Recenzija knjige: Onkraj zime

Published on 15 April 2024 at 20:11

Autor: Isabel Allende
Izdavač: Vuković&Runjić, 2022.
Prijevod: Tamara Horvat Kanjera
Recenziju napisala: Ivana  

 

IG: https://www.instagram.com/what.the.muggle/

Pitao se zašto baš s njom kad ima toliko drugih pripravnijih žena, poput njegove susjede koja mu je predložila da budu ljubavnici jer žive tako blizu i ona mu katkad čuva mačke. Jedino objašnjenje za te zamišljene razgovore s Čileankom bilo je da ga počinje tištati samoća, još jedan simptom starosti, pomislio je. Ništa nije tako patetično kao zvuk vilice na tanjuru u praznoj kući. Jesti sam, spavati sam, umrijeti sam.

Onkraj zime još je jedan tipičan roman slavne Isabel Allende, objavljen 2017., koji otkriva priče troje imigranata čiji se životi isprepleću nakon prometne nesreće tijekom snježne oluje u New Yorku.

Jedne snježne olujne njujorške noći 60-ogodišnji Richard Bowmaster vozio se kući kada se slučajno sudario s automobilom kojim je upravljala mlada imigrantica Evelyn Ortega. Stvar ubrzo postane gora kad se ispostavi da Evelyn nema dokumente, te da je automobil uzela svojim poslodavcima bez dopuštenja. Richard se na to dosjeti da bi mogao pozvati u pomoć svoju podstanarku i kolegicu profesoricu Luciju Maraz iz Čilea. Dok se snježna oluja pogoršava, ona predlaže da provedu noć u Richardovu domu i do jutra smisle plan kako pomoći Evelyn.

Tijekom tog vremena, njih se troje zbližavaju, posebice Richard i Lucia koji otkrivaju međusobne romantične osjećaje. U jednoj noći, svi su ispričali svoje teške imigrantske povijesti u kojima se otkrilo da su svi proživjeli velike gubitke, da su puni žaljenja, strahova i traumatičnih, nepravednih iskustava.

Lucia je politički izgnana iz Čilea, preživjela je rak i razvod. Richard je živio u Portugalu i Brazilu, također proživio razvod i najstrašniju sudbinu roditelja. Evelyn je bila žrtva nasilja u Gvatemali, svjedočila je smrtima braće, a u SAD je došla s nadom kako bi se sjedinila s majkom. Kako noć ide, postaju sve iskreniji, neke se mračne tajne počinju otkrivati, a slijedi i potpuno neočekivani obrat.

Sve težine koju likovi nose kroz život autorica, potpuno očekivano, fino i temeljito razrađuje. Allende je svjetski poznata po svom daru pripovijedanja, po empatiji koja izvire iz njezinih riječi, ali i po oštroumnim obračunavanjem s nepravdama i nejednakostima, bile one političke ili društvene naravi. I ovom se romanu kao i u brojnim drugima bavi temama obitelji, strasti, ljubavi, samoće, povijesti, politike, ljudskih prava. Uz to, njezino je pisanje prelijepo, jedinstveno, prozračno i lagano. Uvijek se osjećamo toplo dok čitamo njezine riječi, bez obzira što sadržajno obrađuje teške i bolne teme. Još je jednom uspjela stvoriti nezaboravne likove i iskrojiti nevjerojatne živote.

Suze su dobre, peru iznutra.

Ocjena: 8/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador