Recenzija knjige: Tri priče

Published on 21 September 2023 at 00:03

Autor: Umberto Eco Ilustrator: Eugenio Carmi
Izdavač: Naklada antìpōd 2020.
Prijevod: Ana Badurina
Recenziju napisala: Ivana  

 

IG: https://www.instagram.com/what.the.muggle/

...nije dovoljno da se dva bića razlikuju da bi bila neprijatelji.

Umberta Eca svi pamtimo po sjajnim esejima, filozofijama i nagrađivanim romanima, no manje je poznata informacija da je napisao i tri priče za djecu. Udruživši se s apstrakcionističkim ilustratorom Eugeniom Carmijem, stvorio je tri vječne priče koje se mogu pričati među svim generacijama.

Bomba i general, Tri astronauta i Patuljci s Pata tri su priče o uvijek aktualnim i problematičnim temama – ratovima, diskriminaciji i svijetu u kojem živimo i kako se prema njemu odnosimo.

A primičući mu se malo više, vidje da tim dolinama skakuću dražesne životinje svih vrsta, dok majušni čovječuljci, pomalo smiješni, ali svejedno dražesni, obrezuju bilje, hrane ptice, kose travu, ili blaženo plivaju u rijekama i brzacima s vodom tako bistrom da se na dnu vidi mnoštvo šarenih riba.

Svaka je priča ispisana u formi stihova, a svaku stranicu teksta prati odgovarajuća ilustracija, na prvi pogled nejasna i apstraktna, ali čim pročitamo riječi koje je opisuju, sve nam postaje itekako razumljivo i na poseban način lijepo.

U prvoj priči upoznajemo se sa zlim generalom koji je na tavanu skupljao bombe kako bi jednog dana mogao izazvati „krasan rat“, i atomima koji su mu odlučili otkazati poslušnost i izaći iz bombi. Druga priča tiče se trojice astronauta, točnije jednog Amerikanca, jednog Rusa i jednog Kineza koji su krenuli na put prema Marsu. Cijelim su putem mislili da ih različitosti na nacionalnoj ali i drugim razinama odvajaju, no onda ih je jedan osjećaj zbližio.

Također su se susreli i sa strašnim Marsovcem, no je li zapravo bilo toliko strašan i što su naučili jedni od drugih o različitostima i prihvaćanju različitosti, otkrit ćete sami. :-) Posljednja priča ponovno nas smješta u svemir po kojem putuje istraživač IS, i to u potrazi za neotkrivenim planetom. Po pronalasku Pata koji je po nalogu cara trebao civilizirati, saznat ćemo čiji je planet ljepši, plemenitiji i nalik onome što bi svijet i priroda mogli biti. Iako je svaka priča zasebna, s prethodnom je uvijek nešto povezuje, makar i najsitniji motiv, što daje dojam trajne povezanosti i vječnog kruga života.

Sve su tri priče prilagođene djeci u potpunosti i lijepim su i bajkovitim jezikom (i sjajnim prijevodom) iskazane važne poruke, no i odrasli mogu u potpunosti uživati i stvarno i razmisliti o nekim pitanjima. Topla preporuka i za male i za velike!

Ocjena: 10/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.