Recenzija knjige: Put boginje (Buđenje boginje 1#)

Published on 30 April 2020 at 23:24

Autor: Daniela Uzelac
Izdavač: Beletra j.d.o.o., 2016.
Recenziju napisala: Tonkica Palonkica  

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GR: https://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Put boginje prva je knjiga trilogije Buđenje boginje. Zbir je to postova koje je Daniela Uzelac anonimno objavljivala na Facebook stranici "Put boginje" od 2013. godine. Inače novinarka po struci, nakon ratnog razdoblja piše o kulturi i zdravom životu, a onda postaje "guru" iskonske ženstvenosti, svijesti i spolnosti. Zahvaljujući originalnosti, duhovitosti i iskrenosti, stranica "Put boginje" postaje jedna od najpopularnijih web lokacija u regiji koja govori o ženstvenosti. Da ne morate istraživati po internetu u potrazi za svakom objavom, uknjiženi su postovi na jednom mjestu u ovoj lijepo dizajniranoj knjizi.

Svidjela mi se ideja o Babuški i Boginji. Puno toga se može naučiti i od jedne i od druge. Kako jedna bez druge ne idu, interesantno je čitati o preobrazbi i stapanju iz jedne u drugu figuru. Sve žene će se pronaći u barem jednoj crtici iz zbirke i poistovjetiti se s jednim od ova dva lika. Nagnat će vas na razmišljanje, propitkivanje, stvarat ćete svoje zaključke s kojima ćete biti u skladu. Jednostavan stil obogaćuje tekst jer je takva vrsta jezika svima lako razumljiva.

Čitajući više stranica jednu za drugom shvatila sam da mi je draže u ovom slučaju dati si vremena i čitati par crtica kako bi mi "sjele" i kako bih ih raščlanila i shvatila. S obzirom da spisateljica svoje misli temelji na meni već poznatim duhovnim imenima (Osho, Abraham, Tolle i dr.), s većinom napisanog sam se glasno slagala i zdušno zapisivala citate. Ljubav živim, pa sam uz tu temu često kimala glavom u znaku slaganja: "Boginja se u ljubavi uzdiže rasterećena od posjedovanja i kontrole. Ona zna da posesivnost i ovisnost nisu ljubav. To je samo ego koji bi nekoga crpio. A ljubav je davanje."

Zahvalnost mi je u životu najdraža alatka i uz nju sve puno više cijenim. "Najviša razina zahvalnosti je - uživanje! Stoga je umijeće uživanja najveće umijeće koje u životu možeš razviti."

Boginja je definitivno "faca" i najčešće smo se slagale. Kako nam je utisak na pročitano individualan, kod mene je bilo dijelova koje sam čitala i kasnije raspravila sa suprugom i prijateljicom jer se nisam slagala s onime što je Boginja poručivala. Stekla sam dojam da žene moraju biti savršene u svakom pogledu. Slažem se s time u dijelu gdje je kod svake pojedine ženske osobe to individualno, nema generaliziranja. 

No, da se sada baš moramo skrivati od svojh partnera i bliskih osoba kao bismo do tog savršenstva došle, ne smatram ispravnim. Ako s nekime dijelim svoj život, dijelim sve svoje i mane i vrline i bolesti i tegobe. Dijelim svoje savršeno, ali uz to ide i moje nesavršeno i nesigurno.

"Tvoj bi partner trebao znati sve o tome kako si divna. Ali ne bi trebao znati ništa o tome kako si došla do te divote. - A boginja ni pred kim ne radi ono što je čini odbojnom. Ona je svećenica privlačnosti. I zato boginja neće pred svojim partnerom depilirati noge, čupati obrve, paradirati s viklerima ili maskom od krastavaca." Ovaj dio me baš razljutio! Zar stvarno netko od muškog svijeta misli da za žensku ljepotu ne treba truda? Čisto sumnjam. 

Nadam se da Boginja iz ovog konteksta nikada neće biti toliko loše da će morati tražiti pomoć svog partnera i u svojim teškim ogoljenim trenutcima (pomoć nakon operacije, teške bolesti, nemoći). U tim trenutcima će se jako puno toga pokazati i iskristalizirati. Nitko nije savšen i ljudska vrsta ima i "ružne" dijelove tijela koje također moramo prihvatiti i prema njima se odnositi jednako kao i s ostalim.

Život nam pruža divne trenutke, ali nas ne liši onih ružnih. Divno je kada i jedne i druge trenutke imamo s kime podijeliti i uz njih rasti kao partneri i jačati svoju vezu i ljubav. Mogućnost bivanja svog istinskog "ja", uz nekog, bez zadrške je sloboda!

Put boginje je super štivo za čitanje, između nekih krimića, trilera, drama i ljubića, kako bi mozak ipak malo proradio i zamislio se nad pročitanim. Od mene roman ima preporuku jer poticaj na razmišljanje o životu je potreban svima, kako boginjama tako još i više babuškama.

"Ako želiš da ti kroz život poteče ljubav - makni joj se s puta. Makni joj svoje misli, riječi, djela. Samo budi! Ljubav je bivanje. Ljubav je boginja."

"Kad je unutra gužva - vani je pustinja. Kada je unutra čistina - vani je karizmatična blistina."

Ocjena: 6/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.