Recenzija knjige: Žena u meni

Published on 3 June 2024 at 20:02

Autor: Britney Spears
Izdavač: Koncept izdavaštvo j.d.o.o. 2023.
Prijevod: Sanja Šćibajlo
Recenziju napisala: Tonkica Palonkica

 

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GR: https://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Sve dok sam pjevala, jednom sam nogom bila izvan našeg svijeta.

Hoću knjigu book club sastanak koji smo održale u petak 31. svibnja 2024. godine, okupio nas je oko autobiografije Britney Spears „Žena u meni“ i nama je bilo za pet! Aj, barem negdje petica...

Britney je za svoju knjigu od tri članice kluba dobila 3.5 najvišu ocjenu, dok su ostale bile od čiste jedinice, šest dvojki i ostalih ocjena između s mojom 2.5, gdje je od 15 utisaka prosjek na kraju bio 2.4. Britney se s nama nije proslavila... Ova će recenzija biti od nas, grupna, kao viđenje čitateljskog kluba, a ujedno i moja jer se slažem sa svime u nastavku napisanim.

Mislim da će mi ovaj put biti najteže objasniti utiske jer je autobiografija sama po sebi specifična i teško je pronaći i izdvojiti nešto „čvrsto“ što će biti najbitnije za predočiti subjektivne utiske o pročitanom. Rasprava se na kraju pokazala kao kolektivno slaganje, što je kod nas stvarno jako rijetko budući da mi uvijek koristimo raspon ocjena od 1 do 5.

Nitko nije odskakao s viđenjem, nitko nije prepoznao nešto što drugi nisu, a da je to bilo oprečno njegovu mišljenju. Ok, ocjene jesu malo varirale, nekima su iste stvari više smetale, nekima manje. No, u globalu, autobiografija „Žena u meni“ jako je čudno pisana. Prijevod nam nije pomogao oko stila pa je ono izrečeno znalo gubiti svoj smisao.

Sve smo se zgražale nad sadržajem! Da je Stephen King pisao ovako nešto u nekom od svojih romana bilo bi pretjerano i za njegove ideje. Prevrćući opisane situacije na sastanku, zaključile smo da je jako puno ponašanja od strane roditelja, bivšeg supruga, sestre i ostalih bliskih Britneynih ljudi, kažnjivo zatvorom, doživotnim! Sve smo ostale u šoku (ok, idemo s tim da je sve napisano istina) jer nismo mogle vjerovati da se sve to njoj dogodilo.

U anonimnosti postoji jako mnogo slobode. Mogla sam gledati u publiku koja me nikada prije nije vidjela i misliti: Vi još ne znate tko sam ja. Lijep je osjećaj kada ne morate mariti za to hoćete li pogriješiti, i onda se osjećate iznimno opuštenima.

Ono što nas je na kraju neugodno iznenadilo – na sve te grozote mi nismo dobile emociju. Nismo bile iskreno dirnute. Da bilo nam je grozno i jako žao što je Britney imala noćnu moru od života, ali knjigu smo zaklopile potpuno ravnodušne. To, s obzirom na sve opisane užase, iskreno gledajući, inače ne bi moglo biti moguće. No, evo nas... Nešto nam je negdje stvarno zapelo.

Njezine rečenice su prepričavale, kao da je udaljena, odvojena od toga što opisuje. Ostavila nas je pod dojmom kao da je ovaj tekst pisala pod utjecajem droga.

Nesuvislo je iznosila određene dijelove svog života, što nas u konačnici nije ni iznenadilo s obzirom koliko je godina bila na svim mogućim propisanim tabletama od stručnjaka i tko zna kojim još supstancama.

Ono malo svjesnosti i razuma što je imala, ošlo je s babom i kolačima! Kao djevojčica je bila, pa naivna kao i svako drugo dijete i nije imala puno informacija o normalnoom životu, a još manje o životu poznate zvijezde koja će postati.

Tako mlada gurnuta u svu tu ludnicu i novac i drogu i svijet odraslih, gdje njoj njezini odrasli nisu ni u jednom trenutku pokazali pravi put, bila je izgubljena od najranije dobi. Nažalost, roditelji joj nisu mogli pokazati svojim primjerom ni usmjeravanjem na pravi put kada ga ni oni nisu imali... Začaranog li, odvratnog kruga...

Ona u startu nije bila dobro, a onda je i to malo otišlo u nepovrat, sa svime kroz što je prolazila... I ti novinari koji jedva čekaju napraviti skandal gazeći sve pred sobom, obitelj koja je iz samog pakla, Justin, Kevin... Kako li je svih tako lijepo okupila oko sebe!?

... i dalje mi se činilo da ako patim, sigurno sam to nečime zaslužila.

Britney od malena voli ugađati, uvijek je htjela tati pokazati kako je dobra, nikada joj ni s čim to nije uspjelo i nekako se nama pokazalo da ona zbog svega toga pati od najmanje „7“ različitih PTSP-ova. Nego 13 godina legalnog „zatvora“ u kojem ju je držao njezin otac kao skrbnik, inače alkoholičar? Tko to preživi i bude normalan? Ok, nije bila baš posložena ni prije, ali opet? Koliko je ona jadna u ovom trenutku oštećena? Nemjerljivo...

Njezine rečenice su se ponavljale, ponekad nisu imale smisla, često ne bi dovršila ono što je krenula opisivati, za puno toga na kraju nismo dobili ni kraj ni objašnjenje. Svima nam je bilo žao te naivne i neprilagođene duše jer njezinu prošlost ne zaslužuje niti jedno živo biće. Zbog svih strahota koje je prošla u svom životu, ništa joj od navedenoga ne možemo zamjeriti. Ali baš zato njezina autobiografija zaslužuje dobrog urednika, nekoga tko bi joj pomogao oko pisanja da se ono što želi, uspije iščitati iz redaka koje je pred čitatelje stavila.

Čudile smo se na momente i oko prijevoda, posebno oko nekih rečenica koje nismo najbolje ni razumjele. „I prije nego što bih ušla unutra mogla sam bila nanjušiti travu...“, ili „Jednostavno sam, iskreno rečeno, bila vrlo pijana i vjerojatno mi je, u općenitijem smislu nego tada, bilo jako dosadno.“ Nismo shvatile zašto su neke riječi u tekstu doslovno prevedene, a nisu imale smisla s onim što opisuju. Vrijeme u kojem je prijevod iznesen nam je na momente bio čudan, nespretan i činio je Britneyn tekst još zbrkanijim. Baš se posložilo da to sve skupa stilski, nije ispalo dobro.

Sada kada je Britney sve obznanila, sve što joj se u životu dogodilo, više se ništa ne može ignorirati i zato se mi nadamo da će pronaći kvalitetnu i sposobnu stručnu pomoć koja joj je silno potrebna za bolju budućnost. Vjerujemo da će svi koji pročitaju njezinu ispovijest zaključiti kako ona sada, nažalost, nije zdrava osoba.

Nadamo se da će se ipak naći netko kako bi joj pomogao ispraviti sve ono što ona cijeli svoj svjestan život proživljava. Nadamo se da će i sud najstrože osuditi i kazniti svih koji su u tom zlostavljanju sudjelovali i da će svi od ovog primjera nešto naučiti. Iskreno, sumnjamo u to jer ipak znamo u kakvom svijetu živimo, ali uvijek se možemo nadati...

Toliko sam se dugo kretala toliko brzo, da nekako nisam mogla ni do daha doći.

Svi oni koje zanima život pop zvijezde ovu će autobiografiju brzo pročitati zbog rečenica koje su vrlo jednostavne, skoro bismo se usudile reći, na razini srednjoškolskog učenika.

Oni koji prate njezin život, što sam doznala od osobnog iskustva jedne članice, neće se previše iznenaditi sadržajem jer je već puno toga izneseno u javnost.

Sigurne smo da ćete kroz Britneyne riječi i rečenice dobiti uvid u njezino psihičko stanje, u to koliko je slomljena, tužna i razočarana. Provirit ćete u dijelove života koje je odlučila podijeliti sa svijetom jer je otvorila tu svoju jadnu, slomljenu dušu i dala nam je na dlanu.

Ovo je mogla biti jedna odlična i jako teška životna priča da se na njoj više poradilo. Ovako smo dobili buncanja i konfuznost koja njezinom stilu koji je, hm kako da ga uopće nazovem – specifičan, nažalost ni prijevod nije pomogao. 

Sve navedeno ne čudi da je naša ukupna ocjena takva kakva je, iako nam je svima drago da je Britney zbog sebe to napisala i iskreno se nadamo da je ogoliti se na nju djelovalo terapeutski. 

Žao nam je što od njezina ukoričenog dara nismo dobile kvalitetnije djelo, ali tko smo mi da stvarno sudimo i budemo glavno mjerilo? Naravno da ćete vi sami donijeti svoj sud, a ovo je gore bio naš. Cijenimo tuđe mišljenje i uvijek ćemo imati svoje.

Mi smo skupina od 16 različitih žena gdje je između najmlađe i najstarije raspon godina veći od tri desetljeća, dolazimo iz različitih životnih pozadina, struka i obitelji, ali svaka obožava pisano slovo. Pričljive smo i rado podijelimo svoje utiske na pročitano, baš kao i ja na svojoj Facebook stranici Knjige u svom Filmu. Kako ga volim dati, tako volim čuti i tuđe pa rado razmjenjujem utiske na objavama koje svaki dan nešto novo propitkuju.

Rado ću pročitati i vaš komentar o autobiografiji Britney Spears koji možete ostaviti ispod ove objave na stranici Knjige u svom Filmu. Drago nam je što smo na jedan dublji način upoznale poznatu pjevačicu i nitko od nas nije požalio što se odvažio čitati žanr koji inače same ne uzimamo često u ruke. Širimo horizonte sa svakim novim sastankom i rastemo sa svakom novom raspravom, slušajući i razumijevajući sugovornike, prihvaćajući tuđe mišljenje i ujedno vježbajući toleranciju.

Ne sumnjam da ćemo se sve sjećati Britney i da će nam je i dalje biti žao, kao što znam da ćemo ovu knjigu pamtiti kao nedovoljno dobar primjer kvalitetne autobiografije.

No iako je sigurnost najvažnija stvar, smatram kako je važno da ponekad osjetimo te trenutke buđenja, da izazovemo sebe ne bi li se osjetili oslobođenima, neustrašivima i iskusili sve što svijet ima za ponuditi.

Ocjena: 4/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador