„Mi“ - nova knjiga Nataše Ozmec i Zdenka Bašića

Published on 21 October 2022 at 13:51

Novo izdanje Planetopije, ilustrirana knjiga „Mi: dio smo svega i sve je dio nas“ Nataše Ozmec i Zdenka Bašića je dostupna u knjižarama i na web stranici nakladnika.

Tko smo mi? Pitanje je koje si čovjek postavlja oduvijek, tražeći svoju poveznicu sa svekolikim životom koji nas okružuje. Nataša Ozmec, autorica hit slikovnice "Ti, moja prekrasna djevojčice", napisala je, u izdanju Planetopije, još jedan poetičan i nadahnjujući tekst, ovaj put o isprepletenosti čovjeka i prirode, a knjigu je majstorski ilustrirao Zdenko Bašić, višestruko nagrađivani umjetnik čija je knjiga Sjeverozapadni vjetar osvojila srca publike i 2012. ovjenčana nagradom Kiklop.

Već sam naslov ove jedinstvene ilustrirane knjige upućuje na ono što duboko u sebi znamo: naše ja ne može postojati samostalno, ono je dio svega. Kao što čovjek nije samo svoje tijelo, tako ne može ni postojati odvojen od prirode.

Nataša Ozmec i Zdenko Bašić meditativnim tekstom i začudnim ilustracijama na poseban način vraćaju nas našem korijenju, prirodi i duhu, zemlji i nebu, od kojih smo sačinjeni i neraskidivo isprepleteni. Podsjećaju nas da sa svime dijelimo isti izvor i potiču da otvorimo unutarnje oko kako bismo mogli sagledati duboku ljepotu i čudo života. Knjiga za sve one, od 9 do 99, koji vole uživati u lijepom, čarobnom i mističnom.

O autorima:

Nataša Ozmec glavna je urednica u nakladničkoj kući Planetopija gdje je uredila više od stotinu naslova za djecu i odrasle. Osim uređivanjem, bavi se prevođenjem i novinarstvom, piše priče i radio-drame, a autorica je nekoliko dokumentarnih radio-drama i emisija. Autorica je slikovnice Ti, moja prekrasna djevojčice. Sa Zdenkom Bašićem prvi je put surađivala kao urednica njegove knjige Sjeverozpadani vjetar.

Zdenko Bašić bavi se animiranim filmom, režijom i ilustracijom. Za svoje je filmove dobio brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima. Dobitnik je nagrade Grigor Vitez za ilustraciju (2009. i 2014.) te nagrade Kiklop za Priču o čokoladi (2006.), Sjeverozapadni vjetar (2012.) i Mjesečeve sjene (2013.). Godine 2012. upisan je na Časnu listu IBBY-ja (International Board on Books for Young People Honour List). Svoj je rad izlagao na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i u svijetu. U suradnji s Muzejom Turopolja kao umjetnički direktor osniva i oblikuje “Perunfest”, festival zaboravljenih priča i narodnih predaja.

 

Uvez: tvrdi
Broj stranica 32
Cijena: 130,00 kn/17,25 Eura
ISBN: 978-953-257-518-7

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador