Recenzija knjige: Tajna Šuplje kule

Published on 8 April 2021 at 02:24

Autor: Milana Vuković Runjić
Izdavač: Vuković&Runjić, 2021.
Recenziju napisala: Ivana
  

IG: https://www.instagram.com/what.the.muggle/

Postoji ona kategorija književnosti u kojoj su smještene najljepše priče koje s istim oduševljenjem i radošću mogu čitati i mali i veliki, postoji ona jedna savršena ravnoteža između kompleksnosti i jednostavnosti likova, događaja i poruka, i sve je to prisutno u prvom i drugom dijelu priče o Matildi i Vladimiru.

Prvi dio - "Vladimir i Matilda" - koji sam za ovu prigodu također pročitala, objavljen je 2016. godine u istoj nakladi. Nije ga doduše nužno pročitati da bi se mogle pratiti daljnje zgode, ali definitivno nije na odmet, dapače. Jer osim što ćete se bolje upoznati s dobrim čarobnjakom Vladimirom i malom vješticom Matildom, priuštit ćete sebi jedno kratko a slatko vrijeme osmijeha na licu i topline oko srca. 

Bez brige, takav je i drugi dio, ali ovako je sreća veća. Naša književnica Milana Vuković Runjić zbilja ima divnu maštu koju je pretočila u prekrasne rečenice. Vladimir je, kako smo rekli, dobri, zeleni čarobnjak koji sa svojom petogodišnjom kćeri, malom vješticom Matildom, živi u stablu platane u vrtu jedne kuće na zapadnom rubu grada (Zagreba). Usput rečeno, zelena boja funkcionira gotovo kao zaseban lik i neodoljiva je. 

"Nitko nema lutke koje govore, ni živog drvenog konjića! Ili zelenu čokoladu! Ili zeleni mobitel na koji te zovu biljke! A to su sve čarolije!" Matilda i Vladimir imaju zelenu kosu, a k tome Vladimir još i zelenu bradu. Vladimir za sobom vuče zeleni plašt iz kojeg ispada cvijeće, a Matilda je vesela, razigrana i znatiželjna mala vještica koja ne zna što su noćne more ali zna što je noćno more. Vladimira i Matildu je, ne svojom voljom, napustila dobra vještica Vesna, Matildina majka, koja će se poslije vratiti. 

U prvom se dijelu "čarobni" i "obični" svjetovi počinju miješati kad se Matilda sprijatelji s vršnjakinjom Antonijom koja živi u istom vrtu, samo u kući. Njihovo prijateljstvo kao i brojni drugi odnosi poprimaju sasvim drugačiju dimenziju u drugom nastavku, i ništa nije onako kako se od početka činilo. Kako smo na početku prvog dijela bili bez Vesne, sada smo u drugom dijelu bez Vladimira, koji se mora obračunati sa zlim čarobnjakom Morom. Tajanstvena Šuplja kula mjesto je prema kojem će svi putevi voditi. 

Otkrivat će se mnoge tajne, ali srećom one će biti puno manje strašne nego su izgledale. Kako i ističu nakladnici, nećemo se bojati nesretnog kraja, no kako će se sve odviti i što će se sve događati sigurno nećete moći najlakše pretpostaviti, u čemu leži dodatna književno-umjetnička vrijednost ovih priča. Sve je na kraju smisleno, sve lijepo objašnjeno. A isto tako sve je prožeto toplinom, dragošću, plemenitošću. 

S likovima ćete biti u najugodnijem društvu, čarobnom taman onoliko koliko je potrebno, da se zaljujate do Mjeseca ili pojedete malo zelene čokolade. Topla, najtoplija preporuka za obje knjige svima. I (ne)strpljivo čekamo treći, posljednji dio. 

Ocjena: 10/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador