Recenzija knjige: Problem triju tijela (Remembrance of Earth's Past #1)

Published on 20 May 2022 at 16:32

Autor: Cixin Liu
Izdavač: Vuković&Runjić, 2021.
Prijevod: Mirel Komad
Recenziju napisala: Ivana  

 

IG: https://www.instagram.com/what.the.muggle/

Je li moguće da je odnos između čovječanstva i zla sličan odnosu oceana i sante leda koja pluta na površini? I ocean i ledena santa sačinjeni su od istoga materijala. Santa izgleda kao da je odvojena samo zato što je u drugom obliku. A zapravo je samo dio golemog oceana… Nemoguće je očekivati da čovječanstvo doživi moralno buđenje samo od sebe, kao što je nemoguće očekivati od ljudi da se podignu s tla vukući se za kosu. Za moralno buđenje potrebna je sila izvan ljudske vrste.

„Problem triju tijela“, prva knjiga u znanstveno-fantastičnoj trilogiji Sjećanje na prošlost Zemlje proslavljenog kineskog pisca Cixina Liua, roman je koji me oduševio van svakih očekivanja. I odličan je zapravo primjer da žanr ne mora značiti apsolutno ništa. Iako zbilja nikakav obožavatelj književnih ili filmskih djela znanstvene fantastike, uvijek sam voljna dati priliku da se to eventualno promijeni.

Ovo definitivno jest znanstvena fantastika, ali ima neraskidivu poveznicu sa stvarnošću pa premda dozvoljava da se slobodno odmaknemo od stvarnosti i zamišljamo, ne dopušta da odemo u nerealnost i zaglavimo u snovima. Uspostavljena je jedna tako dobra ravnoteža između fantastike i realnosti, a uz znanstvenost, velikim su dijelom u knjizi prisutne filozofija, povijest, politika, teorije zavjere i kozmologija, pa bez imalo ustručavanja mogu reći da se ova knjiga u rukama onih koji ne naginju SF-u neće lako pustiti. A naravno u ovih koji naginju će biti dobrodošla na jednoj drugačijoj razini. :-)

Sve tri knjige će, rečeno je, pratiti razdoblje od 18 906 450 godina, a u ovoj se započinje od 1967. godine, kad je kulturna revolucija u Kini na vrhuncu, i to s događajem kada mlada fizičarka Ye Wenjie bespomoćno gleda kako joj četiri crvenogardistkinje ubijaju oca. Odmah se dalo naslutiti da će to biti prekretnica u njezinu životu, ali će se posljedice osjećati i mnogo šire.

U skoroj budućnosti, igrom slučaja, nađe se i zaposli u bazi Crvena obala u kojoj su većina razgovora, podataka i misija stroga tajna. Pronađe ona već način kako saznati povjerljivo, jasno je da se istražuju oružja, ali osluškuju li se i signali iz svemira i vraćaju li se natrag? Druga nit priče, dok se ne povežu, odvija se 40 godina poslije a ovija se oko istraživača nanomaterijala Wang Miaoa.

Njega angažiraju da se ubaci u tajno udruženje znanstvenika nakon niza neobjašnjivih samoubojstava među kojima je i kći Ye Wenjie. Od tada pa na dalje, Wang skupa s pronicljivim policijskim istražiteljem Shi Qiangom pokušava otkriti i razotkriti globalne zavjere, ubojstva i invazije vanzemaljaca. Zabavan posao. :-) Nakon pridruživanja tajanstvenoj grupi, Wang se uskoro suočava s događajima koji se čine prkose zakonima fizike i koji i njega samoga dovode gotovo do ludila. No nasuprot ludilu je razum, kojeg se on vješto dosjeti pa se prijavljuje u vrlo sofisticiranu igru virtualne stvarnosti pod nazivom Tri tijela.

Igra je smještena na nepoznatom planetu kojem upravljaju nepredvidiva tri sunca i čije je okruženje često smrtonosno budući da se stalno izmjenjuju stabilne i kaotične ere. Kad se Wang upozna s Ye, koja je sada u mirovini, ona mu počinje pričati svoju priču koja ima nekoliko nevjerojatnih obrata, zbilja, bit ćete iznenađeni. Prošlost i sadašnjost miješaju se kroz zapanjujuća otkrića i isto takve zaključke o sad već očito intergalaktičkoj zavjeri koja će se nastaviti u drugom dijelu trilogije, Mračnoj šumi koja djeluje jaaako obećavajuće

Već sam krenula s čitanjem. :-) Jer što, Ye je smrt oca obilježila, pokazala joj sve užase ekstremizma kojim se autor kao problemom cijelom knjigom bavi i naučila da vjeru u čovječanstvo i dobrotu nema smisla. Kroz život je naišla na istomišljenike, među kojima se tada jako bio istaknuo Evans, u čije obrazloženje ogorčenosti prema cijelom čovječanstvu svi možemo potpisati.

No brzo čovjek shvati da je osveta jaka emocija i da ima svoju volju koja također gura u ekstreme, pa se uskoro ispostavilo da ono što je Ye stvorila se isto moglo pronaći i u kineskoj revoluciji koje se toliko grozila. Jer očito, gdje god je ljudi, uvijek će biti kaosa. No konačni ideal uništenja čovječanstva pomoću neljudske vrste moglo bi im se obiti o glavu, što se zapravo iskristaliziralo tek na kraju knjige. A onda je autorov pogovor lijepo razložio i razjasnio koja bi mogla biti tajna spasenja svijeta.

Inače je to bio pogovor američkom izdanju, koje se ponešto ipak razlikovalo od originalnog kineskog. No kako god, knjiga je po objavljivanju i prijevodu pozdravljena kao revolucionarno djelo. Brojni su se poznati oglasili i podijelili svoje pohvale, poput Obame, Georgea RR Martina i Zuckerberga. Prevedena je na mnoge jezike, a 2015. osvojila je i nagradu Hugo, jednu od najprestižnijih u tom žanru.

Svakako je riječ o neobičnoj knjizi, o autoru čije slike u glavi naprosto izgledaju drugačije nego u većine (a i sam je to potvrdio). Zbog toga je strašno maštovit i inovativan, sjajne su mi bile situacije velikih njihala i dehidriranih ljudi, sve je toliko slikovito i lako zapravo za dočarati, bez obzira što nam je sve apsolutno novo.

I veseli me činjenica da autori Igre prijestolja snimaju seriju, točno već zamišljam scenografiju. Osim što je radnja odlična, kvaliteta je u književno-umjetničkom dijelu, u stilskoj ljepoti i tečnosti. „Zurila je u očevo beživotno tijelo i misli koje nije mogla izgovoriti otopile su joj se u krvi da je prate do kraja života.“ Ovo je jedinstveni spoj znanstvenih i filozofskih promišljanja, suvremenosti i povijesti, mašte i stvarnosti, u kojoj se kraljevi i učenjaci iz zapadne i kineske povijesti miješaju u svijetu igre poput snova. Toliko za sada, idemo vidjeti što nose nastavci koji će nam, po ovome što se čini, i dalje pomicati granice uma. :-)

Ocjena: 10/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador