HENA COM nam je opet pripremila tri nezaobilazna romana!

Published on 7 May 2023 at 13:07

Ovdje imamo svojevrstan križanac slavna serijala Enid Blyton „5 prijatelja“ i filma „Ostani uz mene“, pa priču o gubitku i svemu što dolazi nakon, o pronalasku sebe nakon potpunog raspada i o vremenu koje je potrebno za zacjeljenje i novu nadu, a onda i iskreno i bolno svjedočanstvo jednog teškog socijalnog slučaja.

Pa vi odaberite samo jedan! O svakome više informacija možete pročitati u nastavku teksta.

Listanje kupusa - Igor Beleš

 

O AUTORU:

Igor Beleš rođen je 1978. godine u Vukovaru. Kratke priče objavljivane su mu u časopisu Zarez i Fantom slobode, na internetskim portalima Kritična masa, Čitaj me i XXZ Magazin. Dvostruki je finalist nagrade Prozak, a možda bi bio i trostruki da u međuvremenu nije postao prestar za tu nagradu. Dobitnik je stipendije Ministarstva kulture i grada Rijeke za književno stvaralaštvo.

Jedan je od pokretača i urednika književnog magazina Književnost uživo. Član je neformalne književne skupine Ri-Lit i jedan od scenarista društvene igre Arcadia Tenebra. Kratka priča “33” adaptirana je u radiodramu koja je bila eksponat na izložbi slika. Dosad mu je objavljen roman Svitanje na zapadu. Živi i radi u Rijeci.

O ROMANU:

Pet jedanaestogodišnjaka, nerazdvojnih članova An družine, u Borovu je naselju 1991. krenulo istraživati misterij nestanka djece i nekih obitelji iz njihova naselja koje se mijenja iz dana u dan, pa sve brže, iz dana u noć, u noći u kojima se sve češće čuju pucnjevi, detonacije... No, njihovo je prijateljstvo iznad svega, pa im ni činjenica što doznaju da su odjednom postali Srbi ili Hrvati ništa ne znači, dok ona u svijetu odraslih postaje ključna.

Zbog prijateljstva i nerazumijevanja svijeta koji im baš nitko ne pokušava objasniti – a teško da se i njihovi roditelji dobro snalaze u galopiranju rata – upadat će u sve veće nevolje i njihovo će idilično djetinjstvo, obilježeno stripovima i glazbom, začinjeno prvim ljubavima, postupno prerasti u triler i horor.

Listanje kupusa jedan je od prvo ljepših, pa poslije mučnijih i napetijih, a sve skupa potresnijih i humanijih romana napisanih podosta posljednjih godina.

Roman Igora Beleša svojevrstan je križanac slavna serijala Enid Blyton 5 prijatelja i filma Ostani uz mene, nastalog po scenariju Stevena Kinga, samo što je ovo 5 prijatelja za odrasle i za one koji zbog rata nisu nikada uspjeli odrasti ili su, pak, to uspjeli, ali okrnjeno, ukrivo, a da za to nisu krivi.“ - Kruno Lokotar

 

Beletristika: domaća
Broj stranica: 376
Godina izdanja: svibanj 2023.
ISBN: 978-953-259-417-1
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom

Naučiti razgovarati s biljkama - Marta Orriols Balaguer

 

O AUTORICI:

Marta Orriols Balaguer (Sabadell, 1975.), povjesničarka umjetnosti po struci, završila je tečaj filmskog scenarija u školi filma Bande a Part i kreativnog pisanja u školi Ateneu Barcelones. Autorica je bloga No puc dormir, a povremeno radi i kao lektorica u izdavaštvu. Surađivala je u digitalnom časopisu za kulturu Nuvol, a na portalu za kulturu Catorze objavljuje književne i kulturne kronike.

Svojom prvom knjigom Anatomia de les distancies curtes ostvarila je zamjetan uspjeh kod kritike i čitatelja. Njezine priče prikazuju složenost ljudskih odnosa istančanom i harmoničnom prozom velike emocionalne snage. Naučiti razgovarati s biljkama njezin je debitantski roman, odlično prihvaćen i u Španjolskoj i u brojnim drugim zemljama. Drugi roman, La possibilitat de dir-ne casa, upravo je objavila. Živi i radi u Barceloni.

 

O ROMANU:

Za Paulu, uspješnu doktoricu neonatologije u Barceloni, život se najednom slama na dvoje: prije i poslije. Njezin dugogodišnji partner Mauro smrtno strada u prometnoj nesreći, samo dva sata nakon što joj obznani da je ostavlja radi znatno mlađe djevojke. Sapletena u mrežu tuge, bijesa i srama, Paula počinje dug put pomirenja, probijajući se kroz sjećanja, uspomene i odluke koje je donosila.

Je li bila u krivu kada je mislila da ipak teže istome, da mu ne smeta što ne želi brak, da mu odgovara što je razborita, britka i ponekad hladna, protuteža njegovoj toplini i umjetničkim nastojanjima? Na koncu sama u stanu punom Maurovih ocvalih biljaka, utječe se upitnim utjehama, sve vrijeme čuvajući tajnu njegova preljuba pred svima ožalošćenima.

Iznimno uspješan roman katalonske književnice Marte Orriols priča je o gubitku i svemu što dolazi nakon, o pronalasku sebe nakon potpunog raspada i o vremenu koje je potrebno za zacjeljenje i novu nadu. Smješten u Španjolsku 21. stoljeća, „Naučiti razgovarati s biljkama“ pogled je u tugu suvremene, ambiciozne žene, a istodobno posveta prisnim odnosima, kojima je ljubav, ipak, temeljna odrednica.

 

Orriols se pokazuje kao majstorica psihološkog poniranja u proces tugovanja, uzimajući i svoje likove i svoje čitatelje vrlo ozbiljno.“ - De Morgen

Marta Orriols sposobna je riječima ispraviti prolaznost i nepredvidivost svakodnevice.“ - El Pais

Roman koji osvaja svojom iskrenošću, svojom nježnošću i suptilnošću koju Marta Orriols pokazuje imenujući ono što bi nas inače ostavilo bez riječi.“ - ABC

Put gubitka u Naučiti razgovarati s biljkama pulsira bolnom, intimističkom autentičnošću.“ - Avvenire

Roman Marte Orriols emocionalni je roller coaster i manifest protiv svih onih koji se žure iskorijeniti svoju tugu.“ - Expresso

Debitantski je roman Marte Orriols prekrasan. Iako je tema o kojoj govori srceparajuća. Zapravo, roman je tako lijep baš zato što se uravnoteženo, osjećajno i skladno bavi tom iznimno bolnom temom. Orriols je sposobna ispripovjediti intimnost i tišinu te pokazati kako je smrt univerzalno i jedinstveno iskustvo.“ - La Repubblica

 

Beletristika: strana
Preveo s katalonskog: Nikola Vuletić
Broj stranica: 240
Godina izdanja: svibanj 2023.
ISBN: 978-953-259-415-7
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom

Demon s Vučjeg brda - Dimitri Rouchon-Borie

 

O AUTORU:

Dimitri Rouchon-Borie francuski je pisac, rođen 1977. godine u Nantesu.  Kao novinar u dnevnom listu Le Telegramme, bavi se temom procesuiranja zločina, a njegov je rad urodio i knjigom kronika pravnih slučajeva Au tribunal, chroniques judiciaries (2018.).

Kao romanopisac, debitirao je 2021. godine romanom-ispoviješću jednoga ubojice, pod naslovom Demon na Vučjem brdu, koji mu je iste godine priskrbio mnogobrojne ugledne nagrade, među kojima treba istaknuti nagradu Belgijske radiotelevizije i finale Goncourtove nagrade za književnost.

 

O ROMANU:

Protagonista romana Dukea nalazimo iza rešetaka, gdje služi zatvorsku kaznu zbog svojih postupaka. Koristeći se alatima zastarjele pisaće mašine, svojih izmučenih misli i vlastita jezika, Duke ispovijeda svoj težak život od samih početka, ne bi li se, na preporuku psihijatara, suočio sa svojim traumama.

Njegova priča započinje na Vučjem brdu, gdje svoj oskudni dom dijeli s nasilnim roditeljima te braćom i sestrama. Nakon što je isprva godinama zatvoren u mračnoj kući, s malo znanja o svijetu koji ga okružuje, zbog prijetnje socijalne radnice konačno kreće u školu. Taj mu događaj mijenja život, no donosi mu i Demona, s kojim će se boriti do samoga kraja.

Napisan jednostavnim, ali eruptivnim jezikom neobrazovana pojedinca, „Demon s Vučjeg brda“ potresno je svjedočanstvo jednog teškog socijalnog slučaja. Iskren i bolan, roman prodire duboko u um osuđena čovjeka, ali i u mnoge mane društvenog sustava koji rijetko uspijeva zaštititi one najranjivije, prepuštajući ih najčešće sebi samima. Romaneskni debi Dimitrija Rouchon-Borieja kritika je prepoznala kao nužno djelo suvremenosti, a ušao je i u uži izbor nagrade „Goncourt“ za najbolji prvi roman.

 

Kako odmiču stranice, svjedočimo, potreseni, nicanju jedne svijesti, misli koja oscilira između senzibilnosti i naivnosti, ali prolazi kroz bljeskove koji razotkrivaju svijet. U ritmu toga unutarnjeg udarca, oslobođena pravila interpunkcije, priču nam donosi sirovo pismo. Gotovo čisto. Ovdje nema patosa, presude ili pouke. Samo pero koje rasvjetljava ponor ljudske duše.“ - Pauline Leduc, L’Express

Demon s Vučjeg brda isprepliće horor i nedužnost, bez prestanka premješta oznake žrtve i krivca, u smirenom, gotovo blagom fatalizmu.“ - Véronique Rossignol, Livres Hebdo

Neobična poezija koja izvire iz ovoga teksta pravi je mali tour de force.“ - Youness Bousenna, Télérama

S ovim rastaljenim tekstom prelazimo granicu jednine. (...) Najveća snaga ovoga iznimnog prvijenca nije strahota onoga o čemu priča, nego nedužnost kojom priča o toj strahoti.“ - Jérôme Garcin, L’Obs

Književni uppercut.“ - Isabelle Bourgeois, Avantages

 

Beletristika: strana
Prevela s francuskog: Duška Gerić Koren
Broj stranica: 184
Godina izdanja: svibanj 2023.
ISBN: 978-953-259-416-4
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador