Književna večer s Bobom Đuderijom i Edijem Matićem

Published on 21 May 2024 at 18:32

14. 5. 2024., povodom Dana grada Omiša, u Gradskoj knjižnici Omiš održana je književna večer s Bobom Đuderijom i Edijem Matićem. Kako su autori odmah naglasili, ovo je bilo probno međusobno predstavljanje.

Ideja je bila da poznati splitski pisci i usput jako dobri prijatelji Boba Đuderija i Edi Matić budu istovremeno moderatori i gosti te da naizmjenice postavljaju pitanja i daju odgovore vezane uz njihove nedavno objavljene zbirke poezije „Jugo na Čiovu“ i „Neke riječi ne stanu u pjesmu“, obje u izdanju Naklade Fragment. A je li im zamisao dobro prošla u praksi govori činjenica da se u publici 90 minuta nisu čula nikakva meškoljenja.

Svi smo ih mirno i pažljivo slušali i, naravno, smijali se njihovim dosjetkama i pričama. Oboje su započeli s dužim ili kraćim (dovoljno da stane u sms – poželjno za jednog od autora :D) životopisima, a oba su, ne moramo ni govoriti, ispunjeni i hvale vrijedni. Slobodanka Boba Đuderija publici je postala poznata i omiljena s blogom „Marchelina“ te kratkim humoreskama koje je objavljivala u Slobodnoj Dalmaciji. Autorica je brojnih priča i pjesama koje su okupljene u zbirkama, kao i jednog romana. Edi Matić književnik je i fotograf, autor nekoliko romana (prisjetimo se recenzije njegova „Popa“), a od prošle godine novi je predsjednik Hrvatskog društva pisaca.

Boba i Edi započeli su predstavljanja u dobrom raspoloženju, no ono što se prije svega „poslovnog“ i književnog osjećalo u njihovim razgovorima jest dugogodišnje poznanstvo, poštovanje i prijateljstvo. Posebno se istaknula jedna rečenica u kojoj Boba Đuderija za Edija Matića kaže da je to čovjek koji je u brojnim godinama poznanstva nikad nije ni povrijedio ni uvrijedio. Vjerujem da bismo se svi htjeli naći u ovoj izjavi. Nadalje su nam otkrivali crtice iz života, uglavnom duhovite, dijelili svjetonazore, hobije, pričali o književnom stvaralaštvu i inspiracijama, čitali neke od pjesama…

Zbilja, vrijeme je proletjelo u opuštenoj, zabavnoj i intimnoj atmosferi, a u nju su se savršeno uklopili i dragi nam Sonja i Bartul iz Naklade Fragment. I oni su za kraj ponešto pričali o knjigama i izdavaštvu te potvrdili ono što se moglo osjetiti, a to je da su oboje književnika skromni i dragi i da je s njima gušt i čast raditi.

Tekst napisala: Ivana
Članak pripremilaTonkica Palonkica

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador