Recenzija knjige: Talisman (The Talisman #1)

Published on 17 August 2023 at 21:16

Autor: Stephen King, Peter Straub
Izdavač: Zagrebačka naklada d.o.o., 2011.
Prijevod: Milena Benini
Recenziju napisala: Tonkica Palonkica

 

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GR: https://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Poučena Kingovim pripovjedačkim umijećem, pogotovo kada se radi o djeci i njihovim odnosima, bilo je logično da ću htjeti provjeriti kakav je u tom segmentu i u ovoj priči. Pustolovina je ovo dvanaestogodišnjeg dječaka Jacka Sawyera koji kreće u potragu za kristalom Talismanom kako bi spasio svoju majku koja umire od raka. Naravno, ne doslovno, već u paralelnom svijetu Teritorija.

...znao je – što osjećaj ljubavi i trijumfa zapravo znači. To je brzo prošlo, kao što je slučaj sa snovima nakon buđenja... ali nikad nije zaboravio sam osjećaj, taj skoro vrtoglavi dojam blaženosti, jednom za promjenu ispunjene i isporučene umjesto obećane i zanijekane; taj osjećaj jasnoće i slatke, čudesne ljubavi; taj osjećaj ekstaze pri ponovnom dolasku bjeline.

Teritorij je svijet iz druge dimenzije u kojem žive dvojnici svih ljudi (kraljica Teritorija Laura je dvojnica Jackove majke) koji ne umiru, a mogu prelaziti iz svjetova u svjetove. Radnja je vrlo složena dok likovi prolaze naprijed-nazad dimenzijama gdje sam ja znala pogubiti niti, ali se pokazalo da takvi trenutci, na moju sreću, ne igraju ulogu u cjelokupnom razumijevanju priče.

Na Jackovom putu i u potrazi mu pomažu različita bića, a najbolji pratilac, prijatelj i zaštitnik mu je vukodlak Wolf. Njega sam zavoljela od prvog pojavljivanja! On mi je nositelj sveg toplog i sigurnog, on koliko god da je sporedan lik, sa svojom osobnošću ostao mi je naupečatljiviji i najdraži u knjizi.

Pripovjedački stil je i u ovom romanu, pisanom u duetu od strane Kinga i Strauba odličan i bez obzira na sporu radnju užitak je čitati o paralelnim svjetovima ispričanu kroz oči dječaka. Uvijek tako živi opisi situacija prepoznatljivih svakoj osobi bez obzira što smo u imaginarnom svijetu, rečenice koje su same po sebi jedna cijela priča, dokaz je da se Kinga nikad ne dosadi ponovno čitati, otkrivati.

Bilo je to, pomislio je, kao kad si gladan jedne određene stvari koju već dugo nisi jeo, sladoleda, čipsa, možda tacosa. Ne znaš to dok je ne vidiš – i dok se to ne dogodi, postoji samo potreba bez imena, od koje si nemiran, od koje si nervozan.

Citat toliko jasan, opipljiv, skoro pa sam ga na jeziku mogla osjetiti, a podsjetio me na mog pokojnog nonića. On je redovito imao potrebu nešto jesti, ali nije mogao dokučiti što pa si je svaki put u takvim trenutcima uspješno pomogao šetnjom po dućanu između polica, nadajući se pronaći što ga to točno „pita“. I ja imam takve želje, koje najčešće ne rezultiraju rješenjem, samo još većom frustracijom moje neodlučnosti. Čitajući sam poželjela grickati čips. Super da sam dokučila, ali ga nisam imala kući, a dućan je bio daleko. Evo me opet nervozne... :D

„Talisman“ je prepun emocija jer Jack je vrlo emotivno dijete koje mi se činilo vrlo stvarnim, a njegova potreba da spasi svoju majku je hrabra i vrijedna divljenja. Bilo je zanimljivo promatrati njegov rast i promjenu dok putuje Amerikom u svim pravcima, pratiti njegovu emocionalnu, fizičku i mentalnu izdržljivost. Ovom knjigom King i Straub odali su počast Tomu Sawyeru, najslavnijem dječjem pustolovu i vjerujem da su uspjeli u nakani.

Roman „Talisman“, nastao 1984. godine je i danas temelj ideja za novije generacije filmova, serija, knjiga... (Stranger things) Mašta je nevjerojatna, likovi dragi, sporedni likovi još i draži.

Imamo ovdje i zlikovaca i čudovišta, magije i heroja. Posebnih likova koji diraju u posebne nam žice, kao što je Lester Speedy Parker s najboljim porukama: „...ne mo`š nosit` cijeli svijet na leđ`ma, sinko. Ne mo`š to. Ni`ko ne mere. Ako nosiš svijet na leđ`ma, pa prvo će ti slomit` leđa, a onda će ti slomit` i duh.

Odlično je znati da ova priča ne završava s ovom knjigom. Imamo i nastavak pod nazivom „Crna kuća“ za koji se nadam da će biti istim intenzitetom i maštom osmišljen. Mjesto je to gdje se odvija epska bitka između dobra i zla, mjeseca i sunca. „Sve odlazi, poput mjeseca. Sve se vraća, kao mjesec.

Kinga ću čitati dok ga ne pročitam. Bez obzira što si još u njegovom opusu nisam pronašla najdraži roman (do sada sam pročitala 6 njegovih uradaka), njegov stil biram uvijek i vjerujem da me s time kupio zauvijek. Uskoro me čeka još jedno druženje s Kraljem i radujem se, kao i svakom budućem.

Da sumiram? Talisman: 200 stranica predugo, ali bez obzira, želja za čitanjem nastavka je tu. Za ljubitelje žanra preporuka! 

 

Ništa ne posjeduješ ako se toga ne možeš odreći, što donosi čovjeku, ne donosi mu ništa.

Ocjena: 7/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador