Recenzija knjige: Vilenjačka krv (Treći dio sage o Vješcu)

Published on 9 November 2019 at 02:15

Autor: Andrzej Sapkowski
Izdavač: Egmont d.o.o., 2019.
Prijevod: Mladen Martić
Recenziju napisala: Tonkica Palonkica   

 

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GR: https://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

 

Prva dva dijela Sage o Vješcu, pisana u obliku kratkih priča, nastavljaju se s trećim nastavkom u obliku romana. Gerald je i dalje u dobrom društvu trubadura Maslačka, djevojčice Ciri, vilenjaka, patuljaka, raznoraznih čudovišta i strašnih stvorenja.

Nesvakidašnji junaci u središtu posvađanih kraljevstava snalaze se najbolje što mogu i brane svoje porijeklo i nasljeđe. Problemi glavnog lika i njegovih kompanjona smješteni su u izmišljeni svijet, ali problemi su vrlo suvremeni. 

Kada sam krenula s čitanjem prvog dijela sage, pisane u obliku kratkih priča, njihova odsječenost mi je stvarala hladnu atmosferu. Povezanost likova mi je izostala, a teško sam se povezala i s glavnim likom. Drugi dio je sve to popravio s manjim brojem odvojenih priča i isto toliko sporednih likova. Ta promjena je doprinijela toplini i povezanosti između likova i čitatelja i saga je postala za nijansu bolja.

S trećim dijelom nastavljamo u istoj razini odličnosti. Likovi dobijaju puno više slojeva, ne samo kao jedinke već i kao osobe koje se pokušavaju snalaziti u svojem okruženju. Glavni protagonisti knjige postaju realniji, s time i ranjiviji i čovječniji, koliko je to moguće kod izmišljenih likova. Priča postaje napetija baš zato jer mi je počelo biti stalo do likova, a to je ono što od dobre priče i želimo kada čitamo ili gledamo film/seriju.

Nakon svih novih dogodovština vješca Geralda mogla sam čitanjem zamisliti i ekranizaciju koja je najavljena u obliku serije, polovicom prosinca ove godine. Bit će to dobra serija jer predložak kao što je ovaj, nadajmo se, ne može biti loše realiziran.

Za sve one koji vole književni žanr fantasyja ovo je prava poslastica jer ja koja nisam neki gorljivi obožavatelj istog stvarno uživam u čitanju. Nema se što drugo više reći osim da Sagu o Vješcu treba čitati redom i uživati u svaki put sve boljoj i emocionalnijoj avanturi.

Upamti“, ponovila je. „Magija je Kaos, Umjetnost i Znanost. Prokletstvo, blagoslov i napredak. Sve ovisi o tome tko se magijom služi, kako i s kojim ciljem.

Ocjena: 8/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador