Recenzija knjige: Mačak koji je poučavao zen

Published on 14 December 2023 at 00:17

Autor: James Norbury
Izdavač: Stilus knjiga d.o.o., 2023.
Prijevod: Lada Furlan Zaborac
Recenziju napisala: Tonkica Palonkica

 

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GR: https://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

...bez propovijedanja, tuđi postupci mogu potaknuti promjene u onima oko njih.

Ma savršeno! Za svih! A ako mi ne vjerujete, čitajte dalje... možda vas uvjerim...

„Mačak“ se sada pridružio i knjigama „Veliki Panda i Sićušni Zmaj“ i „Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja“ koje su nastale iz pera autora i ilustratora Jamesa Norburyja. I odmah moram reći da su genijalne za dar! Sada smo u prosincu i ako ne znate što biste nekome darovali, ova su tri naslova rješenje za sve vaše probleme!

Ako ste svu kupovinu već riješili, sjetite se ovog članka kada vam bude trebala ideja za bilo kakvu vrstu poklona: za rođendan, godišnjicu, diplomu, preseljenje... Za što god da vam treba, „Mačak“ i ekipa odlična su ideja!

I ne samo da su genijalne za velike, genijalne su i za male i za one u osnovnoj školi, srednjoj školi, na faksu, super su i za umirovljenike, tužne, sretne, užurbane, zaljubljene, savršene su za osobe bez obzira na bilo koji obzir. Genijalan dar koji je u biti savršen za cijelu obitelj! Pa nema bolje!

Em su savršene tematikom, stilom, estetikom, idejom, em je za bilo koga iz obitelji koju darujemo, em ne moramo pojedinačno razbijati glavu što kome kupiti i ujedno štedimo. Ja sam ful sretna s ovim svojim otkrićem pa sam pomislila da bi možda i vama koristilo. Eto, molim i drugi put! ;-)

Uvijek dok nešto čitam označavam lijepe citate i našla sam se ovdje u situaciji da bih najradije označila barem svaku drugu stranicu. Shvatila sam da nema smisla i ovaj put izdvajam samo tri koja mi u ovom trenutku „zvone“. Možda ćete i vi s njima rezonirati, a možda i nećete. Znajte da ćete sigurno u knjizi pronaći nešto za sebe i htjet ćete to izdvojiti i zapisati i staviti na neko vidljivo mjesto kako biste se svaki dan na tu misao mogli podsjećati.

Sudbina nas vodi vijugavim putem i unatoč tomu koliko nam se neka situacija čini lošom, nikada ne znamo kako će doista završiti.

Ok, to je moja ideja, ja sam dobila tu želju i čini se da je vrijeme da onih desetak post ita-a koji mi stoje zalijepljeni na ormaru, mijenjam. Samo sam uz „Mačka“ popunila kvotu, što će biti kada pročitam i knjigu „Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja“ i prisjetim se „Velikog Pande i Sićušnog Zmaja? Pisat ću ja te misli i mijenjati po raspoloženju. Mislim da će to biti najpametnija ideja.

Autor „Mačka“ (i „Pande“ i „Sićušnog Zmaja“) ujedno je i ilustrator svojih knjiga. Stvorio je čitav jedan svoj svijet i jako mi je drago što ga je odlučio podijeliti sa svima nama. Njegova završna napomena na kraju knjige daje dublje razumijevanje njegovog poriva za ovakvom vrstom stvaralaštva i sve napisano mi je na kraju imalo i još i više smisla.

Zen, neobjašnjiv, često zbunjujuć, autor ga ovdje pokušava pojednostaviti, približiti kroz nekoliko tradicionalnih zen-priča, kroz nekoliko svojih ideja naglašavajući njihove ideje. Uz Mačka, Majmun će nas kroz svoj problem podučiti trenutku, kao i Kornjača s potpuno drukčijim problemom podsjetiti i na naše probleme ukazujući na promjenu pogleda na iste. I s Tigrom ćemo se vrlo lako poistovijetiti jer čekati savršen trenutak da bismo nešto napravili znamo da nema smisla, a opet se uhvatimo čekajući...

Mačak na svom putu susreće još puno životinja i autor nas svojim jednostavnim stilom u kojem ne koristi previše riječi da bi dočarao željeno, vodi kroz razne situacije. Nepretenciozno, pričama i svojim slikama nudi nam jedan topao svijet u kojem svi brinemo iste brige. Na svakodnevnoj bi nam bazi malo zena jako dobro došlo, a uz ovu ćemo knjigu lakše u njega zaviriti. Često je malo, puno!

I jesam, iskoristila sam Mucu i njezin „zen“ trenutak kako bi bila savršen model za ovu knjigu. I da, stvarno možemo puno naučiti od mačaka, pasa i ostalih životinja. Pogotovo kako iskoristiti trenutak...

Ideja da bi problem s kojim se trenutačno suočavaš mogao na kraju u sebi skrivati nešto pozitivno, mogla bi ti pomoći prebroditi teško iskustvo.

Ocjena: 10/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.