Recenzija knjige: Mač sudbine (Drugi dio sage o Vješcu)

Published on 24 October 2019 at 02:04

Autor: Andrzej Sapkowski
Izdavač: Egmont d.o.o., 2019.
Prijevod: Mladen Martić
Recenziju napisala: Tonkica Palonkica   

 

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GR: https://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

 

Geralt iz Rivije, rođen kao običan dječak, nije upoznao svoje prave roditelje jer je odaslan u Kaer Morhen, mjesto u kojem su se stvarali vješci. On je sada ono što su od njega napravili i to iskorištava na najbolji način. Lovac je na razna čudovišta i spodobe koje teroriziraju svijet.

Ova zbirka od šest pripovjedaka nas vodi u priobalje Geraltova doma te upoznajemo i morske nemani s kojima se mora sukobiti. Društvo mu ovaj put radi stihoklepac Maslačak, a upoznajemo i zanosnu Yennefer, Essi i ostale zanimljive individue.

Mač sudbine je druga od sedam knjiga Sage o vješcu. Cijela zbirka sadrži dvije zbirke pripovjedaka i pet romana. Prvi dio je bio napisan vrlo slično kao i nastavak, u formi kratkih priča. Ovdje su one povezanije, linijski puno bolje i s manje prekida pa priča puno ljepše teče.

Geralt iako i dalje vrlo samozatajan, otvara se prema svojim suputnicima i doznajemo o njemu nešto više: „Putujem s njima jer sam podložni golem. Jer sam gvalja slame nošena vjetrom duž ceste. Kamo bih, reci mi, trebao putovati? I zašto? Ovdje su se barem okupili takvi s kojima mogu razgovarati. Takvi koji ne prekidaju razgovor kada prilazim. Takvi, koji čak i ako me ne vole, kažu mi to u lice, ne nabacuju se kamenjem iza plotova. Idem s njima iz istog razloga iz kojeg sam pošao s tobom u splavarsku krčmu. Jer mi je svejedno. Nemam mjesta koje bi me zvalo. Nemam cilj koji bi se trebao nalaziti na kraju puta.“.

Uz kompanjona Maslačka koji mu radi društvo na putu dobit ćemo britke dijaloge, ali i pokoju pametnu: „Pusti to na miru“, rekao je bard i dodao aforistično: „Ne postoji druga prilika za ostavljanje prvoga dojma. Dođi, bolje da popijemo pivo.

Mač sudbine je drugi dio sage u kojem sam više uživala nego u prvom. Radnja je za jednu nijansu bolja i jako lijepo gradi put za nastavke koji slijede. Sada mi ne preostaje ništa drugo nego što prije nastaviti utabanom stazom u neizvjestan čarobni svijet za koji govore da je sa svakim idućim nastavkom bolji. Veseli me ta činjenica jer sada već stvarno guštam u cijeloj ideji. A da ne zaboravimo, sredinom prosinca izlazi i serija tako da stignemo pročitati i pripremiti se kako spada. Egmont d.o.o. nam je za sada preveo četiri dijela, a ja se nadam da će biti i ostali koje je Andrzej Sapkowski za ovu sagu napisao.   

Ocjena: 8/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.