nisu ni približno onakvi kakve ih ja zamišljam. Ova ekipa je ozbiljna, tamna, krvoločna, ljuta, puna energije koju će bez razmišljanja iskoristiti za obranu. Nema tu mjesta za prpošne i slatke jednoroge. Nisam se u početku baš s time povezala, ali priča je ovo koja te uzme i ne pušta...

Kako i piše na stranici nakladnika:Trinaestogodišnji dječak Skandar oduvijek je želio biti jahač jednoroga; pomoći svojemu jednorogu da se izlegne; doživotno se vezati s njime; učiti i vinuti se u slavne visine; biti junak. Ali uoči ostvarenja njegova sna, svijet postaje opasniji nego što je itko mogao zamisliti. Mračan i zlokoban neprijatelj ukrao je najmoćnijeg jednoroga Otoka. Dok se prijetnja bliži, Skandar razotkriva tajne koje iz temelja mijenjaju sve što je ikada znao o svijetu koji ga okružuje, ali i o samome sebi.“ – bit će ovo jedna uzbudljiva pustolovina. I stvarno jest!

Ova oznaka u naslovu romana između zagrada (Skandar #1) daje na znanje da ovo nije završena priča, ovo - „Skandar i krađa jednoroga“ je prvi dio što onda znači da nas očekuje još barem drugi.

Od onih sam koji najradije gledaju seriju kada su već sve epizode vani, kao i kod izdanih romana u serijalu. Radije sam strpljiva i čekam, nego da pročitam prvi dio i onda se nerviram kada će novi nastavak znajući da dok izađe, meni će iz mozga izaći i cijela radnja, a to ne volim.

Ovdje nisam mogla čekati! Baš nisam i drago mi je da sam odlučila vidjeti što se točno skriva između ovih divnih tvrdih korica. No, ovo je ujedno molba (zahtjev) nakladniku: „Ajmo! Idemo! Prijevod dalje! Sada! Jučer! Hvala!“ E, a zašto bih ja nastavak jučer?

Prvenstveno zbog genijalne ekipe! Izdvajam Bobby kao najdraži lik s uvijek duhovitim upadicama: „Nisi baš najbistriji limun na stablu, je li?“ i hrabrošću iako svjesna sebe i svojih strahova i mana. Tu su još Flo – mirna i pravedna, Mitchell – uvijek po planu i programu („... ako držiš knjigu u rukama nitko ne sluti da prisluškuješ.“) i naravno Skandar oko kojega se cijela priča i vrti.

Njihova povezana podrška njihovi su jednorozi s kojima će krenuti u avanturu života za koju ni ne slute što im sve donosi...

Ekipa nosi sve što je autorica lijepo, lagano i jednostavno, dovoljno zanimljivo ispripovijedala što je, sigurna sam, kvalitetno i zbog prijevoda. Odlično upakiran završni produkt koji bih dala kao zadatak za uživanje ovog ljeta ciljanoj skupini, ali i radoznalima, željnima dobre zabave.

 

Okretala sam stranice sve brže i brže što sam se bližila kraju! Jako napeto, pametno, britko i dovoljno duboko, puno tajni, zavrzlama, ali i građenja prijateljstva, podrške, prihvaćanja i povjerenja između četveročlane skupine.

Strah koji ih jača i pretvara u hrabre jahače, zlo koje zvuči lakše i jednostavnije, odbija se odabirom težeg ali pravednog puta, moguć je zadatak uz dovoljno vjere u sebe. Naravno da ništa nije jednostavno u životu, sa ili bez jednoroga, uvijek imamo puno izazova, a na nama je da biramo kako ćemo se s njima nositi.

Od mene preporuka za još jedan u nizu romana, koji nije za moj uzrast, iako ja tvrdim da će se i djeca i njihovi roditelji jako dobro zabaviti čitajući ga. Na vama je da provjerite! Svi u obitelji čitaju i onda svi komentiraju najdraže situacije, tajne koje se otkrivaju. Zabava za cijelu obitelj? Svakako! 

Ocjena: 10/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador