Dvadeseto izdanje knjige „Zaljubljen do ušiju“ i sedamnaesto „Kako je tata osvojio mamu“ autora Mire Gavrana

Published on 19 January 2024 at 07:42

Miro Gavran opet ispisuje povijest hrvatske književnosti!

Njegov roman „Zaljubljen do ušiju“ slavi 20. izdanje, a jednako značajan uspjeh postigao je još jedan njegov naslov. „Kako je tata osvojio mamu“, koji je doživio svoje 17. izdanje.

Tema romana za djecu „Zaljubljen do ušiju“ snažna je i bolna ljubav o kakvoj pisci pišu samo u knjigama za odrasle, kako kaže i autor ove knjige. Zanimljivo je da Miro Gavran na kraju svakom čitatelju nudi pravi test za mjerenje ljubavi koji nam pomaže saznati jesmo li i mi zaljubljeni do ušiju poput Marija, glavnog junaka ovog romana.

Simpatičan test dubine ljubavnog jada, kako ga autor naziva, sastoji se od 12 pitanja koji donose do 10 bodova, ovisno o odgovoru. Kada se zbroje bodovi, moguće je pročitati objašnjenje za svaki od četiri moguća ishoda, od toga da smo zaljubljeni do ušiju pa sve do toga da možda i nemamo pojma o ljubavi.

„Kako je tata osvojio mamu” roman je o dječaku Antunu i njegovom životu. Roman je pisan u prvom licu. Priča počinje kad Antun upozna Bernardu, u koju se i zaljubi. No stvari se zakompliciraju kad se Antunovi mama i tata posvađaju te se Antun i mama presele baki. No, ipak mama i tata dolaze do dogovora i pomire se, i to ni manje ni više nego na Antunovom rođendanu.

„Dvadeseto izdanje moga romana za djecu ‘Zaljubljen do ušiju’ istinski me razveselilo. Rijetko koja knjiga u hrvatskoj književnosti može se podičiti tom brojkom, tako da je razumljiva  moja radost i radost djelatnika Mozaika knjiga koji se proteklih četvrt stoljeća trude oko plasmana mojih knjiga. Usto se ovih dana pojavilo i sedamnaesto izdanje moje knjige ‘Kako je tata osvojio mamu’, čime se zorno potvrđuje da sam  pronašao siguran put do mladih čitatelja. Drago mi je što u mojim knjigama današnja djeca prepoznaju svoje svjetove i što im je blizak  humor i emocije kojima su protkane moje priče koje afirmiraju ljubav, prijateljstvo i  obitelj“, poručio je Gavran.

Miro Gavran (1961.) najprevođeniji je i u kazalištu najizvođeniji hrvatski književnik. Djela su mu prevedena na 42 jezika, imao je više od 400 kazališnih premijera na svim kontinentima, koje su imale više od 4 milijuna gledatelja. Vjerojatno je jedini živući dramatičar u svijetu kojem su u čak pet zemalja organizirali kazališni festival (GavranFest), na kojem se izvode prikazi njegovih drama i komedija.

Knjige su mu doživjele više od 250 izdanja na hrvatskom jeziku i u prijevodima. Otisnute su u milijun primjeraka. Za odrasle je do sada napisao deset romana: Zaboravljeni sin, Kako smo lomili noge, Klara, Margita, Judita, Krstitelj, Poncije Pilat, Jedini svjedok ljepote, Kafkin prijatelj, Nekoliko ptica i jedno nebo, dvije zbirke priča: Mali neobični ljudi i Priče o samoći, te dvije knjige poezije: Pjesme i Obrana Jeruzalema.

 

Članak pripremilaTonkica Palonkica
https://www.instagram.com/tonkicapalonkicacitalica/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador